Заочно засуджено 8 колаборантів, які допомагають рф підтримувати окупаційну владу на Запоріжжі

На підставі зібраних Службою безпеки України беззаперечних доказів добровільної співпраці з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області засуджено ще 8 колаборантів. 

Про це повідомили в прес-службі СБУ. 

Зазначається, що переважна більшість із них в обмін на лояльність до ворога отримала фейкові посади в окупаційній «владі». 

Зокрема, від початку вторгнення рф активно співпрацює з окупантами діюча заступниця голови Костянтинівського сільської ради Мелітопольського району.

Посадовиця у квітні 2022 року добровільно зайняла місце заступника голови у незаконному органі влади, створеному окупаційною адміністрацією держави-агресора рф на території окупованої с. Костянтинівки - так званої «администрации Константиновского сельського поселения Мелитопольского района Запорожской области».

У новому статусі вона забезпечує безперешкодну роботу військової окупаційної адміністрації та допомагає поширювати «рускій мір» серед місцевих мешканців. 

Вироком суду їй призначено 7 років позбавлення волі.

Інша колаборантка, мешканка с. Терпіння Мелітопольського району, отримала 8 років ув’язнення. У квітні 2022 року вона добровільно зайняла посаду секретаря, а у грудні 2022 року – голови так званої «Администрации Терпеньевского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области».

Одразу після призначення вона зробила кадрову «зачистку» адміністрації, керуючись лише двома критеріями відбору: «своя людина» та лояльна до «нової влади». 

На своїй «посаді» вона неодноразово проводила заходи для місцевого населення з метою пропаганди окупаційної влади, збройної агресії рф та рашизму вцілому, а у квітні 2023 року організувала та забезпечила процес примусової паспортизації місцевого населення Терпіннівської громади.

До 10 років позбавлення волі засуджено мешканця Терпіння, який пішов на співпрацю з окупантами та був призначений «начальником охраны правопорядка» в незаконному органі влади – «Терпеньевская сельская администрация».

8 років тюрми отримала мешканка Веселого, яка у липні 2022 року в окупованому смт Веселому Мелітопольського району Запорізької області, добровільно зайняла посаду першого заступника голови у створеному окупаційними силами незаконному органі влади – «Веселовская поселковая администрация Мелитопольского района».

Ще одну колаборантку, яка у травні 2022 року добровільно зайняла посаду «главы Велико-Белозерской сельской военной администрации Васильевского района Запорожской области» заочно засуджено до 8 років позбавлення волі.

В порядку спеціального судового провадження засуджено до 8 років мешканку Енергодара, яка на початку повномасштабного вторгнення також пішла на співпрацю з окупантами та добровільно зайняла посаду «начальника отдела по вопросам молодежной политики, физической культуры и спорта» у незаконному органі влади «Военно-гражданская администрация г. Энергодар».

Іншу поплічницю ворога, яка в окупованій Михайлівці у вересні 2022 року добровільно зайняла посаду начальника у незаконному органі влади «Михайловское Управление социальной защиты Министерства труда и социальной политики ВГА Запорожской области» засуджено до 7 років позбавлення волі.

Також 7 років тюрми отримала мешканка села Охримівка, яка у вересні 2022 року на території Кирилівської ТГ Мелітопольського району організувала і провела незаконний референдум про входження Запорізької області до рф.

За матеріалами Служби безпеки, суд визнав фігурантів винними за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Партнерський спецпроект
12:32, Сьогодні