Роман Безсмертний - Чи здатна ООН не допустити третьої світової війни?

79-та сесія Генеральної Асамблеї ООН розпочала свою роботу в Нью-Йорку. Можливо навіть головніші події для нас з вами відбуваються на полях. Бо там йде дискусія, в тому числі як, що І скільки постачати до України, як допомагати їй у відстоюванні свого суверенітету, як загнати в нору кремлівського пацюка і знищити. Він і так уже сидить в норі та лише огризається, щоб вчергове шантажувати світ ядерною загрозою через внесення змін в ядерну доктрину рашистської федерації.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав у своїй промові, що «сьогодні все більше урядів вважають, що мають право отримати картку вийти з в’язниці, вони можуть порушити міжнародне право, порушити Статут ООН, закривати очі на міжнародні конвенції з прав людини чи рішення міжнародних судів, ігнорувати міжнародне гуманітарне право, вдертися в іншу країну — і нічого не буде».

Це дійсно є відображення суті поточного моменту у світі. Основні поля напруги це Близький Схід, Центральна Африка та Україна. До всіх цих війн має безпосереднє відношення московський фюрер, з чиєї волі, фінансування й озброєння було запущено маховик війни у всіх цих регіонах.

Президент Литви Ґітанас Науседа у своєму виступі заявив, що «зараз Україна веде не лише війну самооборони — Україна також бореться за всі ті країни, які вірять у Статут ООН та його принципи».

За його словами, світ не зміг змусити Росію переглянути свій небезпечний курс, притягнути її до відповідальності за стільки порушень Статуту, «тому, що донині агресор ховається під прикриттям постійного складу Ради Безпеки, знущаючись з кожного з нас своїм необмеженим правом вето».

Президент Литви вважає, що лише Україна має право визначити фактичні умови миру.

«Тим часом ми маємо обов’язок підтримувати Україну, обмежити можливість Росії вести війну та забезпечити відповідальність осіб винних у злочині агресії та злочинах проти людяності, реформувати Раду Безпеки та відновити довіру до Статуту Ради Безпеки ООН», — зазначив він.

Президент Чехії Петр Павел також торкнувся цієї ж проблематики. Він сказав, що комплексна реформа Ради Безпеки ООН давно назріла.

«Ми повинні усвідомити що членство в Раді Безпеки — це не карт-бланш. Ніхто не має права зловживати владою та залякувати інших членів міжнародного співтовариства», — підкреслив президент Чехії.

Центральною частиною виступу президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена також була тема російської агресії проти України.

«ООН взяв на себе зобов’язання дотримуватися принципів статуту ООН протистояти агресії коли росія вторглася в Україну. Найголовніше, що український народ вистояв. Війна Путіна зазнала невдачі в його головній меті. Він задумав знищити Україну — але Україна досі вільна. Він мав намір послабити НАТО — але НАТО більша, сильніша та згуртованіша організація, ніж була будь-коли раніше, з двома новими членами Фінляндією та Швецією. Але ми не можемо опускати руки. Зараз у світу є інший вибір: чи підтримуватимемо ми Україну, щоб допомогти Україні перемогти у цій війні та зберегти свою свободу — чи підемо геть і дозволимо відновити агресію та знищити націю? Я знаю свою відповідь — ми не можемо відвести погляд і ми не припинимо нашу підтримку Україні, допоки Україна не переможе і не досягне справедливого і міцного миру на основі статуту ООН», — зазначив президент США.

На зібранні високого рівня в ході дискусії лідери країн у своїх виступах показали, що світ дуже чітко розуміє ситуацію щодо війн в Україні та на Близькому Сході. Ці дві війни, в разі якщо реакція не буде організована належним чином, можуть спричинити величезну трагедію ще раз.

Повна версія на каналі PRO:UA за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=OmIuAqVl0uk

Довідка: Роман Безсмертний - кандидат політичних наук, Народний депутат України ІІ, ІІІ, IV та V скликань. Посол України в Білорусі у 2010—2011 роках. Двічі обіймав посаду Віцепрем'єр-міністра України. Викладач і почесний професор Київського університету культури і мистецтв і Педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Один з авторів Конституції України