
18 продуктів, які продовжать ваше життя
Ваше здоров'я і довголіття безпосередньо пов'язані з тим, що ви їсте. Ось 18 продуктів, наповнених антиоксидантами, вітамінами та мінералами, які допоможуть збільшити термін життя і уникнути раку та інших захворювань. Їжте частіше!
1. Броколі
Броколі знижує ризик виникнення виразки шлунка і навіть раку
10-річне дослідження за участю 47 909 осіб, опубліковане Гарвардською школою громадського здоров’я (США), показало пряму взаємозв’язок між споживанням хрестоцвітних овочів і розвитком раку сечового міхура.
Метааналіз, розглядає результати 87 досліджень, встановив, що брокколі та інші хрестоцвіті овочі дійсно знижують ризик виникнення раку. Всього 10 грамів овочів на день може збільшити ваші шанси на те, що ви ніколи не захворієте на рак.
Ще одне дослідження показало, що всього дві порції хрестоцвітних овочів в день знижують ризик розвитку раку на 50%.
Чому брокколі так ефективною в профілактиці раку? До складу цієї капусти входять сульфорафан і індол — речовини, що володіють протираковою активністю.
2. Лосось
Як і кілька інших видів риби (макрель, сардина, тунець), лосось містить омега-3 жирні кислоти. Регулярне вживання цих видів риби знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і перешкоджає виникненню запальних процесів.
3.Вода

вода
Випиваючи достатню кількість води в день, ви знижуєте ризик виникнення тромбів. Також це допомагає відчувати себе молодше і підтримувати високий рівень енергії.
4. Ягоди

ягоды
Полуниця, чорниця, малина — всі ці ягоди багаті антиоксидантами, які захищають організм від окисного дії вільних радикалів і допомагають уникнути вікових захворювань.
У 2012 році вчені Гарвардського університету (США) виявили, що всього одна порція чорниці і дві порції полуниці в тиждень допомагають запобігти зниження когнітивних функцій, пов'язане зі старінням.
5. Часник
Довгожитель з Пенсільванії, 107-річна Ненсі Фішер (Nancy Fisher) вважає, що прожила так довго з-за своєї любові до часнику. Можливо, вона права. Дослідження виявили, що фітохімічні речовини в часнику перешкоджають формуванню канцерогенів. Крім того, люди, частіше вживають часник, мають знижений ризик виникнення раку товстої кишки.
6. Оливкова олія

олия
Мононенасичені жири в оливковій олії підтримують здоров’я серця і мозку, а також захищають від раку.
Крім того, оливкова олія корисно для шкіри. Ліза Дрэйер (Lisa Drayer), лікар-дієтолог і автор книги The Beauty Diet: Looking Great Has Never Been So Delicious, стверджує, що жінки, які вживають в їжу оливкової масло, мають більш гладку і здорову шкіру.
7. Китайська листова капуста (пліч-чой)

кит капуста
Університету Вандербільта (США) виявило, що у хворих, які пережили рак молочної залози і вживають в їжу овочі, а особливо ріпу, капусту і пліч-чой, знижувався ризик рецидиву.
8. Авокадо
Авокадо знижує кількість холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), який переносить загальний холестерин в тканини організму. «Поганий» холестерин провокує появу бляшок на стінках судин і збільшує ризик розвитку атеросклерозу і захворювань серця.
У той же час авокадо збільшує кількість «хорошого» холестерину, який переносить загальний холестерин з мозку, серця та інших органів в печінку, де він переробляється в жовч.
9. Томати

томаты
Рожеві помідори — найкращий джерело каротиноїдів, зокрема, лікопіну — антиоксидант, який захищає організм від онкологічних, серцево-судинних, запальних і очних захворювань.
10. Боби

бобы
У бобах міститься 21% білка, 77% складних вуглеводів, багато клітковини і поживних речовин. Боби — обов'язкова частина дієти «блакитний зони», місць з найбільшою кількістю довгожителів.
11. Цільнозернові продукти
Дослідження, яке проводилося за участю більше 40 000 літніх жінок, виявило, що вживання цільнозернових продуктів 4-7 разів на тиждень знижує ризик смерті від раку і серцево-судинних захворювань на 31%.
12. Червоне вино

вино
Невелика кількість червоного вина знижує стрес, що добре позначається на всьому організмі в цілому. Люди з «блакитний зони» в середньому випивають від одного до трьох келихів вина в день.
13. Листові овочі
Зелені листові овочі — справжній скарб в плані корисних речовин. На острові Ікарія, знаменитому своїми довгожителями, росте понад 75 видів листових овочів.
Листові овочі багаті клітковиною, фолієвою кислотою, вітаміном С, калієм і магнієм. Крім того, вони включають такі фітохімічні речовини, як лютеїн, бета-криптоксантин, зеаксантин і бета-каротин.
Каротиноїди лютеїн і зеаксантин концентруються в кришталику ока і макулярної області сітківки, захищають від катаракти і вікових дегенеративних процесів сітківки — основних причин сліпоти в літньому віці.
Крім того, зелені листові овочі багаті антиоксидантами, які захищають організм від онкологічних захворювань.
14. Зелений або трав'яний чай

чай
Зелений чай знижує ризик виникнення захворювань серця і деяких видів раку. Жителі Ікар заварюють трави — розмарин, дику полин і кульбаба. Всі ці трави відомі протизапальним ефектом.
15. Кава

кофе
Так, ваша ранкова доза кофеїну може продовжити вам життя. Дослідження Гарвардського університету, проведене в 2008 році, виявило, що у жінок, які випивають три чашки кави в день, на 18% нижча ймовірність померти від хвороби порівняно з тими, хто не п'є підбадьорливого напою.
А якщо жінка випиває п'ять чашок кави в день, ризик смерті знижується на 26%. Однак тут не працює принцип «більше-значить краще». Після шести чашок кави відсоток ризику смерті у порівнянні з непитущими кави знижується до 17%.
Користь кави підтверджує ще одне дослідження, проведене в Національному інституті здоров'я (США) в 2012 році. Дослідники контролювали різні фактори — куріння, алкоголь, вживання червоного м'яса — і виявили, що люди обох статей, які п'ють каву, живуть довше.
16. Темний шоколад

шоколад
Дослідження Гарвардського університету (США), проведене в 1999 році за участю 8 000 чоловіків, довело вплив темного шоколаду на тривалість життя. Виявилося, що учасники, які вживають темний шоколад тричі на місяць, жили на рік довше, ніж ті, хто цього не робив.
17. Горіхи

орехи
У горіхах міститься багато жирів, білків, клітковини, вітамінів і мінералів. Це, мабуть, сама корисна їжа для швидких перекусів «на бігу».
18. Червонокачанна капуста

капуста
Цей яскравозабарвлений овоч допомагає підтримати здоров'я мозку і захищає від раку за рахунок високого вмісту антиоксидантів.
Червонокачанна капуста допомагає не тільки довше жити, але і краще виглядати. Велика кількість вітаміну А допомагає зберегти здорову і еластичну шкіру, прискорює оновлення клітин і захищає від сонця.
Більше на https://lifehacker.in.ua/