“Погіршується ситуація на станції й в Енергодарі”, - Енергоатом

Російські військові тримають в окупації вже досить тривалий час дві українські АЕС - Запорізьку та Чорнобильську. В Енергоатомі заявляють, що допоки українські АЕС перебувають під контролем російських загарбників, увесь світ в небезпеці. 

Про це сказав керівник Енергоатому Петро Котін. 

“Фізичний захист Запорізької АЕС порушено, загарбники разом із представниками «Росатома» перебувають на майданчику станції. Цих осіб ніхто не запрошував, і ніхто не знає, що вони там роблять, окрім того, що засмічують станцію листівками про «руZкий мір», мародують у місті Енергодар, викрадають активістів, знущаються над містянами, блокують постачання гуманітарної допомоги тощо”, - каже Котін. 

Котін додає, що через такі дії окупантів щоденно порушуються встановлені МАГАТЕ норми, погіршується ситуація на станції й в Енергодарі. Те саме стосується і Чорнобильської АЕС та її міста-супутника Славутич.

Петро Котін також звернув увагу присутніх на важливість виведення окупантів з територій станцій та міст-супутників і створення навколо ядерних об’єктів України демілітаризованої зони. 

“МАГАТЕ має сприяти цьому й “закликати російську федерацію припинити будь-які дії проти українських ядерних об’єктів і негайно відновити повний контроль України над ними та забезпечити їхню безпечну роботу. Тільки за цих умов ми зможемо гарантувати світу ядерну та радіаційну безпеку. Допоки ж ці об’єкти перебувають під контролем російських загарбників, увесь світ в небезпеці”, - сказав він.

У той же час в Держатомрегулюванні нагадують, що Запорізька АЕС та місто Енергодар з 4 березня перебувають під окупацією російських військових формувань. Персонал Запорізької АЕС та їх сім’ї перебувають під постійним психологічним тиском через присутність на майданчику АЕС та у місті-супутнику вороже налаштованих військових окупанта, а також військової техніки. Зафіксовані випадки затримання персоналу АЕС російськими загарбниками для допиту.

В відомстві наголошують, що психологічний та фізичний тиск на персонал АЕС та їх сім’ї значно збільшує імовірність помилки персоналу, що свою чергу може привезти до аварійних ситуацій та аварій.   

Наразі два енергоблоки ЗАЕС працюють на потужності, однин енергоблок в ремонті, решта - в резерві. Достовірна інформація про стан ядерних установок на майданчику АЕС відсутня. Держатомрегулювання підтримує зв'язок із керівництвом ЗАЕС.