За затишну обстановку в спальній кімнаті насамперед відповідає ліжко. Воно має бути зручним, функціональним, вписуватись у загальний інтер'єр та не втратити привабливості через кілька років експлуатації. Ідеальний вибір для кімнат у стилях класика, бароко, хай-тек – елегантне ліжко з м'яким узголів'ям. Воно нагадує по-справжньому царське ложе, на яке так і хочеться якнайшвидше прилягти після важкого робочого дня. У цій статті обговоримо особливості «м'яких» ліжок, правила вибору та популярні різновиди.

_vK_pWv8DT53wT4WQvyx7Yc4kz-NKtZBGaTEhfNYshHf8yQcNU8bkK92mQkORR8pyeQV_g63vT8YNcuo0TULwCJgg1RgAtjC3eJiE2EDzYBV6z2XqH5vtdM-_X3xD_S2agxrP0MmhAJXJbgmmAKEmhk

Відмінні риси

Ліжко з м'яким узголів'ям створює в кімнаті розслаблену атмосферу та надає інтер'єру особливої розкоші. Родзинка меблів – великогабаритна спинка, обтягнута тканиною із щільним шаром наповнювача. Сам каркас виготовляється з того ж матеріалу, що і ліжко - наприклад, з дерева або деревоволокнистих плит. Спинка може бути оббита натуральною або штучною тканиною - наприклад, оксамит або жаккард, а також шкірою і замшею. М'якість узголів'я забезпечує поролоновий або синтепоновий шар, рідше - холлофайбер.

За рахунок об'ємного узголів'я ліжко досить масивне та ідеально вписується в інтер'єр великих, світлих спальних кімнат. Його обирають за такі переваги:

  1. Візуальна. Ліжко з м'яким узголів'ям може зробити шикарною навіть кімнату з найпростішим ремонтом. При цьому його ціна не відрізняється від звичайних меблів. Таке спальне місце часто з'являється на обкладинках журналів про ремонти, у презентаціях сучасних дизайн-проектів та зонах відпочинку елітних особняків.
  2. Зручність. М'яке узголів'я захищає від травм та неприємних ударів внаслідок неспокійного сну, активних дитячих ігор чи різких рухів. Об нього не страшно зачепитися ліктем або навіть ударитися мізинцем. До того ж, набагато приємніше пити ранкову каву або відпочивати за переглядом вечірніх новин, спираючись на м'яку, а не на тверду спинку.
  3. Різноманітність моделей. На сучасному меблевому ринку можна знайти десятки незвичайних ліжок: з круглим або прямокутним м'яким узголів'ям, з рівною поверхнею або каретною стяжкою, з гамою кольорів від білого до яскраво-червоного і так далі. Ви легко підберете ідеальне спальне місце в будь-який інтер'єр, від мінімалізму до бароко.

М'яке узголів'я може представляти єдине ціле з ліжком або бути окремою частиною. Стаціонарні варіанти коштують дешевше, плюс не потрібно витрачати час на монтаж. Приставне узголів'я легко прибрати, щоб навести лад або використовувати порожній простір з користю. Навісна спинка - незвичайна, привертає увагу і підкреслює елегантність спальної кімнати.

Правила вибору

Якщо ви хочете купити ліжко з доставкою по Україні, зверніть увагу на такі моменти:

  • матеріал корпусу;
  • спальний розмір;
  • дизайн;
  • інші особливості.

Матеріал корпусу 

Найпопулярніший матеріал для виготовлення ліжок – натуральне дерево. Деревина має масу позитивних властивостей:

  • екологічна безпека;
  • приємний аромат;
  • унікальний природний дизайн;
  • довговічність та надійність;
  • стійкість до навантажень;
  • невибагливість у догляді;
  • хороша теплопровідність.

Дерев'яні ліжка дуже рідко деформуються, не містять у складі токсичних речовин і надають кімнаті атмосферу особливого затишку. Термін служби залежить від виду дерева, що використовується.

  1. Кращі показники зносостійкості демонструють дубові меблі, які легко впізнати за елегантним, темним кольором і незвичайним малюнком кілець. Дуб не боїться вологи, високих температур, комах. Єдиний недолік – висока ціна.
  2. Ліжка з бука можна назвати найкращими за поєднанням розумної вартості та непоганої якості. Дерево твердої породи практично не поступається дубу за характеристиками, дорого виглядає і підходить для виробництва дитячих манежів.
  3. Меблі із сосни та інших дерев хвойних порід вибирають за доступну вартість. Вміст натуральних смол забезпечує достатню міцність меблевого каркасу. Сосна відноситься до м'яких порід, славиться антибактеріальними властивостями, гігієнічністю, не боїться комах та гризунів.

