• Головна
  • Без води, світла та ще і з брудним повітрям: через дії ворога на Запоріжжі люди не живуть, а виживають
13:00, 30 жовтня 2022 р.

Без води, світла та ще і з брудним повітрям: через дії ворога на Запоріжжі люди не живуть, а виживають

Без води, світла та ще і з брудним повітрям: через дії ворога на Запоріжжі люди не живуть, а виживають

Повномасштабне вторгнення російської армії до України з 24 лютого вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії. У цьому матеріалі, ми розкажемо, як війна війна впливає на довкілля і які екологічні ризики вийшли на перший план у прифронтових громадах та містах Запорізького краю.

Ворог завдав громадам Запорізької області збитків на мільярди доларів

У громадах, які знаходяться на лінії зіткнення,постійно є руйнування. Наразі в Пологівському районі 2900 зафіксованих і внесених в реєстр зруйнованих об’єктів.Цеі газоводи, і електричні мережі, і житловий комплекс.

"Ще близько 3000 об'єктів, які ми ще не можемо внести в реєстр тазробити опис, адже через постійні обстріли не можемо дістатись до цих об'єктів . Тисяча об'єктів повністю зруйнована", - говорить в коментарі 061 голова Пологівської РВА Артур Крупський.

Говорити про те, яких збитків ворог завдав громадам, поки зарано. Війна триває. Проте представники влади вже називали цифру у 6 млрд долларів в контексті Запорізької області.

"Якась частина з цієї суми - це Пологівський район, яка саме - будемо знати після експертиз. Напевно, це більше 2-3 млрд долларів. Цифра може зростати, бо руйнування продовжуються. Водогони, електромережі, газоводи - це треба робити заново. Маємо велике руйнування газових мереж високого тиску. 240 населених пунктів в районі без газу. Проходження зимового періоду буде великою проблемою", - додає посадовець.

На території, де точаться бойові дії (під постійним вогнем ворога Оріхів, Гуляйполе, Степногірськ та інші населені пункти) залишилось менше 30% людей. Евакуація населення проходить під обстрілами. На територіях вже кілька місяців немає ні світла, ні води, ні газу.

Як виживають "обезвожені" населені пункти

Представники влади говорять, що на деяких територіях очисні споруди працюють умовно. Більше того, в зоні бойових дій ситуація критична.

"Наприклад, в Оріхові дуже велика проблема с очисними спорудами. Якщо є електрика, є водопостачання, а очисні споруди практично викачуються за допомогою спецавтотранспорту і в автоматичному режимі вони не працюють. Лише завдяки комунальним службам в Оріхові вирішується це питання", - розповідає Артур Крупський.

За його словами, не менш складною є ситуація в Гуляйполі, бо в у "злому місті" (як його називають окупанти через те, що не можуть захопити вже тривалий час) взагалі немає електрики і вода лише підвізна.

Воздвижівська громада Пологівського району знаходиться менш ніж за 20 км від Гуляйполя.

16 червня до сільради доставили 7 дизель-генераторів французького виробництва. Їх область отримала через Червоний Хрест. Воздвижівська громада стала першою, де відновити енергопостачання спробували за допомогою генераторів. Їх встановили на місці знеструмлених джерел живлення, наприклад, трансформаторних підстанцій.

Очільник громади одразу попередив: вмикати генератори буде погодинно, адже пальне дуже дороге. Якщо ж хоча б по кілька годин в день у людей буде і світло, і водопостачання, то не треба буде людям воду підвозити.

В селі Мала Токмачка (Пологівський район) залишилось 300 людей, а до війни та проживало - 3500. Мешканці села Преображенка беруть воду у сусідніх селах. Також туди підводять бутильовану воду.

Цим питанням займається "Карітас", Червоний Хрест, обласний гуманітарний штаб, ДСНС, але її все одно катастрофічно не вистачає на задоволення навіть мінімальних потреб жителів.

