Фертильний чекап — це оцінка фертильності, яку може пройти будь-яка жінка під час підготовки до вагітності або для планування її у майбутньому. Таке дослідження пропонують сучасні клініки репродуктивного здоров'я. Його перевагами є стислість та інформативність, оскільки виконують його та оцінюють досвідчені фахівці з репродуктивного здоров'я.

zN6F108XXbemMlk-YlgnOkC8WHgzWRtDCK3CHj3acyYVevtlMMb9Xwcqdp069B6FPueJZvjLfzBZdxF8XFfhp-mChCAhW_vC558FN_mh8b5lHdB---10ko_NXoC-E8Fu1exlByT14FST

Кому рекомендовано пройти фертильний чекап?

Діагностику фертильності рекомендовано пройти жінкам, у яких:

  • нерегулярні менструації;
  • було мимовільне переривання вагітності;
  • є діагностовані порушення з боку репродуктивної системи;
  • нерегулярний менструальний цикл та інші порушення менструації (болючість, убогість або, навпаки, надмірна рясність кровотечі тощо).

Також пройти стисле обстеження може будь-яка жінка, яка піклується про своє здоров’я.

Фертильний чекап охоплює консультацію репродуктолога та три ключові дослідження: аналізи на фолікулостимулювальний та антимюллерів гормон, ультразвукова діагностика органів малого таза.

Аналіз на фолікулостимулювальний гормон (ФСГ)

Рівень ФСГ — один із маркерів жіночої репродуктивної функції. ФСГ виробляється в гіпофізі, регулює менструальний цикл, стимулює дозрівання фолікулів та впливає на синтез естрогенів. У жінок фертильного віку рівень ФСГ залежить від фази менструального циклу та пов'язаний із концентрацією статевих гормонів. За низького рівня статевих гормонів продукція ФСГ зростає, за високого — знижується.

ФСГ управляє першою, фолікуліновою фазою менструального циклу, коли відбувається зростання фолікулів. Перед овуляцією рівень гормону зростає та стимулює підвищення естрадіолу. Високі рівні естрадіолу за принципом зворотного зв'язку впливають на гіпофіз та зменшують синтез ФСГ. У разі недостатньої функції яєчників, фізіологічної (менопауза) або патологічної, рівень ФСГ високий.

Аналіз на антимюллерів гормон (АМГ)

АМГ — маркер оваріального резерву. Цей гормон виробляють фолікули, тому їхня кількість впливає на його вміст. Оваріальний резерв — це запас фолікулів, який є у жінки, він відбиває функцію яєчників. Низький оваріальний резерв може вказувати на можливі проблеми із зачаттям, проте оцінювати його окремо не можна. Причина в тому, що лише однієї яйцеклітини достатньо для настання вагітності, тоді як резерв може становити 400–500 тисяч фолікулів. Однак у загальній оцінці фертильності разом з іншими показниками низький АМГ може вказувати на передчасне виснаження яєчників або їхню первинну недостатність.

Ультразвукове дослідження органів малого таза

УЗД малого таза — інформативний метод візуалізації органів репродуктивної системи. Він дає уявлення про стан яєчників, дає змогу оцінити їхню функцію через підрахунок фолікулів, а також вивчити стан матки. Підрахунок фолікулів разом із результатом аналізу на АМГ дає досить точне уявлення про функцію яєчників.

Інша важлива складова дослідження — оцінка ендометрію, його товщини та структури. Ці показники залежать від фази менструального циклу, тому УЗД матки виконують у певні дні циклу. Порушення з боку ендометрію зазвичай свідчать про проблеми гормонального регулювання репродуктивної функції.

Оцінка результатів

Якщо за результатами фертильного чекапа всі показники відповідають віковій нормі, стан репродуктивної системи оцінюється як добрий, перешкод для зачаття немає. Однак слід розуміти, що чекап — це швидка й стисла діагностика, яка здатна виявити більшість найчастіших проблем, але не всі. Якщо виявлено проблеми, може знадобитися уточнювальна діагностика чи повторний чекап за деякий час, залежно від характеру відхилень. 

Автор: Малова Юлія Олександрівна — акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83