В Запоріжжі волонтери прибрали тонни сміття з Хортиці, - ФОТОРЕПОРТАЖ

27 липня десятки запоріжців долучились до Маршу прибирання – екологічної акції UAnimals, яка відбувалась одночасно в п’яти містах України. В Запоріжжі сміття прибирали на заповідному острові Хортиця.

Як це було – далі в репортажі 061.

На Хортиці Марш прибирання відбувається вже вп’яте. Локацією для заходу обрали південно-східне узбережжя острова. Саме тут залишилось багато сміття після підриву Каховської ГЕС.

- Перед підривом Каховської ГЕС під час весняного водопілля тут було винесено із прибережних кущів, заростей величезну кількість ПЕТ-тари, сміття. Воно накопичилось щільним шаром, що не видно трави, не видно ґрунту за цими пляшками, - розповів виконуючий обов’язки завідувача сектору охорони природи Національного заповідника "Хортиця" Михайло Муленко.

За словами Михайла Муленка, цього разу сміття збирають роздільно: окремо пластикові пляшки, скло, метал, пінопласт. Потім все зібране під час акції планують здати на переробку.

- Ми хочемо зібрати все це окремо, вивезти до точки під’їзду машини і спробувати це здати. Якщо це вийде, то гроші підуть на забезпечення подальших акцій, толок на цій же території – закупимо мішки, рукавиці, - додав Муленко.

Запоріжці активно долучаються до прибирання Хортиці, бо вважають острів місцем сили та особливою локацією для міста.

Серед учасників акції – Олексій Ларцев. Він каже, що завжди намагається прибрати сміття там, де його бачить. Олексій з радістю погодився взяти участь в прибиранні заповідного острова, бо для нього Хортиця є місцем, пов’язаним з історією козацтва.

- Хортиця – це наша гордість, найбільший в Європі острів на річці, місце, де проживали наші славні козаки. Я взагалі працюю у Запорізькому центрі козацького військово-патріотичного виховання "Школа джур", дітей треную. Я завжди за гарну ідею обома руками «за!». Я за гарний екологічний стан в місті. Завжди намагаюсь прибирати сміття, якщо десь бачу, - поділився Олексій.