"Всі виснажені від бессоних ночей і страшних днів.Дякувати Богу, всі живі і здорові. Залишається проблема з світлом, газом, водою. Поки працівники водоканалу вирішують питання, щодо розбомлених скважин, намагаємося забезпечити містян бутильованою водою. Замовили у БФ Карітас ще 30 тон. Потихеньку роздаємо гуманітарну допомогу. Облаштовуємо пункти обігріву буржуйками. Відновили потихеньку поставки хліба… . Але в місті залишатися небезпечно", - написала на сторінці у Фейсбуці заступниця міського голови Оріхова Світлана Мандрич.

У Василівському районі сьогодні чимало населених пунктів перебуває в окупації, а також є ті, які ворог щодня обстрілює, руйнуючи будинки та інфраструктуру. За словами голови Степногірської громади Ірини Кондратюк, ні в Степногірську, ні в селі Приморське, ні в інших населених пунктах, що поблизу, ніколи не було природного газу. Вже майже 20 років громада використовувала електроенергію, в тому числі і для обігріву, і для приготування їжі, і для подачі води.

"Облаштовуємо пункти обігріву, ставимо буржуйки. Але однозначно будемо людей вивозити. Зараз ми більше переймаємось за каналізацію. Не виключаємо, що доведеться туалети будувати у дворах", - каже вона.

Що стосується водозабезпечення, то централізованої подачі води в Степногірську немає вже 8 місяців (з 1 березня).

"Свердловини знаходяться на окупованих територіях і дістатися до них немає можливості. В Степногірськ воду завозимо через день. Також є кілька приватних свердловин у людей і вони дозволяють набирати воду. Обласний водоканал встановили ємності, куди будуть завозити воду, бо свердловини зимой померзнуть. Тому вода буде завозитись і вже завозиться із Запоріжжя в ці ємності і люди будуть там набирати", - каже Кондратюк.

Без питної води та з забрудненням каналізаційними стоками водойми

За інформацією КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради джерело енергопостачання очисних споруд Василівського експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення 3 березня 2022 року було пошкоджено внаслідок обстрілів з боку збройних формувань рф. До цього часу цех забезпечував прийом і подальше очищення стічних вод, що надходять від міста Василівка та смт Степногірськ. Скидання очищених вод відбувається до басейну ріки Дніпро в Каховське водосховище.

«У зв'язку з тривалою відсутністю аерації в резервуарах мікрофлора очисних споруд загинула, вони свою роботу припинили. Протягом наступних тижнів будівлі очисних споруд зазнали ще декількох обстрілів, внаслідок яких додатково була зруйнована будівля лабораторії та інші технологічні приміщення. Наразі станом на кінець жовтня територія, на якій розташовані каналізаційні очисні споруди, залишається окупованою. За інформацією районних державних адміністрацій на підконтрольних територіях області внаслідок бойових дій без послуг водопостачання та водовідведення залишаються 33 населені пункти Василівського та Пологівського районів», - прокоментували у відповіді на офіційний запит у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

В Запорізькому обласному центрі профілактики та контролю хвороб зазначають, що ситуація насправді небезпечна.

«Викид стічних вод без очистки – це екологічна катастрофа, щоможе призвести до суттєвого забруднення води Дніпра. Разом з тим, слід зазначити, що водозабір для потреб централізованого водопостачання населених пунктів з Каховського водосховища не здійснюється», - зазначив Тарас Тищенко.

Директор департаменту захисту довкілля Запорізької ОДА Сергій Карпій повідомляє, що ці стоки стікають по рельєфу місцевості до Дніпра.

«Ці стічні води можуть потрапляти не лише безпосередньо до Дніпра, але й до балки чи іншої місцевості, що забруднює як земельну ділянку, так і водний об’єкт. Наразі на жаль, через окупацію у нас немає можливості встановити точно, кількість цих стоків, об’єм забруднення. Після визволення наших територій можливо знадобиться здійснювати рекультивацію забрудненої земельної ділянки», - прокоментував Сергій Карпій.

Експерти лабцентру рекомендують мешканцям населених пунктів, що розташовані на узбережжі Каховського водосховища обмежити будь-яке водокористування з Каховського водосховища, а також не ігнорувати ознаки інфекційних захворювань або отруєнь.

Протягом літнього періоду лабораторіями ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» проводився моніторинг в місцях масового відпочинку населення на річці Дніпро на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники. На сьогоднішній день, на жаль, центр не має можливості проводити дослідження якості води Дніпра у цьому районі.

