• Головна
  • Методи профілактики геморою: дієта та правильне харчування
Новини компаній
17:42, 13 грудня 2022 р.

Методи профілактики геморою: дієта та правильне харчування

Новини компаній

kNFHPwtxGqEU-n6_BU84booW34tFPWjibzqsuZN2xe7sULxcFrWRqZNhuL_BMwD2tGYjlj4SgsbFZ1-Jmar5I0h5GNF4VZd_KxcsW7egbPhMAmGu30SRbgNBOs7n5VGCAuYxdPi6jzH0AoYowzm2T9xaHUpiXhW--fQbafe7NJL43hH6zhdG15kbHnWpOg

Людина зіштовхується з масою неприємних відчуттів, коли їй діагностують геморой. Захворювання виникає через розширення вен нижнього сегмента прямої кишки. Людина відчуває біль, дискомфорт та труднощі в процесі дефекації, при запущеній стадії можливо будуть кровоточити вузли. Безумовно, це негативно впливає на якість життя. Щоб зменшити вірогідність такого захворювання існує профілактика геморою. 

Наприклад, є теорія, згідно з якої захворювання розвивається при надмірному вживанні гострих та пряних страв. Теорія не була доведена, але, потрібно розуміти що характер самої їжі дійсно впливає на перебіг геморою. Якщо грамотно формулювати власний раціон, можна зменшити ризик виникнення захворювання.

Методи профілактики геморою

Саме правильне харчування — це дієва профілактика геморою у чоловіків і жінок. Разом з тим, потрібно не забувати про зміну вашого стиля життя. Налаштоване харчування виступає тільки одним з елементів. Потрібно пам'ятати про нездорові харчові звички, недостатню фізичну активність, вживання алкоголю та виробів з тютюну. Це насамперед провокує захворювання, а також створює фундамент для розвитку хронічного геморою.

Профілактика геморою потребує комплексного підходу. Потрібно переглянути харчування, але також додати у свій розклад мінімум прості вправи, а також регулярні прогулянки. Не потрібно забувати про гігієну, рекомендується використовувати для підмивання холодну воду з додаванням незначної кількості миючого засобу. При дефекації потрібно не тужитись щосили, слід намагатися уникати тривалого натужування. 

Потрібно розуміти, що результат можливо отримати тільки при регулярному виконанні рекомендацій. Дієта при геморої — це обов’язкова складова, але вона дає результат при чіткому її дотриманні.

Вплив харчового раціону на перебіг захворювання

Неправильне харчування при геморої та недотримання режиму — це фактори, які спричиняють загострення хвороби. Як показує практика, більшість хворих дотримуються дієти після того, як зіштовхнулися з загостренням геморою. Хоча правильно підібрана їжа при геморої та збалансоване меню можуть запобігти розвитку патологічного процесу.

Важливо розуміти, що певні продукти в раціоні (копченості, пряності, гострі страви, алкоголь) тільки підсилюють венозний приплив крові до малого тазу. Якщо стабільно людина перевантажує судини, це може спричинити створення гемороїдальних вузлів. Важка та жирна їжа при геморої виступає елементом початку загострення фази. Такий стиль життя та раціон сприяє несвоєчасній дефекації кишківника. Відомо, що якраз запори недопустимі для такого виду захворювання. 

Харчування при геморої: базові принципи 

Далі розглянемо ключові моменти відносно харчування при геморої та запорах.

  1. Стабільна робота кишківника. Для цього необхідно, щоб харчування при геморої включало продукти рослинного походження. Якщо бути більш точними обов’язково потрібно включати неперетравлену клітковину. Саме вона сприяє розм’якшенню калових мас. В якійсь мірі — це природна щітка, що звільняє кишківник. Навіть, якщо вузли присутні при грамотно складеному меню зменшується їх травмування, що дозволяє уникнути дискомфорту при дефекації. Зокрема, клітковину потрібно додавати для підтримки мікрофлори самого кишківника.

