Боротьба за освіту: як Запоріжжя адаптується до нових реалій навчання під час війни

В 2024 році у Запоріжжі розпочалася велика реорганізація закладів освіти. Влада області і міста вирішила зробити ставку на змішане навчання в новому навчальному році. Для того, щоб діти мали змогу з 1 вересня знову сісти за парти, в школах мають бути підготовлені за всіма санітарними та пожежними нормами укриття, а також посадовці враховують ризики, які стосуються наближеності деяких шкіл до інфраструктурних чи військових об’єктів. Малокомплектні школи, де фізично немає жодних укриттів, вирішили закрити, а учнів приєднати до закладів освіти поблизу (і не тільки). В інших школах частково відремонтували укриття, а ще в 4 закладах освіти Запоріжжя розпочали будівництво підземних шкіл. Саме ці підземні школи стали яблуком розбрату, оскільки незрозуміло, яка доля чекає на ті заклали освіти, де немає ні укриттів, ні підземних шкіл. В найкращому випадку – дистанційне навчання або ж як варіант об’єднання з іншими школами.

Фокуси з територіальним переміщенням шкіл в різних районах міста і підвішений стан навчальних закладів нацменшин

В такій невизначеній ситуації опинився Запорізький єврейський  ліцей «ОРТ-Алєф» -  унікальний навчальний заклад у Запоріжжі із вивченням мов національних меншин. Він довгий час розташований в самому центрі Запоріжжі. В народі цей заклад називають «єврейською школою», хоча насправді він об’єднує представників різних національностей. Учні тут вивчають 3 мови: українську, англійську, іврит, а також мають додаткові години на предмети єврейського національного циклу: історію та традиції єврейського народу, єврейську літературу, географію Ізраїлю. Після 32 років роботи заклад освіти вимушений знову боротися за своє існування.

Все розпочалося з повідомлення про початок будівництва підземних шкіл. Ця новина викликала досить неоднозначну реакцію у батьківської спільноти Запоріжжя  – хтось зрадів тому, що діти зможуть продовжити офлайн навчання в таких умовах, а хтось виступив категорично проти повернення дітей до шкіл в прифронтовому місті, яке періодично зазнає ракетних атак з жертвами. Ще більше питань з’явилося після того, як були озвучені місця для будівництва таких підземних шкіл. Дві підземні школи будуть знаходитися в Комунарському районі міста, одна в Дніпровському районі і ще одна у Вознесенівському районі. Остання знаходиться на проспекті Марії Примаченко (в минулому проспект Маяковського) перед будівлею, яку займають на двох ОРТ «Алєф» та центр «Грані». Але на стенді будівництва написано, що підземна школа призначена для … «Січового колегіума», який територіально розміщується в Хортицькому районі міста.

«Вперше невідомих людей на прилеглій території ми побачили 14 травня. Ходили якісь хлопці, як пізніше з’ясувалося, геодезисти, робили заміри, сказали, що планують тут будівництво. І вони мені показали, що за цією адресою будуватиметься протирадіаційне укриття для «Січового колегіума». 3 червня приїхав вже виконраб. Сказали, що будуть демонтувати ворота. При цьому і ці ворота, і все інше зроблено батьками, ніхто нам копійчини з міста просто так не дав. Ніхто нічого нам не пояснював. У нас є меморандум з Міністерством освіти Ізраїля, всесвітньою благодійною організацією ОРТ. Ми працюємо багато рокі, маємо наробки міжнародного характеру.  Тому я вважаю, що не можна так робити. Я взагалі не розумію, що це відбувається», - пояснює директорка ліцею ОРТ «Алєф» Доліна Шальміна.

В «Січовому колегіумі» розказують, що пропозицію продовжити навчання в новому навчальному році в підземній школі вони отримали від обласного департаменту освіти і просто не могли не погодитися, адже це шанс зберегти навчальний заклад, хоча і шляхом переїзду. Планується, що школярі, які територіально знаходилися на Бабурці зможуть доїжджати до навчання в центр міста в підземну школу на шкільних автобусах. В адміністрації закладу кажуть, що вже зараз зрозуміло, що вони втратять частину контингенту через нове місце розміщення. Також через те, що школа виходить в офлайн формат, частина педагогічного колективу, яка не знаходиться в межах Запоріжжя, буде звільнена.