Зараз неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля через брак точної інформації. Причин цьому дві. Насамперед, фахівці з Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ не можуть збирати дані про санітарну- епідеміологічну ситуаціях на територіях, що тимчасово окуповані або ж в місцях, що межують з лінією фронту, а також є певні складнощі, що виникли через припинення проведення планових перевірок Держекоінспекцією України.

«У зв’язку з тимчасовою окупацією частини територій Запорізької області, взаємодія з підрозділами установи значно ускладнилася. Разом з тим лабораторіями державної установи «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» проводяться постійні моніторингові дослідження гама-фону у населених пунктах області, в тому числі в тих, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Дослідження проводяться у цілодобовому режимі, в тому числі у вихідні дні. Інші види лабораторних досліджень з об’єктивних підстав на тимчасово окупованих територіях наразі не проводяться», - повідомив генеральний директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Тарас Тищенко.

Численні скарги населення на сморід від промислових підприємств та роль ракетних обстрілів у забрудненні атмосферного повітря

Ще до війни ситуація з екологічним забрудненням у Запоріжжі була в числі найголовніших проблем міста.Запоріжці писали звернення до центральних органів влади – Мінекологіїї, Державної екологічної інспекції, скаржилися до Верховної Ради та президенту України на постійне погіршення стану навколишнього середовища міста, зокрема критичний стан атмосферного повітря, що призводить до отруєння людей викидами промислових підприємств.Все через те, що у Запоріжжі сконцентрована велика кількість промислових металургійних та коксохімічних підприємств. Згідно офіційних даних, за 2021 рік стаціонарними джерелами у атмосферне повітря Запорізької області було викинуто 148 тисяч тонн забруднюючих речовин.

Проблема ця виникла в першу чергу через застарілість технологічних процесів та обладнання промислових гігантів, відсутність якісних систем очищення та недотримання норм природоохоронного законодавства.

З початку повномасштабного військового вторгнення ситуація змінилася – в перші місяці війни промислові підприємства або взагалі призупинили свою діяльність, або ж працювали на 20-30% від своїх потужностей, що надало змогу запоріжцям побачити кристально синє небо, без будь-яких клубів диму чи пари. Але вже влітку бізнес знову відновив свою діяльність, хоча й частково. Мобільна лабораторія почала фіксувати перевищення концентрації забруднюючих речовин атмосферного повітря, а саме сірководню, фенолу, двоокису азоту та формальдегіду. У Запорізькій міській раді у відповіді на інформаційний запит для 061 зазначили про те, що з 1 січня по 30 вересня 2022 року отримали рекордні 207 скарг на атмосферне повітря, в той час як за аналогічний період минулого року, їх було майже втроє менше – 71 скарга. Також мешканці опублікували петицію на офіційному сайті Президента, що набрала 25 235 голосів з проханням врятувати Запоріжжя від екологічної катастрофи.

«Незважаючи на уповільнення виробничої діяльності промислових підприємств, які розташовані у безпосередній близькості до зон активних бойових дій, якість атмосферного повітря міста залишається незадовільною, про що свідчать дані систематичних спостережень та звернення громадян. Дотримання вимог екологічного законодавства суб’єктами господарювання встановлюється виключно під час проведення відповідних перевірок - заходів державного нагляду (контролю). Відповідно до чинного законодавства до повноважень органів місцевого самоврядування не відноситься здійснення перевірок суб`єктів господарювання щодо дотримання ними вимог природоохоронного законодавства.

В місті розроблено та затверджено Алгоритм дій структурних підрозділів виконавчого комітету Запорізької міської ради та правоохоронних органів на інформацію про забруднення атмосферного повітря. На звернення громадян щодо якості атмосферного повітря міста, виконавчий комітет міської ради звертається до правоохоронних органів та Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) щодо вжиття невідкладних заходів стосовно припинення порушень природоохоронного законодавства підприємствами міста. На теперішній час правоохоронними органами розпочато декілька кримінальних проваджень», - розказав начальник управління екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов.

