Фронтові РЕБ захищають важливі обʼєкти й техніку від атак дронів. Завдяки цьому ворожі безпілотники втрачають можливість виконувати розвідувальні чи бойові завдання. Але як же працює фронтовий РЕБ на полі бою і які можуть бути труднощі під час його використання, розповідаємо далі. 

Принцип роботи фронтових систем РЕБ.

Головне завдання фронтових РЕБ-систем — блокувати та пригнічувати зв'язок між оператором і дроном на точно визначених частотах. У результаті ворожий безпілотник втрачає можливість отримувати команди і просто падає.

РЕБ-системи є різних видів. Зокрема компанія BlueBird розробляє:

Окопні РЕБ. Орієнтовані на тривалу оборону в умовах бойових дій або стаціонарного захисту важливих об'єктів в окопах або інших оборонних позиціях.

Автомобільні РЕБ. Встановлюють на дах військових авто на спеціальні рейлінги й інші спеціалізовані машини. Створюють захисне поле навколо авто під час пересування або стоянки.

Купольні РЕБ. Формують захисний купол і захищають від безпілотників військові обʼєкти та техніку.  

Труднощі та виклики у використанні фронтового РЕБ

Незважаючи на ефективність, фронтовий РЕБ також має деякі виклики Зокрема:

Постійна модернізація. Ворог вдосконалює свої системи, тому інженери повинні оперативно реагувати на зміни й швидко адаптувати технології. До речі, компанія BlueBird слідкує за ситуацією на фронті та перекриває найактуальніші частоти.

Транспортування та розгортання. РЕБ-системи мають легко траспортуватись і швидко розгортатися в бойових умовах. Саме для цього компанія BlueBird проводить двічі на тиждень тестування своїх систем на військовому полігоні. 

Правильне налаштування систем. Неправильне використання РЕБ-технологій може призвести до втрати зв’язку між власними підрозділами. Це матиме критичні наслідки.

Ефективність фронтового РЕБ на полі бою.

Щодня фронтовий РЕБ захищає десятки, якщо не сотні життів на полі бою. Блокуючи сигнали ворога, системи РЕБ запобігають ворожим атакам, зменшують кількість жертв серед військових, цивільних і мінімізують руйнування інфраструктури.

Також фронтовий РЕБ допомагає у розвідці та контррозвідці. Це підвищує безпеку воєнних операцій і знижує ризик небезпечних ситуацій для військових. 

Тенденції розвитку технологій РЕБ

Одними з головних тенденцій є:

Мобільність і компактність. Сьогодні розробляють легші й більш компактні РЕБ-системи, які можна швидко розгортати на різних платформах.

Розширення частотного діапазону. Створюють системи, які можуть ефективно працювати з різними частотами. Це важливо в умовах сучасних конфліктів і розвитку мереж 5G.

Автоматизація. Впровадження штучного інтелекту дозволить автоматично розпізнавати й блокувати ворожі сигнали в режимі реального часу.

Висновок

Фронтовий РЕБ — це не просто технологія, а справжній щит для військових на передовій. Забезпечуючи захист від дронів, ці системи щодня рятують життя і підвищують ефективність військових операцій. Незважаючи на деякі виклики, РЕБ-системи є критично важливою складовою сучасних Збройних Сил України.

Якщо ви хочете купити РЕБ-системи від BlueBird, звертайтесь до менеджерів компанії для підбору оптимального рішення й оформлення замовлення.