• Головна
  • Точність апарату УЗД – обов’язкова умова правильної діагностики
Новини компаній
09:00, 13 грудня 2019 р.

Точність апарату УЗД – обов’язкова умова правильної діагностики

Новини компаній
Точність апарату УЗД – обов’язкова умова правильної діагностики

Вчасно і правильно поставлений діагноз – це перший крок до позитивного результату в лікуванні більшості захворювань. Важливе місце серед високоінформативних неінвазивних методів діагностики, якими оперує сучасна медицина, посідають ультразвукові дослідження (УЗД).  Вони дають можливість швидко отримати якісну і кількісну інформацію про стан внутрішніх органів пацієнта, необхідну для постановки діагнозу і призначення адекватного лікування. Проте це можливо тільки за умови, що метрологічні характеристики апарату УЗД знаходяться в межах встановлених норм і всі його датчики видають достовірні результати вимірювань.

В основі ультразвукових досліджень лежить принцип ехолокації – датчик апарату УЗД генерує ультразвукові хвилі, які відбиваються тканинами внутрішніх органів людини і трансформуються у зображення, що виводиться на монітор комп’ютера. На основі отриманих даних лікар може оцінити стан внутрішніх органів пацієнта, визначити їх розміри, виявити патології на ранніх стадіях розвитку, а також простежити динаміку та ефективність лікування.

Обсяг діагностичної інформації залежить від функціональних та вимірювальних можливостей апарату УЗД. Так, фетальні монітори застосовуються передусім для моніторингу частоти серцевих скорочень плода в утробі матері, тоді як більш складні ультразвукові системи можуть забезпечити діагностику в різних режимах візуалізації та їх комбінаціях.Наприклад, режим двомірної візуалізації (В-режим) дозволяє отримати зображення вибраного органу та визначити його геометричні параметри. Допплерівські режими призначені для отримання кількісної інформації, зокрема для вимірювання спектру швидкостей кровообігу в серці і судинах пацієнта.

Вимірювальні можливості апаратів УЗД постійно розширюються, охоплюючи все більше параметрів, без яких неможлива діагностика значної кількості захворювань. Разом з цим зростають і вимоги до точності діагностичних приладів. Адже, коли чутливість або роздільна здатність апарату УЗД не відповідає нормам, лікар може не побачити захворювання, наприклад, невелику пухлину або дрібні камені у нирках, внаслідок чого не проведе своєчасне лікування. Саме тому відповідно до чинного законодавства ультразвукові діагностичні прилади віднесені до законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають обов’язковій періодичній повірці. Проводиться вона після закінчення встановленого міжповірочного інтервалу, у разі пошкодження повірочного тавра та/або втрати свідоцтва про повірку, а також за потреби пересвідчитися у придатності засобу вимірювальної техніки до застосування.

ДП «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» має двадцятирічний практичний досвід, висококваліфікованих фахівців і сучасну метрологічну базу для якісного виконання повірки ультразвукових діагностичних систем, луноофтальмоскопів, ультразвукових офтальмологічних сканерів, ультразвукових допплерівських апаратів і моніторів фетальних. Право надавати такі послуги підтверджене свідоцтвом про уповноваження від 09.08.2019 № П-39-2019.

Запрошуємо клініко-діагностичні центри, медичні заклади і лікарів, які здійснюють приватну практику, до співпраці! Тільки повірені прилади УЗД можуть убезпечити Вас від помилки і надати об’єктивне уявлення про те, якого саме лікування потребує пацієнт!

Чекаємо на Вас за адресою: м. Запоріжжя, вул. Антенна, 10, тел.: (061) 289-98-73.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...