Зі статті дізнаєтеся , що собою представляють системи зберігання, на які види поділяють. Тут розкажемо, які проблеми виникають в ході експлуатації, як їх запобігти. Зокрема, в статті розповімо детально про захисні елементи стелажів, яку користь несуть.

Конструкції по типу стелажів загалом поділяють на такі види, як мезоніни, консольні стелажі, поличкові, палетні

Мезоніни, наприклад, від компанії ІМВО, використовуються готельному та ресторанному бізнесах на складах. Потрібні для створення додаткового рівня у використанні приміщення. Консольні використовують для зберігання важких та великогабаритних предметів. Це можуть бути запчастини, інструменти, будівельні матеріали.

Треті складаються з полиць. Розміщують в магазинах, складах, гаражах.

Палетні ставлять в складських приміщеннях. Призначені для зберігання палет з великими вантажами.

В не залежності від виду, конструкції зберігання піддаються зовнішнім впливам. Можуть отримати пошкодження від переміщення, розвантаження, завантаження матеріалів.

Стелажі мають належно обслуговуватися, щоб зменшити ризики зношення. Також є додаткові аксесуари, що мінімізують пошкодження.

Які захисні пристосування використовують на складах

Існує ряд аксесуарів, що знижують ризики втрати експлуатаційних якостей конструкцій. Поділяють на такі види:

  • вертикальний захисний екран;
  • стійка для вертикальних стелажів;
  • бічні захисні рами;

На зовнішні стійки палетного стелажувстановлюють по одному вертикальному захисному екрану на кожну. Вони протидіють ударам навантажувача. Різні моделі адаптовані під кожен розмір стійок. Дизайн буває гладким, ребристим. Їх також називають протекторами. Один з них – кутовий. Знаходиться зовні стійок, прикріплений до підлоги.

Якщо вертикальний захисний екран занизький для стійки і її потрібно убезпечити на вищому місці, використайте стійку для вертикальних стелажів. Виготовляють з пластику, існують варіанти з листового матеріалу. Кріпляться до стійки. Сфера використання – промисловість.

Захист бокової рами створений для палетних стелажів. Розміщуються в місцях, де удари відбуваються частіше за все, – зовні рами. Можуть бути з’єднані з вертикальними захисними елементами.

Яких заходів вжити, крім встановлення захисних пристосувань

Для належної експлуатації конструкцій слід навчити працівників складу обслуговуванню та догляду. Створіть план технічних перевірок. Слідкуйте за якістю матеріалів, з яких зроблена споруда та за її проєктуванням. Технічна команда повинна мати досвід подібного роду та навички. Пам’ятайте про описані вище захисні елементи, які зменшують ризики пошкоджень, що виникають щодня під час завантаження і розвантаження вантажів.

Спробуйте комбінувати ці захисні елементи.. Наприклад, поєднання вертикальних захисних екранів та бічних рам створить повне охоплення стелажів.

Кожен з цих пристосувань має переваги в певній сфері. Наприклад, посилений стійка для вертикальних стелажів корисна у секторі логістики, де потрібно запобігати ушкодженням верхньої частини конструкції. Бічні рами вигідні у торговельних залах або складських приміщеннях з великим обсягом руху предметів.

У підсумку, додаємо список кроків, яких слід дотримуватись працівнику складу:

  • Використання нормативних актів (європейські та місцеві).
  • Призначення людини, відповідальної за дотримання правил. Вона має слідкувати за належним обслуговуванням.
  • Створення цією особою плану періодичних перевірок.

4. Навчання та підготовка персоналу. Працівники мають бути навчені використовувати обладнання.Пам’ятайте, пошкодження стелажа може призвести до його обвалення, що поставить під загрозу життя та здоров’я людей поряд.