
Що таке бренді та в чому його відмінність від інших міцних напоїв
Бренді – міцний алкогольний напій, який із задоволенням дегустують гурмани у всьому світі. Він має різні назви і може відрізнятись у деяких деталях виготовлення, але основа завжди одна – це фруктовий дистилят. У цій статті поговоримо про деякі особливості виробництва бренді, які роблять його своєрідним та несхожим на інші міцні алкогольні напої.
Для тих, хто хоче насолодитися справжнім якісним бренді іспанського чи грецького виробництва, замовити безкоштовну доставку додому у будь-якому місті України можна в онлайн-магазині Vintage. Асортимент на сайті представлений більш ніж 3000 найменувань алкогольних напоїв, серед яких ви завжди знайдете те, що хочеться спробувати саме сьогодні та зараз.

Фруктовий бренді
Його отримують виключно шляхом спиртового бродіння та дистиляції м'якоті та свіжих фруктів або сусла цих фруктів, ягід або овочів, з кісточкою або без неї.
Торгове найменування фруктового бренді – слово «бренді», за яким слідує назва фрукта: наприклад, вишневий бренді або кірш, сливовий бренді або сливовиця, персик, яблуко, інжир, цитрусові, виноград або будь-який інший фрукт. Також разом із назвою фрукта може використовуватись назва «wasser». Якщо два або більше видів фруктів переганяються разом, продукт повинен продаватися під назвою «фруктовий бренді», який може бути доповнений назвою кожного виду фруктів, що використовується.
Не можна додавати ні спирт, ні ароматизатори. Напій може бути доповнений цукром і містити карамель, додану як барвник, але тільки за умови витримки не менше одного року в контакті з деревом. Мінімальний вміст алкоголю у фруктовому бренді становить 37,5% про.
Бренді з яблучного та грушевого сидру
Бренді з яблучного сидру та бренді з грушевого сидру – це напої, отримані виключно шляхом дистиляції вказаних у назві напоїв.
Бренді з яблучного сидру виробляється переважно у Франції і називається Calvados. Найбільш поширені торгові марки: Calvados Pays d'Auge, Eau-de-vie de cidre de Normandie). В Іспанії виготовляється Aguardiente de sidra de Asturias.
У ці напої не можна додавати алкоголь та ароматизатори. Бренді з яблучного або грушевого сидру може бути підсолодженим і може містити карамель, додану тільки барвником. Мінімальний вміст алкоголю у цих напоях становить 37,5% про.
Марочні бренді в різних країнах
Його отримують виключно із зброджених вичавків і переганяють безпосередньо за допомогою водяної пари або після додавання води. Витискання - це залишок переробки винограду, утворений стеблами, шкіркою, кісточками з різною кількістю вина або зброженого сусла залежно від сорту винограду та ступеня стиснення.
Називається він по-різному:
- Грапою може називатися лише напій, виготовлений в Італії.
- У Франції аналогічний напій називають Marc (наприклад, Marc de Champagne або Eau-de-vie de marc de Champagne).
- Португалія – Aguardente Bagaceira (наприклад, Aguardente Bagaceira Alentejo). В Іспанії бренді виробляється як Orujo de Galicia.Хоча до цього напою не можна додавати ні спирт, ні ароматизатори, його можна підсолодити. Бренді «Марк» може містити карамель, додану лише як барвник. Мінімальний вміст алкоголю 37,5% про.

Винний бренді
Його одержують виключно шляхом перегонки вина або повторної перегонки винного дистиляту. У разі витримки винний бренді може продовжувати продаватися як такий за умови, що період витримки дорівнює або перевищує рік чи шість місяців, залежно від місткості бочок.
Найвідоміші винні спирти, що виготовляються у Франції, – це коньяк із району на північ від Бордо, та арманьяк південного заходу Франції. Інші приклади винних спиртів – Aguardente de Vinho Douro та Aguardente de Vinho Alentejo, що походять з Португалії та вироблені в однойменних регіонах. У Греції роблять Бренді Metaxa Honey, а Іспанії – Бренді Sandeman Capa (обидва є в асортименті магазину Vintage).