
Що таке трансжири і чим вони небезпечні?
Всесвітня організація охорони здоров’я закликала світову спільноту повністю відмовитись від використання трансжирів у харчовій промисловості. Адже, за даними ВООЗ, щороку через захворювання, спровоковані їх споживанням, помирає близько півмільйона осіб.

Ще на початку минулого століття для задоволення потреб харчової галузі було винайдено метод перетворення рідких рослинних олій на тверді пластичні жири, що отримав назву – гідрогенізація. Це дало початок масовому виробництву маргарину й інших твердих жирів, які знайшли широке застосування у кондитерській промисловості та кулінарії. Однак у процесі гідрогенізації, тобто насичення олій воднем, їх молекулярна структура змінюється і стає нехарактерною для природних сполук. Згідно з результатами наукових досліджень, ці трансізомери жирних кислот, потрапляючи в організм людини, витісняють з мембран клітин корисні жирні кислоти і блокують роботу ферментів, що призводить до порушення обміну речовин, підвищення рівня холестерину в крові і, зрештою, може викликати розвиток атеросклерозу судин, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, а також діабету другого типу, ожиріння, деяких форм раку і хвороби Альцгеймера. Зокрема, вченими доведено, що вживання в їжу лише 2 грамів трансжирів на добу підвищує розвиток серцево-судинних захворювань на 23%.
Трансізомери жирних кислот найчастіше зустрічаються в технологічнооброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії, таких як маргарин, спреди, торти і тістечка з кремом, вафлі, снеки, чіпси, різноманітні кулінарні вироби. Однак їх вміст в Україні нормується тільки для маргарину та спредів і не може перевищувати 8% від загальної кількості жиру у продукті. Крім цього, минулого року на розгляд парламенту був внесений законопроект, у разі прийняття якого, максимально дозволений вміст трансжирних кислот у всіх харчових продуктах мав би становити не більше 2% від загальної кількості жиру. Та більшість представників вітчизняної харчової галузі висловилися проти таких змін у зв’язку з можливими фінансовими втратами і законопроект було відправлено на доопрацювання.
Натомість у більшості європейських країн вміст трансізомерів жирних кислот в продуктах харчування обмежено на законодавчому рівні. Так, у Данії та Швейцарії їх масова частка не може перевищувати 2% від загальної кількості жиру в продукті. Аналогічні обмеження діють в Австрії, Угорщині, Норвегії та Латвії, а в Ісландії використовувати трансжири у харчовій галузі взагалі заборонено. Цього року повністю відмовились від їх застосування і Сполучені Штати Америки. Німецькі і голландські виробники зменшують вміст трансжирів у своїй продукції з власної ініціативи.
Випробувальний центр ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТ-МЕТРОЛОГІЯ» пропонує виробникам і постачальникам харчових продуктів, у тому числі й експортерам, свої послуги з визначення наявності трансізомерів жирних кислот у продукції і їх процентного вмісту у загальній кількості жиру. Ми оснащені сучасним випробувальним та вимірювальним обладнанням, яке має високі технічні параметри, що забезпечують точність і надійність його роботи.
У поєднанні з наявністю висококваліфікованого персоналу це гарантує нашим клієнтам якісне обслуговування, отримання достовірних і неупереджених результатів випробувань в обумовлені терміни, а також повну конфіденційність.
Наші випробування з визначення процентного вмісту трансізомерів жирних кислот допоможуть Вам підвищити безпечність своєї продукції і завоювати довіру споживачів і партнерів!
Ми чекаємо на Вас за адресою:
м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10
Тел.: (061) 289-98-75, 233- 70-94