Як працює мобільна лабораторія і чому в 2023 році дослідження можуть припинити

Ще у жовтні 2015 у Запоріжжі відбувся екологічний мітинг, і придбання пересувної екологічної лабораторії, яка б могла виїжджати у різні локації міста й області і проводити оперативні дослідження проб повітря було однією із вимог цього зібрання.Саме з того моменту і почалися розмови із органами місцевого самоврядування та громадськістю про важливість придбання такої еко-лабораторії, яка б могла виїжджати для взяття проб цілодобово, наприклад, якщо станеться якась надзвичайна ситуація.

Процес виділення грошей тривав майже 2 роки. Зрештою вийшло, що обласна рада перша прийняла фінансування, а потім свою половину виділили і з міського бюджету.Загальна сума закупівлі обладнання склала 12 мільйонів гривень, без урахування коштів на її щорічне обслуговування і саме з цим наразі виникли проблеми. Для повноцінного функціонування у 2023 році у цілодобовому режимі необхідні кошти на страхування, паливо-мастильні матеріали, калібровку, повірку та технічне обслуговування обладнання, придбання витратних матеріалів, тощо

«Згідно кошторису, де прораховані орієнтовні витрати, виконані на основі цінових пропозицій, які надаються постачальниками товарів та послуг необхідно 2,8 мільйони гривень. Значну частину коштів на утримання лабораторії виділяє самостійно у межах фінансування МОЗ України. Утворений структурний підрозділ для обробки та аналізу даних, отриманих з МЛМД, а також для роботи зі зверненнями, листами, запитами, дорученнями правоохоронних органів та органів влади, який здійснює експлуатацію устаткування лабораторії та утримується за рахунок штатного розпису загального фонду ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ». Кошторис доходів і видатків по загальному фонду забезпечує витрати тільки по заробітній платі та нарахуванням на неї (зарплата та нарахування на неї тільки за період 2022р. склали більше 3 млн. грн.)», - пояснюють ситуацію в ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ»

Разом з тим, незважаючи на перелічені труднощі, лабораторіями ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» продовжують проводитись постійні моніторингові дослідження якості атмосферного повітря у місцях проживання та відпочинку населення у тому числі з використанням мобільної лабораторії моніторингу довкілля.

Протягом 9 місяців 2022р. досліджено 2297 проб атмосферного повітря у місті Запоріжжя, з них не відповідало нормативним показникам 332 проби – 14,4 %. Встановлено перевищення рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я безпечних концентрацій дрібнодисперсного пилу РМ2.5 протягом 43 діб, дрібнодисперсного пилу РМ10 протягом 11 діб. Перевищення цих показників вважається безпечним, якщо триває не більше 3-4 днів протягом року. Згідно з Директивою Європейського парламенту та Ради від 21 травня 2008 року про якість атмосферного повітря та чистіше повітря для Європи перевищенняконцентрацій дрібнодисперсного пилу потребують здійснення регулюючих дій.

Перевищення гігієнічних нормативів в атмосферному повітріобумовлювали показники – пил (33,3 % від загальної кількості відхилень по зазначеному інгредієнту), фенол (28,3 %), сірководень (16,2 %), формальдегід (9,1 %), сірковуглець (7,1 %), азоту діоксид (6 %),перевищення яких реєструвалися в межах від 1,1 до 1,7 ГДК. (За 2021рік перевищення гігієнічних нормативів в атмосферному повітріобумовлювали показники – фенол (28,58 % від загальної кількості відхилень), пил (24,82 %), сірководень (17,3 %), сірковуглець (11,3 %), азоту діоксид (13,5 %), формальдегіду (3,8 %), аміаку (0,7 %), перевищення яких реєструвалися в межах від1,1 до 2,1 ГДК.

Найбільше забруднення атмосфери у 2022р. визначалося у Шевченківському районі (58,4% проб з перевищенням гігієнічних нормативів від загального числа проб, відібраних в районі), Заводському (48%), Вознесенівському (43%), Олександрівському (32%), Дніпровському (28%), Комунарівському (12%) районах міста. Меньше (10%) повтря було забруднене у Хортицькому районі. (За 2021р. у Заводському (45,12 %),Шевченківському (32,31 %), Вознесенівському (15,04 %), Дніпровському (7,52 %)районах міста (від загальної кількості проб з відхиленнями). В Олександрівському, Хортицькому та Комунарському районах відхилення реєструвалися на рівні 10% та меньше).

