Як окупаційні телеграм-канали маніпулювали на темі регіональних виборів у європейських країнах

Одразу після регіональних виборів, що відбулися 1 вересня 2024 року на сході ФРГ, в  окупаційних Telegram-каналах був оприлюднений ролик, де нібито закарбована нервова реакція представників однієї з партій, що програли ці перегони.

На тлі перемоги ультраправих та правоцентристського Християнсько-демократичного союзу, російськомовні Telegram-канали почали розповсюджувати відео, на якому, як стверджується, відображена реакція однієї з «зелених» функціонерок на результати голосування в Тюрингії та Саксонії — від переживань у дівчини сильно трясуться губи та підборіддя.

«Лидер партии «Зелёные» Германия Рикарда Ланг узнаёт результаты выборов. Аморфное тупое существо с интеллектом креветки с необоснованными амбициями на значимост», - зазначає окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня». З аналогічними підписами відео розповсюджували блогер Анатолій Шарій, "Коза кричала" та "Голос Мордора".

Ролик, автор якого, ймовірно, зафіксував реакцію депутатки бундестагу Рікарди Ланг на результати виборів у Тюрингії та Саксонії, поширюється у двох варіантах. При цьому перший (вертикальний) — це обрізана версія другого, з якого прибрано людей, які оточують політику. Також ця маніпуляція дозволила приховати логотип німецького громадського мовника ZDF у верхньому лівому кутку, напис moma та тимчасову позначку 5:44 у нижньому лівому кутку та юзернейм @BB12_DE у нижньому правому кутку.

Відредагований ролик, на якому у Ланг сильно тремтять губи й підборіддя, з'явився в профілі @BB12_DE вранці 2 вересня, приблизно через пів години після того, як оригінальний сюжет був показаний в ефірі ZDF. «Те, що програли найсильніше — «Зелені». ? Дякую Хабеку. Спасибі Рікарді Ланг», - йдеться у самому твіті. Ще через півтори години інший користувач запитав у автора посту, чи справді у лідера «Зелених» так затремтіли губи, коли політик дізналася про результати виборів. "Я трохи допоміг", - відповів @BB12_DE, додавши усміхнений смайлик.

Юзернейм @BB12_DE у власному профілі в мережі X зазначив, що живе в Північному Рейні - Вестфалії, на заході ФРН, а в описі говориться: «Все, що соціалісти та "зелені" розуміють гроші, - Так це те, що вони хочуть їх від інших». Блогер досить активно коментує політичне життя Німеччини, висловлюючи підтримку ультраправої AfD.

Таким чином, відео з нервовою реакцією лідера німецьких «Зелених» Рікарди Ланг було створено німецьким користувачем соцмережі X, який критикує цю політичну силу на основі сюжету телеканалу ZDF. Ймовірно, при редагуванні оригінального ролика було використано нейромережі.