• Головна
  • На фронті загинув відомий запорізький науковець, дослідник історії менонітів Максим Штатський
12:30, 20 лютого

На фронті загинув відомий запорізький науковець, дослідник історії менонітів Максим Штатський

На фронті загинув відомий запорізький науковець, дослідник історії менонітів Максим Штатський

12 лютого загинув 35-річний воїн ЗСУ Максим Штатський, який в цивільному житті працював у Національному заповіднику «Хортиця» та був відомим далеко за межами України дослідником історії менонітів.

Про загибель Максима в соцмережах повідомляють його рідні, друзі, колеги.

- Мовчання вбиває….Вже тиждень як ти мовчиш….Ти завжди дякував мені, тепер скажу я - Дякую за те що ти був! Безмежно! Подробиць немає і поки не буде…12.02.2024 року ти пішов від нас, - написала в соцмережі дружина Максима Дарія Штатська. 

Максим служив у складі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ, мав позивний «Історик».

У жовтні 2023 року Максим написав в Фейсбуці пост про півроку на війні:

- Півроку війни. Так, на багато речей дивишся інакше. Але найголовніша складність - залишатися самим собою. Елементарно казати "Ви", "дякую", "перепрошую" і таке інше. А це непросто. Непросто триматись вище ватерлінії спрощення та огрубішання. Непросто у світі, де 40-річні плачуть коли їх посилають на позицію і де 18-річні сміливо палять з рпг в темряву лишень по приблизних координатах. Непросто коли довкола доморощена маскулінність без чітких граней та елементарних понять про виховання. І, водночас, де будівельники ведуть 5-годинний бій, тримаючи позицію, самотужки. Де ділишся крайнім шматочком хліба між чотирма побратимами, і де дорослі дядьки не взмозі помити після себе посуд. А яка всепоглинаюча спокуса покрасуватися перед новоприбулими своїми ветеранськими оповідками. І за пару днів ці новоприбулі показують такі дива стійкості й хоробрості, що тобі навіки має бути соромно навіть за такі думки. Тут елементарні правила доброго тону сприймаються як позаземні. Але насправді довкола тебе лишень хороші люди…

… Війна-війнонька. Це суцільні конкурси на сільському весіллі. Дурні, але необхідні. Як карусель, весело, та всеодно нудить. Але ніхто ж крім нас, егеж? Коли співають про марунові берети, а ти ж не стрибав ніколи і 1.85м зросту не мав, а плачеш. Бо знаєш тих, хто на них заслужив, але вже не одягне. Тут не знаєш який день тижня, але пильно стежиш за погодою. І підбадьорюєш десятки таких як ти простих хлопців. Тут тебе тримає вище ватер-лінії купа причин. І я цим всім причинам нескінченно вдячний. Дякую тобі, Дашунчику, перш за все, - це слова Максима, які він опублікував 23 жовтня 2023 року.

Максим Штатський у 2010 році закінчив історичний факультет Запорізького національного університету. Працював науковим співробітником Національного заповідника «Хортиця», досліджував історію німців-менонітів. Саме він у 2019 році очолив експедицію, в результаті якої у фундаменті старої комори на Верхній Хортиці вдалось знайти близько 300 фрагментів надгробків знищеного кладовища менонітів. Знахідки відреставрували та в 2021 році відкрили Меморіал Хортицьких менонітів. В 2021 році вдалось виявити ще одну знахідку – постамент меморіалу першим менонітам-переселенцям, який встановили в 1890 році, а в 1943 році він зник. Тоді Максим Штатський казав, що збулась його 10-річна мрія.

Редакція 061 висловлює співчуття рідним та близьким Максима. Картки дружини Дарії Штатської для допомоги 5375 4114 0865 5855 моно, 5168 7520 0791 3042 приват.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Максим Штатський #меноніти #історик
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...