«Коли створювали «Січовий колегіум», то українській школі в центрі міста не знайшлося місця на землі, а тепер хоч буде під землею. Геодезисти приходили до нас, вони проводили заміри, дивилися наші входи, щоб з підземної школи був вхід у центральну. Потім ми дізналися про плани будівництва підземної школи на території центра «Грані». Передбачається, що ця підземна школа буде протирадіаційна. Ми хочемо надати дітям нормальні умови для навчання, де буде більше уваги приділено безпеці. І тому навчання в підземній школі буде очне, що дозволить подолати ті прогалини та освітні втрати, які можливо були. І найголовніше, буде можливість спілкуватись дітям один з одним. Звичайно, що і є певні складнощі пов’язані з переїздом, - розказує директорка комунального закладу "Запорізький Січовий колегіум-інтернат" Валентина Єршова. -  Головне кредо нашого навчального закладу – вчимо дітей подбати про себе особисто, подбати про свою родину і про Україну. Зараз ми проговорюємо всі проблемні питання – щодо зміни місця розташування, організації підвозу, набору. Дуже розумно було б на першому етапі, щоб було організоване підвезення, тому що велика частина дітей знаходиться на Бабурці, і вони, звичайно, захочуть навчатися і вчасно потрапляти на уроки. У нас нараховується близько 400 дітей загалом, але поки не зрозуміло скільки учнів готові будуть вийти в офлайн формат. Триває зараз прийом до нашого навчального закладу, по двом адресам: Марії Приймаченко, 14 і на проспекті Ювілейному, 19».

В адміністрації «Алєфа» чесно зізнаються, що така ситуація з неочікуваною появою іншої школи і відсутністю будь-яких роз’яснень викликає занепокоєння стосовно подальшої долі їх навчального закладу. Проблема полягає в тому, що цей ліцей немає власного приміщення, а частину будівлі в 1671 квадратний метр на Марії Приймаченко вони орендують з 90-х років в обласної ради, який і належить цей об’єкт комунальної  власності. Довгий час школа орендувала приміщення як бюджетна установа за 1 гривню, але в 2021 році посадовці здійснили перерахування і, за словами адміністрації, озвучили суму в 35 тисяч гривень на місяць і майже півмільйона гривень на рік.

«Це таке було безлуздя. Я їм кажу, не можна так. Вони прийняли свою схему, свій розрахунок в лютому, а у квітні Кабмін прийняв свій. Цю суму в 35 тисяч гривень ми сплачуєсмо, а ще ж є комуналка. Я не розумію, до чого це все йде. У нас закінчується договір оренди 21 грудня 2024 року і я не знаю, чого очікувати», -  зазначає керівниця  ОРТ «Алєф» Доліна Шальміна.

Ліцей звернувся по допомогу до представництва ОРТу (неурядова освітня організація), з якими вони співпрацюють, і ті зголосилися допомогти з покриттям оренди, запропонувавши паралельно все ж таки шукати приміщення, яке б закривало потреби навчального закладу, оскільки більше 30 років вони розміщувалися в будівлі колишнього дитячого садку з маленькими класами, яке їм передали в жахливому стані. Але такої будівлі в комунальній власності міста так і не знайшлося. Силами батьків були зроблені ремонти в класах, коридорах, замінені шкільні меблі, а завдяки благодійникам ОРТ були придбане шкільне обладнання – мультимедійні дошки, проєктори, облаштовані кімнати для занять інформатикою, роботехнікою та творчістю.

Строк дії договору оренди «Алєфа» з обласною радою завершується у грудні цього року та чи будуть його пролонговувати поки незрозуміло. Так як будівля належить обласній раді, а підземну школу також будують для «Січового колегіуму» Запорізької обласної ради не виключено, що розміщувати в наземній будівлі можуть також заклади саме обласного підпорядкування.

