До кінця року відбудують зруйновані російською ракетою квартири: що відбувається на будмаданчику будинку на пр.Соборному, - ФОТОРЕПОРТАЖ

В Запоріжжі тривають роботи на будівельному майданчику житлового будинку на пр.Соборному, 151, що є пам’яткою містобудування. 6 жовтня 2022 року в цей будинок поцілила російська ракета С-300: загинуло 15 людей, повністю зруйновано 2 під’їзди.

В травні 2023 року місцева влада оголосила про старт робіт по відновленню будинку. На розробку проєкту з міського бюджету виділили 25 мільйонів гривень, ще 50 мільйонів на перший етап робіт надав «Метінвест». Проєкт вже завершено (його за 10 мільйонів гривень розробляло ТОВ «Анстрой проект»), незабаром мають оголосити тендер і визначити підрядника для проведення робіт з реставрації.

Зараз на будівельному майданчику завершується демонтаж пошкоджених елементів. Після цього розпочнеться відновлення несучих конструкцій та балки у підвалі. Монтаж зруйнованих стін і влаштування перекриттів поверхів планують завершити вже до кінця 2023 року.

- Планується в цьому році звести конструкцію, яка була зруйнована, також провести капітальний ремонт покрівлі всього будинку, підключити до комунікацій, а наступного року ми плануємо робити реставрацію фасаду будинку. 12 квартир будинку повністю зруйновані, їх планують відновити. Також будуть проводитись роботи в квартирах, які постраждали менше, які не зруйновані, але пошкоджені, - розповів 061 директор КП «Управління капітального будівництва» Олександр Андрєєв.

Втрачені архітектурні декоративні деталі відтворять на основі архівних матеріалів, а головний фасад оздоблять сучасною керамічною плиткою, виготовленою під стиль плитки Мелія.

- Найтяжче в реставрації це плитка Мелія, якою облаштовано фасад. Складність в тому, що плитка Мелія виготовлялась в 50-х роках у Слов’янську і більше не виготовлялась взагалі. Відновити її виробництво в Слов’янську зараз неможливо. Матеріал, з якого зроблена ця плитка також знаходиться в місті Слов’янськ. Зараз підбираємо варіанти, як нам все ж таки відновити повністю автентичність цієї плитки, - зазначив Андрєєв.

За словами директора УКСа, міська влада зараз проводить перемовини з різноманітними фондами та шукає джерела для реалізації проекту реставрації будинку на пр.Соборному, 151. Якщо ж кошти знайти не вдасться, то роботи доведеться фінансувати з міського бюджету.

- В будь-якому випадку цей будинок буде відновлено і проведено повну реставрацію. Наразі по проекту, який уже закінчено, 350 мільйонів гривень – це на відбудову зруйнованої конструкції, на повний капітальний ремонт всієї покрівлі, а також на реставрацію всього фасаду по всьому будинку, а будинок в нас досить немаленький, - уточнив Андрєєв.

Керівник крафтових музеїв Запоріжжя Михайло Мордовський каже, що всі пошкоджені внаслідок ракетного удару декоративні елементи будинку можливо відновити, оскільки вони повторюються.

- Немає зараз втрачених назавжди якихось елементів, які з руйнацією зникли і ми не знаємо як вони виглядали. Всі елементи є на фасаді, всі вони дублюються і в принципі їх можна відновити. Постраждала частина арки, де був вхід в Winetime, постраждала видовжена галерея, де був банк, декілька балконів, але є можливість це відтворити. Проект реставрації досить непоганий, передбачає повне очищення від дисонуючих елементів, тобто повернення їй автентичного вигляду. Для Запоріжжя це буде, мабуть, одним з перших таких крутих проектів реставрації, до цього були приклади реставрації, але вони не були такі масштабні, - розповів Мордовський.

Будинок введено в експлуатацію в грудні 1955 року. Замовником будівництва був завод «Запоріжсталь», про що свідчить напис на центральному фасаді. Проєкт будинку розроблений в майстерні архітектора Георгія Вегмана (харківське відділення «Міськбудпроєкту»). Авторами проєкту є харківські архітектори Володимир Погорєлов та Есфірь Бельман.

В 50-х роках минулого століття під час повоєнної відбудови Запоріжжя архітектори вирішили поєднати Соцмісто і Старий Олександрівськ, збудувавши новий район на місці с.Вознесенка. До цієї нової забудови увійшов і будинок на проспекті під № 151. 

- Те, що сьогодні ми маємо, це унікальний проєкт, аналогів якого в Україні в таких масштабах немає. Це проєкт неокласичної архітектури, ансамблевої архітектури, який побудований по суті з нуля. Тут розробили нову мережу вулиць, розробили її таким чином, що є повздовжні вулиці центральні - це проспект Соборний, вулиця Перемоги і Набережна, які поєднували цей район з іншими районами. Є поперечні вулиці і бульвари, які поєднували ці три магістралі між собою, - підкреслив Мордовський.

На першому поверсі будинку довгі роки розташовувалась культова кав’ярня «Маленький Париж», де збиралась творча інтелігенція міста. Також у приміщеннях будинку працював популярний книжковий магазин «Сучасник», замість нього зараз - Туристичний інформаційний центр Запоріжжя.

Житловий будинок на пр.Соборному, 151 є пам’яткою архітектури містобудування, він входить до ансамблю квартальної забудови головного проспекту Запоріжжя. Архітектурне рішення будинку формувалось з огляду на його важливе містобудівне значення. Він перебуває на головній магістралі Запоріжжя та разом з іншими будинками просторово увиразнює площу Маяковського.

"Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”