  2. Питний режим. Ідеально 1,5 літри. Щоб забезпечити розм'якшення калу в організм повинно надходити необхідна кількість рідини.  Щільний кал довгий час перебуває в кишківнику, людині дуже проблемно його позбутися. Якщо у хворого вже є гемороїдальні вузли забороняется це робити. Сильне напруження може привести тільки до травматизації геморою та ускладненню захворювання. При появі анальної тріщини процес одужання суттєво сповільнюється. Існують спеціальні додатки на мобільні телефони, в яких можна активувати нагадування, коли та скільки потрібно випити води.  

  3. Дрібне харчування. При геморої не можна завантажувати кишківник, тому раціон потрібно розділити на невеликі порції. Приймання їжі повинно відбуватись за розкладом, наприклад кожні 2 години. Організм, зокрема кишківник, поступово звикає до розпорядку та налаштовується на стабільне функціонування.

  4. Підтримка та контроль гемоглобіну. Через обмеження в раціоні м’ясних продуктів,  є ризик розвитку залізодефіцитної анемії. Тому лікарі рекомендують додати вітаміни багаті на залізо. 

  5. Уникаємо білкової дієти. Зокрема мова йде про дієту Дюкана або кремлівську, які особливо популярні серед жінок. Білок робить калові маси більш щільними, тому запору уникнути дуже важко.

Це загальні рекомендації, дотримання яких дозволяє знизити вірогідність розвитку захворювання або його ускладнення. Далі розглянемо, що не можна їсти при геморої та які продукти потрібно додавати до раціону. 

Заборонені продукти 

Існує список продуктів, які рекомендують видалити з раціону. При порушенні цих правил ситуація відносно стану здоров’я, може погіршитися. При геморої не можна додавати до раціону:

  • смажені, копчені страви;

  • солоні продукти;

  • прянощі та спеції;

  • будь-яка здоба від макарон до випічки;

  • алкоголь;

  • міцна кава, чай, кисель та сік (особливо гранатовий);

  • продукти спричиняють надмірне здуття та газоутворення. 

Саме ці продукти сильно пошкоджують та подразнюють слизову оболонку шлунка, що виступає фундаментом для підвищення газоутворення та кислотності. Дієта при геморої — це один із дієвих методів профілактики. Але потрібно враховувати індивідуальність організму, тому консультація лікаря обов’язкова. Далі розглянемо, що їсти при геморої.

Що можна їсти при геморої

Дозволені продукти, з яких формується дієта при геморої:

  • каші. Злаки знижують навантаження на кишківник та надають допомогу для стабільного його функціонування;

  • овочі. Потрібно віддавати перевагу послаблюючим овочам (морква, буряк, гарбуз, капуста) с низьким відсотком крохмалю, який призводить до запору. Готуємо запікаючи або на пару;

  • фрукти, особливо банани, груші, сливи, персики;

  • м’ясо курки, яловичину та рибу, але нежирних сортів. Обов’язкового подаємо з овочевим гарніром запеченим, тушкованим або відварним.

  • олії особливо лляна та оливкова. Можна додавати у кашу чи приймати натще по 1 ст. л. вранці/ввечері;

  • зелень - це джерело вітаміну С та заліза.

Пропонуємо подивитися на приклад можливого раціону:

  • сніданок: запіканка сирна з грушами;

  • перекус: банан або тушковані кабачки;

  • обід: греча з бефстроганов та овочевий салат з додаванням олії;

  • вечеря: відварна курка с тушкованими овочами. 

Збалансоване харчування при геморої — це на 80% запорука швидкого лікування або зниження вірогідності появлення запорів, які провокують виникнення геморою. Фундаментом виступають вода, клітковина, фізична активність та режим. У разі виникнення проблем, ви можете звернутися по допомогу у клініку Мед-Атлант в Івано-Франківську.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Мед-Атлант
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...