Руслан Лопатко близько 30 років працював у будівельній сфері і одного разу вирішив іти за мрією та перетворити своє хобі на справу всього життя. Так і з'явилася сімейна виноробня Villa del vino, розташована в селі Бабурка під Запоріжжям. Ароматне вино виготовляють із винограду сорту "Юпітер", який вирощують на власному винограднику. Якось Руслан вирішив, що він готовий об'єднати зусилля з партнером, щоб створити щось цікаве і нове на відкритому просторі. Вдихнути нове життя та перезапустити Villa del vino з виноробні до заміського комплексу Лопатко вирішив разом із ресторатором ом Білюгою. 061 розповідає про плани підприємців та соціальну ініціативу з реабілітаційним центром для воїнів.
«Я надсилав запити в космос»: проект, який об'єднав підприємців із різних сфер
Найбільше хобі Руслана – яхтінг. Завдяки цьому захопленню він багато подорожував і відкривав для себе нові країни, вбирав цікаві ідеї та деталі. Серед цих відкриттів зненацька з'явилося вино. Чоловік поставив за мету створити якісне і смачне вино самостійно. Для цього він купив велику земельну ділянку неподалік міста і зайнявся посадкою виноградної лози.
«Поклавши руку на серце, все будувалося для сім'ї. Перше своє вино я зробив до народження сина – 28 років тому. Коли я отримав ліцензію на виробництво вина та продаж, я прийшов до найближчих магазинів, щоб показати свою продукцію. Мені там прямим текстом сказали, нафіга нам твоє вино взагалі, нам все одно із Запоріжжя це чи ні, ми не маємо зайвого місця на полиці», - згадує наш герой.
Ці відмови засмутили Руслана, але не дали йому опустити руки. Він вирішив, що можна використовувати свою територію для дегустації, щоб познайомити гостей з вином. Саме гості і мали сказати чи є шанс у цього напою взагалі чи ні. Так і з'явився бренд Villa Del Vino, який уже встиг полюбитись багатьом запоріжцям.
«Ось уже 4 роки я проводжу дегустацію з екскурсією. Я показую наше вино, розповідаю, навчаю їх, можна сказати, винній культурі, бо це насправді ціла світова субкультура. І мені вже зараз приємно, коли мені в Instagram пишуть мої покупці, що в тебе в якійсь крамниці закінчилося вино, завезіть. Тобто не адміністрація магазину мені пише, а пересічні люди, які знайомі з нашим брендом. Це дуже приємно», - ділиться винороб.
Під час повномасштабного вторгнення разом із іншими крафтовими виробниками Руслан вирішив створювати благодійні івенти, гроші від яких відправляли на допомогу ЗСУ.
Руслан пояснює, що для нього важливо постійно розвиватися і тому він довгий час шукав енергійного партнера, щоб посилитися. Познайомився він із Олександром Белюгою ще 5 років тому під час бізнес-сніданку у Запоріжжі.
«Чесно вам скажу, я шукав партнера три роки. Мені здається, я надсилав запити в космос. Олександр розуміється на кухні, в організації розважальних заходів на велику кількість людей. Він уже має такий досвід. У мене ж на той час вже був досвід у виробництві вина, і головне, приголомшливе місце, яке приваблює людей, як магніт. Коли люди приїжджали сюди до мене, то часто питали, а де ресторан, де спальне місце, щоб ми могли відпочити. Ідея створити комплекс і розшириться, з'явилася ще до 2022 року», - розповідає Руслан Лопатко і жартує, що для Олександра спільне партнерство буде більшим випробуванням, ніж для нього.
«Ми довго відверто спілкувалися, з'являлися якісь спільні думки, ідеї. Знаєте, важливо дивитися та рухатися в один бік, щоб не було, як лебідь рак та щука. Зараз такий складний час, але як би там не було, я усі свої дитячі мрії намагаюся втілювати у реальність. У мене була пухлина в легенях, і після курсу хіміотерапії я зрозумів, що нічого з собою не заберу. У нас з'явилася надія все-таки зробити щось для міста та суспільства та дати якусь базу, платформу для реабілітації після війни. Ми тут все робимо для душі. Якби ми зараз рахували окупність проєкту, то я вам скажу чесно, не було б сенсу нічого робити. Коли я сюди вперше приїхав, то сказав собі, що я хотів би в такому спокійному, тихому місці без метушні провести свої дні», - каже Олександр Белюга.
Він каже, що ставиться до всіх своїх бізнес-проектів, як до дітей: якийсь із них стильний і красивий, якийсь приносить гарний прибуток, а якийсь просто насолоду для душі.
Партнери домовилися, що Олександр відповідає за кухню, адміністрацію та фінансову складову, а Руслан за екскурсії, антураж, інтер'єр, гостинність та якісне вино.
Що чекає на гостей після перезавантаження «Villa del vino»
На території "Villa del vino" площею в гектар і 10 соток сьогодні повним ходом "кипить" робота з відкриття нових локацій. Продовжуються будівельні роботи зі зведення міні-готелю у сільському стилі. Тут відчинять свої двері для гостей дев'ять будиночків. З них 5 - двомісних, а решта - на сім'ю з 4-5 осіб. У кожному з них двоспальне ліжко та розкладний диван, душова, туалет, кондиціонер та гарна суцільна дзеркальна стіна з видом на басейн та поля.
Поруч уже закінчують підготовку дитячої зони з лабіринтами, басейном із гірками та іншими розвагами. Для дорослих працюватиме гончарна майстерня, басейн з видом на місто, джакузі та японські гарячі чани на огородженій зоні. На території також збудують двоповерховий харчоблок з відкритою контактною кухнею та мангальним комплексом, де можна буде скуштувати рибу, м'ясо, овочі та багато іншого. До послуг гостей на постійній основі – виноробня з дегустаційною залою, равлики, сувенірна продукція, екскурсія до виноградників.