• Головна
  • Чим відрізняються медичні меблі від звичайних?
Новини компаній
11:26, 27 липня 2023 р.

Чим відрізняються медичні меблі від звичайних?

Новини компаній

Кожен відповідальний керівник замислюється, чим відрізняються медичні меблі від їх звичайних аналогів? Чи має бути всі меблі медичними, чи лише деякі з них? Давайте розглянемо це питання у нашій статті.

Медичні меблі від Алюмікс, які наші клієнти замовлять для лікарень, служать не тільки персоналу, але і пацієнтам, включаючи людей із обмеженою рухливістю та хворих на інфекційні захворювання. Тому медичні меблі відрізняються від побутових обов'язковим дотриманням санітарних норм та можливістю підтримання порядку та чистоти в лікарнях та поліклініках. Це першорядне завдання, виконання якого залежить від спеціалізованих медичних меблів.

Медичні меблі повинні бути стійкі до гниття, корозії, утворення паразитів на поверхнях та в прихованих відсіках. Виготовлені вони з міцних матеріалів, що витримують ультрафіолетове опромінення, а також механічний та хімічний вплив. Для цього застосовуються особливі види пластику, скла, металу та інших матеріалів із підвищеною міцністю.

На фото представлені медичні столики від Алюмікс ТМК

Столик маніпуляційний СТ-М-ЕСтіл маніпуляційний СТ-М-Н-02Столик анестезіолога СТ-А-М
Столик маніпуляційний СТ-М-Е
5700₴ – 6350₴
Стіл маніпуляційний СТ-М-Н-02
9000₴ – 10000₴
Столик анестезіолога СТ-А-М
10000₴ – 12400₴

Основні вимоги до конструкції медичних меблів

Функціональність. З урахуванням невеликих розмірів кабінетів та рекреаційних зон у більшості медичних установ. 

Стійкість. Пацієнти з порушеннями рухової функції або з надмірною вагою можуть втратити координацію і вдаритися об стіл або різко опуститися на стілець або кушетку. Крім того, медичні меблі часто переміщуються, тому вони мають витримувати серйозні механічні навантаження та бути легко мобільними. 

Безпека. Не повинно бути гострих кутів, жорстких кромок або елементів, що можуть травмувати пацієнта. 

Компактність та модульність. Медичні меблі повинні мати мінімальний обсяг з максимальною функціональністю. Крім того, меблеві елементи повинні доповнювати один одного для раціонального перепрофілювання кабінетів і швидкого змінювання конфігурації. Такі меблі надають більше можливостей для розміщення їх раціонально, звільняючи більше вільного простору в медичних приміщеннях. 

Високі гігієнічні вимоги. У приміщеннях поліклінік, лікарень, медичних центрів підтримується максимальна чистота, регулярно проводяться дезінфікуючі заходи. Тому матеріали, з яких виготовляються меблі, піддаються постійному впливу агресивних середовищ, таких як мийні та дезінфікуючі засоби. Також необхідно уникати гниття, утворення грибка та плісняви.

Тому матеріалами для медичних меблів можуть бути пластик або ламінована деревина з пластиковим покриттям, метал, скло, штучна шкіра, що є не лише міцними, але й стійкими до механічного та хімічного впливу, а також до інтенсивного ультрафіолетового опромінення.

Які меблі повинні вважатися медичними, а які звичайні для дому?

Перелік обов'язкових медичних меблів регламентується стандартами оснащення, представленими в додатках до стандартів обладнання спеціалізованих кабінетів. Розглянемо кожний окремий випадок.

На фото представлені медичні тумби та комоди від Алюмікс ТМК

Стіл-тумба СТ-ТТумба приліжкова ТП-12Комод К-02
Стіл-тумба СТ-Т
15500₴
Тумба приліжкова ТП-12
5820₴
Комод К-02
1200₴

Кабінет гінеколога

Наприклад, у "кабінеті гінеколога" повинні бути, крім гінекологічного крісла, діагностичного та лікувального обладнання, кушетка та розділювальні екрани, обов'язково присутній медичний стіл універсальний, шафа для документів, шафа для інструментів (залежно від проведених інструментальних досліджень та маніпуляцій).

Кабінет косметолога

Кабінет косметолога, крім основного набору меблів, повинен містити косметологічні крісла, косметологічний столик або рухомі тумби.

Процедурний кабінет

Меблі для процедурного кабінету обов'язково включають модулі з подвійним миттям для обробки інструменту, шафи для медикаментів, медичні столи та медичні табурети.

Лікарня або денний стаціонар

Денний стаціонар повинен бути обладнаний тридольними функціональними ліжками, медичними шафами, тумбами, шафами для одягу та документації. У стандартах оснащення регламентується перелік меблів для оглядових та консультаційних кабінетів, процедурних, перев'язувальних кабінетів, операційних та стаціонарів у мінімально необхідній кількості. Однак на практиці у кабінеті можуть бути й інші меблі, необхідні для роботи, наприклад, додаткові шафи, модулі під єдиною стільницею на додаток до мийок. Бажано, щоб і ці меблі були медичними, в єдиному стилі і з однаковими властивостями.

Меблі для холу та ресепшн

Меблі у холах, ресепшн та стільці для пацієнтів не обов'язково повинні бути медичними, так як стандарти обладнання для цього не передбачають. Проте є вимоги до облаштування загальних зон користування, наприклад, гардеробу для пацієнтів.

Пост медсестри

Але пост медсестри, який знаходиться всередині відділення стаціонару, повинен бути обладнаний медичними меблями. Це створює певні складнощі при закупівлі меблів державними установами, оскільки необхідно проводити дві процедури закупівлі - на медичні та не медичні меблі. Тому державні установи в більшості випадків вважають за краще закуповувати всі меблі медичними. 

Приватні клініки, зі свого боку, мають можливість закуповувати меблі у різних постачальників на свій розсуд. У висновку, медичні меблі відрізняються від звичайних меблів для дому, в першу чергу, максимальною функціональністю, мобільністю, здатністю переносити часті дезінфікування і стійкістю до сильного ультрафіолетового опромінення при дезінфекції кабінетів

На медичних меблях не допускається наявність декоративних елементів, багатьох швів та великих проміжків. Обов'язкові вимоги до медичних меблів регламентуються стандартами ДСТУ в Україні. Рекомендуємо звертатися до надійних та перевірених виробників медичних меблів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...