Один із найпоширеніших злочинів в Україні – дрібне шахрайство. Кіберполіція у 2022 році зареєструвала більш ніж 25 тис. випадків продажу фейкових товарів через мережу Інтернет, а також виманювання грошей користувачів банківських карток із застосуванням фішингу.

У всіх людей є необхідність купувати товари чи користуватися послугами онлайн. Ніхто не бажає витрачати зайвий час, і саме цим користуються злочинці. Вони маніпулюють емоціями людей, надаючи їм «вигідні» пропозиції. Шахрайський магазин просто не надсилає оплачений товар, а майданчик з азартними розвагами не виплачує виграші. Тож завжди треба бути впевненим, що конкретний ресурс має ліцензію на діяльність. Лиш у нього можна побачити вигідні пропозиції (до прикладу, казино пропонують бездепозитні бонуси).

Що варто чи не варто робити в мережі

При здійсненні покупки в інтернеті треба обов'язково пам’ятати одне основне правило – передоплату віддавати лише перевіреним особисто вами продавцям. Якщо користувач бачить магазин вперше, то рекомендується оплачувати посилку після її прибуття.

Жертвою шахрая може стати не тільки покупець товарі в інтернеті, але і продавець. Під приводом купівлі, шахрай намагається дізнатися важливі дані картки, щоб забрати всі гроші.

Для оплати досить знати лише номер карти, що складається із 16 цифр. Не варто нікому повідомляти СVV-код, котрий написаний на зворотному боці картки. Банківські працівники і так його знають і ніколи не уточнюють. Тож для оплати немає необхідності очікувати на СМС чи йти до банкомату.

Головні правила поводження

Тож, в інтернеті необхідно:

  • Стежити, щоб у вільному доступі не знаходились ваші персональні дані;
  • оновлюючи смартфон не прописуйте дані карток. Якщо подібну інформацію програма все ж запитує, то відразу її блокуйте і видаляйте;
  • не залишати в мережі активний телефонний номер і не надавати його в особистих повідомленнях;
  • періодично встановлювати новий ПІН-код на банківській карті;
  • розраховуючись у магазині картою, прикривайте однією рукою кнопки термінала. Пам’ятайте, що в магазинах є камери спостереження. Можливо в якомусь закладі вона буде направлена саме на вас;
  • всі товари, придбані в інтернеті варто купувати післяплатою чи здійснювати оплату під час персональної зустрічі;
  • перш ніж звернутися до продавця перевірте його рейтинг в мережі. Можливо в Інтернеті вже є відгуки від ошуканих клієнтів;
  • ігноруйте смс та дзвінки з необхідністю передзвонити;
  • здійснюйте платежі виключно через перевірені надійні сайти. Не варто ризикувати й оплачувати товар на незнайомому ресурсі, особливо якщо там пропонують надзвичайно низьку комісію. Ними можуть виявитися сайти, що є частиною злочинної схеми.

Якщо користувач все ж потрапив у капкан до шахрая і віддав власні кошти, то повернути їх буде досить важко. Проте в будь-якому разі варто звертатися до правоохоронних органів. Рекомендується написати на тематичному форумі відгук, щоб більше ніхто не став жертвою злочинця.