Влітку легко збалансувати свій раціон коштом сезонних овочів та фруктів. Але важливо пам’ятати, що на вагу впливає не тільки те, що ми їмо, а й розмір порції. Тож експерти з харчування радять контролювати саме розмір порцій. Чогось нашому організму потрібно й можна багато, а інших продуктів зовсім трішечки.

Рахувати, скільки калорій потрібно споживати, допомагають гаджети. Розумні застосунки в сучасному світі є для всього: для розрахунку калорій, тренувань, щоб грати в ігрові автомати безкоштовно. Але визначати розмір порцій все ж таки доведеться на око.

Як їсти менше, щоб худнути

В боротьбі із зайвою вагою потрібно завжди пам’ятати принцип: очима ми можемо з’їсти більше, ніж потрібно шлунку. Тому потрібно постійно контролювати процес подачі. Зробити це допоможуть такі правила:

  • обирайте менший посуд;
  • обирайте невеличкі столові прилади;
  • беріть маленьку чашку.

Здається, що це одна й та сама порада, але це дійсно важливо. Велика ємність спонукає їсти більше. Особливо актуально це для людей, яких з дитинства привчали з’їдати все, що є на тарілці. Тому контролювати розмір порції допоможе маленька тарілка. Якщо вдома немає таких, купіть спеціально:

  • невеличкі піали для супу;
  • чайні блюдечка для основних страв;
  • красиві дитячі ложки та виделки.

Невеличкі ложки та виделки допоможуть їсти повільніше. Адже багато людей набирають вагу саме через те, що їдять похапцем, та закидують в шлунок значно більше їжі, ніж це потрібно організму. А маленькою ложкою швидко їсти не вийде. Також використовуйте невеликі столові прилади для накладання порцій. Мозку буде легше сприймати невелику порцію з 3-4 маленьких ложок, аніж ту, в якій буде налічуватись всього одна велика ложка.

Те саме стосується склянок і чашок. Багато хто звик пити чай та каву з півлітрових кружок, додаючи до цього ще суттєвих розмірів десерти. Але обираючи маленьку чашку чи склянку, ви можете позбутись цієї звички.

Простий шлях до маленьких порцій

Ті, хто відпочивав за системою all inclusive, знають, що в цей час вони дуже сильно набирають вагу. І справа не лише в тому, що люди хочуть спробувати більше нових страв та переїдають. Різноманіття їжі та величезні порції в вільному доступі також сприяють набору ваги.

Щоб уникнути цього, на відпочинку беріть лише одну тарілку невеличкого розміру. Не треба наповнювати 2-3 тарілки. На сімейних обідах та вечерях дотримуйтесь тих самих правил. Візуально оцініть стіл, та оберіть, щоб ви хотіли з’їсти. Але наповнюйте лише одну невелику тарілку, не накладаючи собі добавку. Єдиний виняток з правил про добавку — салати та овочі. Іноді їх можна додати.

До речі, починати їсти потрібно саме з салатів та інших низькокалорійних продуктів. Адже коли людина голодна, вона може з’їсти набагато більше калорійної їжі, ніж їй потрібно. Тому розпочинайте трапезу з салатів, а якщо почуття голоду не зникло, ними ж і закінчуйте. Так ви не будете перенасичуватись висококалорійними продуктами, а вашому шлунку буде легше перетравлювати все, що ви з’їли.