Альтернатива дорогим дерев'яним ліжкам – меблі з ДСП або МДФ. Деревно-стружкові плити недорогі, легко піддаються фарбуванню та обробці, тому з них виготовляють ліжка різних кольорів та форматів. Такий матеріал не можна назвати екологічним та дуже міцним. Деревноволокниста плита надійніша, витримує високі навантаження без ризику деформації, але і коштує трохи дорожче.

З металу ліжка з м'яким узголів'ям виготовляють рідко. Зазвичай це меблі з кованою спинкою, прикрашеною акуратними подушками. Металеві вироби мають ряд переваг: витримують навіть велику вагу, не гниють, не іржавіють, прості у догляді та ремонті. Серед недоліків — мале розмаїття моделей на ринку та громіздкість.

Спальний розмір

Можна купити ліжко з м'яким узголів'ям таких розмірів:

  1. Односпальне. Стандартні цифри - 70х190, 80х190 або 90х190 см. Односпальне ліжко підходить для відпочинку одного підлітка або дорослої людини худорлявої комплекції, яка не надто крутиться уві сні.
  2. Півтораспальне. Стандартні цифри - 120х190 см, 140х190 см. Полуторне ліжко ідеальне для сну однієї людини будь-якої статури. Воно підійде і сімейній парі у випадку, якщо в спальні не вистачає місця для більш просторого ложа.
  3. Двоспальне. Стандартні цифри - 160х190 см, 180х200 см. Двоспальні ліжка вважаються стандартом для пари людей, і дозволяють зручно розміститися подружжю з будь-якою фігурою.

У продажу можна знайти меблі та інші розміри. Наприклад, для просторих спалень актуальні ліжка «king size» — 200х220 см. Зустрічаються меблі незвичайної форми — наприклад, круглі, розмір яких визначається діаметром по всьому периметру.

Дизайн

Ліжко повинне ідеально вписуватися в загальну концепцію спальної кімнати. Для цього варто підібрати меблі в тому самому стилі, в якому представлений інтер'єр приміщення. Найчастіше зустрічаються такі варіанти:

  • авангард, з розкішними елементами оздоблення, масивними лініями та дорожнечею використовуваних матеріалів;
  • класика, з правильними, прямими лініями, високими ніжками, практичним узголів'ям та майже без декоративних елементів;
  • лофт, з переважаючими темними відтінками, навмисне грубими конструкціями, неправильними лініями та імітацією старовини;
  • модерн, з незвичайними формами, орнаментальними мотивами, великими деталями та оригінальним сплетенням матеріалів;
  • прованс, з максимально природною структурою, безліччю тканинних та м'яких елементів.

vve7S7FVMjhMxnhJnIW78_Kdlh3pm-CH6nOM4C8KSSkFhwjO7_bBW4PLYiyILeuoSbBvyybgzPkkOlIL0sbZUm_QeQtg6hh491pFrVKW7g-XbtKR1FStKLtR34UdWkBy9pPejY3unEfPZripGchMgzc

Інші особливості

У ліжку важлива не лише зручність, а й практичність. На піку популярності — меблі з підйомним механізмом, які відкривають доступ до порожнього простору під матрацом. Тут можна зберігати об'ємні речі на зразок подушок або курток, дитячі іграшки, книги та інше приладдя, яке не розмістити на антресолях. У продажу можна знайти ліжка з навісними полицями для книг або всіляких дрібниць. Зустрічаються цілі спальні гарнітури – повний набір меблів для облаштування кімнати відпочинку, виконаний у єдиному стилі.

Вибравши матеріал корпусу, не забудьте звернути увагу на м'яке узголів'я. Оцініть товщину наповнювача: від цього залежить зручність спинки. Важлива і якість тканини: це може бути розкішний велюр або оксамит, що переливається, більш практичний льон або різновиди бавовни з синтетичними волокнами, щільний гобелен або жаккард, а також штучна шкіра. Узголів'я може бути гладким і однотонним, прикрашеним каретною стяжкою або виконане у вигляді масивних подушок - це вже справа смаку.

Важливим параметром будь-яких меблів є максимальне навантаження на спальне місце. Це говорить про те, яку вагу здатне витримати ліжко і не тріснути. Важливо дізнатися загальну вагу відпочиваючих та додати до неї щонайменше 20 кг. Перевищувати заявлене навантаження не можна: це призводить до швидкої деформації меблів без відновлення. Також варто звернути увагу на висоту ліжка. Якщо відпочивати буде людина похилого віку або дитина, важливо, щоб відстань від підлоги до матраца не виявилася занадто великою для подолання.

Де можна купити якісне ліжко з м'яким узголів'ям?

У пошуках гарних меблів за розумні гроші зверніть увагу на каталог інтернет-магазину "Світ Матраців". Тут ви знайдете десятки ліжок від перевірених брендів за цінами виробника. Консультуємо з будь-яких питань онлайн та в телефонному режимі. Можлива доставка меблів зручним способом на всій території України. Переглянути асортимент та оформити замовлення можна на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/