Чого чекати батькам і дітям в новому навчальному році

Всі підземні школи, що будуються у Запоріжжі мають типовий проєкт і розраховані загалом на 500 учнів. Так як навчання планують організувати в дві зміни, то покрити можуть 1000 учнів, а це означає, що проводити заняття в таких укриттях зможуть щонайменше учні з двох і більше шкіл.

Ми запитали у голови Запорьзької ОВА Івана Федорова, який ще навчальний заклад зможе ділити навчальний простір з «Січовим колегіумом» і отримали досить зрозумілий сигнал про те, що такі приміщення необхідні релокованим школам з тимчасово окупованих громад.

«Це питання ще будуть опрацьовувати департамент освіти міський і департамент освіти обласний, але ми також розуміємо, що сьогодні в нас є ще виклик у вигляді шкіл з окупованих територій. І я також прошу розглянути таку можливість, щоб в нас на території тих шкіл, які ми будуємо, ми вчителям з окупованих територій, дітям з окупованих територій також дали змогу навчатися в цих школах. Тож сьогодні це дискусійне питання, не прийнято жодне рішення, але це те, що є на столі сьогодні для дискусій і для вибору », - прокоментував Іван Федоров.

Заступник голови Запорізької міської ради з гуманітарних питань Сергій Білов запевняє, що «Алєф» не будуть зачиняти і шукають вихід, як можна вивести дітей на змішане навчання, але і 100% розуміння, де саме будуть розміщуватися діти в новому навчальному році, залишається зі знаком питання.

«Давайте так: «Алєф» ніхто не планує закривати чи виганяти. Концептуально ми хочемо, щоб всі діти, як ми і казали, з 1 вересня вийшли на офлайн навчання, тому ми зараз працюємо по всіх школах і шукаємо можливості, щоб вони могли займатися у змішаному форматі або офлайн у себе в школі, або в укритях, які знаходяться поруч. Така сама ситуація і по «Алєфу», наразі на 100% сказати чи будуть займатися діти саме у підземній школі, яка зараз будується, я поки не можу. Ми ведемо перемовини з обласною військовою адміністрацією та рахуємо зараз по змінам, як можуть займатися і діти і розраховуємо на те, щоб вони змогли зайти саме у підземну школу. Якщо ні, то поруч у нас знаходяться ще декілька шкіл,  зокрема школа № 71 та 58, які ми також розглядаємо, як такі, де діти зможуть вчитися позмінно в офлайн форматі.  У нас є велика таблиця по кожній школі, де є інформація і по наявності укриттів, і по фінансуванню, де що було зроблено чи не зроблено, десь там ДСНС або військові не пропускають, десь ЮНІСЕФ чи інші благодійні організації виділили кошти. Загалом зі 118 шкіл, у нас є 7-8 шкіл, де ми ще не знайшли вихід, як зробити так, щоб школи пішли на офлайн навчання. Ми продовжуємо над цим працювати», - запевняє Сергій Білов.

Загалом проблемним залишається питання щодо реальної кількості школярів, які зможуть продовжити навчання за партами в школах, навіть при наявності там укриттів. Адже далеко не всі батьки готові відпустити дитину до школи в умовах воєнного стану, оскільки небезпека може чекати дітей не лише під час занять, але й під час шляху до та зі школи, враховуючи кількість повітряних тривог по місту. В адміністраціях шкіл обдзвонюють батьків, щоб дізнатися про їх плани на новий навчальний рік – скільки дітей готові повертатися до міста чи готові діти навчатися в укриттях. Одночасно з цим кожна школа намагається активно проводити набір дітей, адже від цього залежить формат навчання, подальша доля педагогів і навчального закладу загалом.

«Коли ми розпочинали освітній процес в місті Запоріжжі у квітні цього року, то в нас виходило що приблизно до 30% дітей від загальної кількості погоджувались відпускати в школу. Через два тижні їх стало 60%, ще через тиждень 70%. Тож ми чітко бачимо, що як тільки ми побудуємо умови, то пропорційно зросте кількість учнів. На території Запорізької області приблизно 60 тисяч дітей. Ми ставимо перед собою задачу – надати можливість навчатися 48 тисячам дітей», - прокоментував очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.