Складнощі роботи Державної екологічної інспекції через мораторій на перевірки

В Україні існує мораторій щодо здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), в період дії воєнного стану. Так як усі дані досліджень були передані Державній екологічній інспекції Південного округу, що охоплює Запорізьку та Херсонську область, але фахівці через війну отримали обмежені повноваження у частині оперативних реагувань та перевірок.

Виконуючий обов’язки голови Держекоінспекції Південного округу Олег Бігдан повідомив, що в період з 1 січні по 1 жовтня 2022 року до Інспекції надійшло близько 230 звернень фізичних осіб стосовно забруднення атмосферного повітря у Запорізькій області.Серед них і інформація щодо потрапляння в атмосферу забруднюючих речовин після масштабної пожежі з горінням пластику на складі вторсировини та інше.Для того, щоб мати змогу провести перевірки, інспектори звернулися до Міндовкілля для отримання дозволу на позапланові перевірки у зв’язку з загрозою життю і здоров’ю людей. У такому випадку втрачається можливість оперативного контролю.Фахівці провели з початку року 13 (з серпня по жовтень – три) позапланових заходи державного нагляду за додержанням вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони атмосферного повітря по цим зверненням.

«Є постанова Кабінету Міністрів №303, яка забороняє проведення планових перевірок в період дії військового стану, а позапланові проводяться по особливій процедурі – за згодою Міндовкілля, коли є здоров’я життю та здоров’ю громадян. Там різні заходи – в якихось випадках складали акти, десь – надавали приписи, а також складали адмінпротоколи на посадових осіб та надавали матеріали до прокуратури», - розповідає Олег Бігдан.

Четверо приватних підприємств (ТОВ «Кронас- трейд», ТОВ «Смарт-аква», ТОВ «Агромаркет+», ТОВ «Аккум- актив» та ТОВ «ВП «Прайм» не надало доступ інспектором для проведення перевірок. У зв’язку з цим їх керівників було притягнуто до адміністративної відповідальності та направлені заяви до поліції про вчинення кримінального правопорушення.

Ще у січні цього року перевірили АТ «Запорізький завод феросплавів». Перевірка виявила ряд порушень правил технічної експлуатації установок очистки газу (ГОУ). У вересні позапланова перевірка прийшла до ПрАТ «Середньодніпровське ремонтно-будівельне спеціалізоване управління». Встановили недодержання умов та вимог встановлених у діючому дозволі на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

У термін з 19 по 30 вересня було проведено позапланову перевірку ПрАТ «Запоріжабразив». Перевіркою виявлено відсутність висновку з оцінки впливу на довкілля, недодержання умов та вимог, встановлених у діючому дозволі на викиди забруднюючих речовин та ряд порушень правил технічної експлуатації установок очистки газу (ГОУ). За виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства, посадових осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил недопущення та запобігання витокам і викидам озоноруйнівних речовин, а також за порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу. За результатами перевірки інспектори склали Акт та надали обов’язковий до виконання припис на усунення виявлених порушень.

Фахівці Держекоінспекції керуються встановленою законом Методикою розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Поетапне зниження викидів промислових підприємств – на які зміни може очікувати Запоріжжя

Основні забруднювачі у Запоріжжі – промислові підприємства першої групи. Згідно законодавства дозвіл на викиди забруднюючих речовин для підприємств-забруднювачів щодо стаціонарних джерел надає Міндовкілля. Але змінилось декілька законодавчих актів і тепер при перевищенні гранично допустимих концентрацій у атмосферному повітрі (загальні фонові по місті), необхідно приймати рішення про поетапне зниження забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

