• Головна
  • Виробництво крупи як бізнес, обладнання, технологія виготовлення
Новини компаній
17:00, 30 грудня 2021 р.

Виробництво крупи як бізнес, обладнання, технологія виготовлення

Новини компаній

Виходячи з затребуваності круп у будь-яку пору року, їх виробництво належить до перспективного бізнесу. Але щоб його організувати, необхідно розв'язати питання з приміщенням, працівниками, сировиною, купити обладнання для помелу зерна та випуску різних видів продукції, налагодити її збут.

Виробництво крупи як бізнес, обладнання, технологія виготовлення, фото-1

Особливості бізнесу

На відміну від виробництва інших видів продукції ринок круп максимально стабільний у плані обсягу продажів. На погіршення ситуації може вплинути хіба що неврожай. Щоб не ставити під загрозу свій бізнес, вже на стартовому етапі слід випускати хоча б 3-4 види продукту. Отриманий прибуток слід вкладати у розширення асортименту. Окрім виробництва круп, бажано організувати виготовлення каш швидкого приготування.

Сировина, матеріали

Для виробництва перерахованої вище продукції необхідно зерно. Купувати його краще у фермерів, які мають відповідні сертифікати. Знадобиться також упаковка. Для дроблених або цільнозернових круп оптимальним варіантом є кульок із поліпропілену, розрахований на 0.4-0.5 кг. Каші швидкого приготування краще розфасовувати у пакети, виготовлені з перфорованої плівки. Інші необхідні матеріали:

  • мішки;
  • коробки з вологостійкого гофрокартону;
  • термозбіжна харчова плівка;
  • скотч та етикетки.

Якщо грамотно розробити дизайн упаковки продукту, вона може бути чудовим інструментом реклами продукції.

Виробництво крупи як бізнес, обладнання, технологія виготовлення, фото-2

Технологія виробництва круп

Методики виготовлення продукту із зерна можуть дещо відрізнятися. Але в будь-якому разі технологічний процес складається з наступних етапів:

  • очищення сировини;
  • ГТО;
  • лущення або обвалення;
  • шліфування та полірування;
  • фінішне очищення готового продукту, його калібрування;
  • розфасовки.

Готові кульки з крупою укладають у ящики для зручності їх транспортування. При виготовленні продукту, що швидко готується, після проходження всіх вищеперелічених технологічних етапів крупа піддається:

  • пропарюванню;
  • плющенню;
  • мікронізації.

Після цього вона порційно (по 100 г) пакується у варильні пакети. Якщо виготовляються вже готові каші, які достатньо перед вживанням просто залити окропом, після мікронізації продукт піддається екструзії та варінню.

Обладнання для виробництва круп

Мінімум агрегатів для цього процесу включає такі пристрої:

  • лушпильна та дробильна машина;
  • вібраційний очисник зерна;
  • аспіратор для позбавлення від легких аеродинамічних домішок;
  • автомат для упаковки.

Для виготовлення продукту швидкого приготування додатково знадобиться плющильний агрегат, пропарювач, мікронізатор та автомат для фасування. Якщо ви плануєте випуск усіх вищезгаданих видів продукції, найкраще замовити комплексне облаштування «під ключ» у компанії Olis.

Юридичне оформлення

Оптимальний варіант узаконити підприємницьку діяльність – зареєструвати виробництво як ТОВ. Можна стати індивідуальним підприємцем. Але більшість компаній вважає за краще мати справу не з фізичною, а з юридичною особою. Порядок створення ТОВ прописаний у Законі «Про господарські товариства», у Цивільному та Господарському кодексі.

Приміщення, персонал

Для встановлення обладнання універсальної лінії з випуском 80 кг продукції на годину знадобиться цех площею не менше ніж 250 м2. Додатково треба ще близько 100 квадратних метрів для офісу, лабораторії, підсобних і складських приміщень. Якщо передбачається випускати продукт у спеціальних пакетах для варіння, потрібен додатковий цех 250 квадратів.

Для обслуговування основної лінії необхідно шість операторів, двоє різноробочих, два фасувальники. Разом – 10 людей за зміну. До роботи у цеху з виробництва товару швидкого приготування людей знадобиться вдвічі менше, тобто 5 осіб. Для організації роботи необхідно мати в штаті керуючого, бухгалтера, технолога, лаборанта, пару охоронців та прибиральницю.

Збут продукції

Найкращий варіант – оптовий продаж. Тому слід подбати про співпрацю на постійній основі з оптовими базами, що належать до продуктових магазинів. Також потрібна хороша реклама.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...