«Наразі законодавець надав можливість внести відповідні обмеження на деякий час в природоохоронних місцевих програмах. Якщо казати саме про місто Запоріжжя, то програма охорони навколишнього природного середовища взагалі завершилася ще у 2019 році. На даний час жодного системного документу у Запорізькій міській раді немає. Розробити цей документ має управління екології міськради, а обласна державна адміністрація буде надавати свої пропозиції щодо тривалості етапів, речовин і концентрації, які мають бути зменшені. Наразі ці пропозиції погоджуються з Держпродспоживслужбою. Ми зараз розробляємо їх з фахівцями відповідних служб та науковцями. У період військових дій зменшення будь-якого виробництва – це досить складна річ, але ще є час, щоб підготуватися і внести відповідні обмеження, враховуючи маркерні речовини, по яким постійно фіксують перевищення – фенол, оксид вуглецю. Також потрібно зважати та розробити заходи по конкретним виробництвам з урахуванням їх специфіки по зменшенням забруднюючих речовин. Це можливо завдяки використанню більш нових технологій щодо очистки або заміни старого технологічного обладнання на нове. Це здійснюються виключно за рахунок підприємств-забруднювачів», - зазначає керівник департаменту захисту довкілля Сергій Карпій.

До внесення цих законодавчих змін, міськрада була зв’язана по рукам і ногам щодо впливу на зменшення забруднюючих речовин на підприємствах, але зараз все кардинально змінилося.

В мерії нам підтвердили, що вони вже розпочали роботу щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин промисловими підприємствами. Задля цього створили робочу групу по вирішенню питань покращення атмосферного повітря міста Запоріжжя. До складу групу увійшли професійні екологи, представники екологічних управлінь промислових підприємств, посадовці, науковці депутати міської ради, представники громадських організацій.

Основне завдання робочої групи - організація роботи по поетапному зниженню викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання на основі результатів аналізу перевищень фонових концентрацій забруднюючих речовин гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі Запоріжжя.

«За результатами засідання робочої групи прийнято дорожню карту щодо організації роботи по поетапному зниженню викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання. Ми підготовили запити про величини фонових концентрацій забруднювальних речовин: за результатами спостережень на стаціонарних постах до Запорізького обласного центру з гідрометеорології; за даними підфакельних спостережень до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області та розрахунковим методом до Запорізької облдержадміністрації. Після отримання величин фонових концентрацій буде проведено порівняльний аналіз фонових концентрацій з гранично допустимими концентраціями та визначені забруднюючі речовини по яким є перевищення. По отриманим даним виконавчим комітетом міської ради будуть визначені підприємства міста, які здійснюють викиди цих забруднюючих речовин. Після цього буде проведена спільна робота з промисловими підприємствами, науковцями та громадськістю по розробці заходів щодо зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання, які увійдуть до відповідної програми охорони довкілля», - розказали в управління екологічної безпеки міськради.

На теперішній час, як і до початку широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України, систематичні спостереження за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі м. Запоріжжя проводяться Запорізьким обласним центром з гідрометеорології та Державною установою «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Експерти зазначають, що хімічне забруднення від ракетних та артилерійських обстрілів також може значно впливати на якість атмосферного повітря, але виміряти це забруднення наразі неможливо.

«Сюди входить і згоряння ракетного палива, вибухові речовини забруднюють атмосферне повітря. Проте визначення їх кількості та ступені впливу – це досить ситуаційне питання. Існує певна методика щодо розрахування шкоди внаслідок пожежі, руйнування. Здійснити контроль атмосферного повітря можливо лише фоново за допомогою мобільної лабораторії, але це забруднення проходить процес так званого розсіювання. На мою ж думку більшу шкоду це забруднення завдає саме земельним ресурсам», - зазначив Сергій Карпій.

Як зазначають спеціалісти, з початку військової агресії усі підприємства, що входять до зони екологічного ризику та мають у своєму технологічному процесі будь-які небезпечні речовини, їх або утилізували або вивезли за межі підприємств.

Наостанок, екологи та посадовці продовжують фіксувати на Запоріжжі шкоду внаслідок бойових дій природно-заповідному фонду.

"Ситуацію з екологією ми зрозуміємо, коли звільнимо всі території", - говорить голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Говорити про проблеми в режимі "онлайн" не можна, адже території наразі непідконтрольні Україні і немає відомостей про реальні обсяги руйнувань.

Матеріал створений в межах проекту Fight For Facts!, який фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Погляди, висловлені в цих публікаціях, належать незалежним авторам і не обов’язково відображають погляди BMZ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#екологія #люди #безпека #вода #забруднення #війна #наслідки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...