• Головна
  • Запорізький лікар Олена Дениченко про проєкт UNFPA: «Прибульці з-за кордону в захваті від нашого рівня медичної допомоги»
Новини компаній
15:00, 15 березня

Запорізький лікар Олена Дениченко про проєкт UNFPA: «Прибульці з-за кордону в захваті від нашого рівня медичної допомоги»

Новини компаній

Жінки, які повертаються з-за кордону до Запорізької області, дивуються, наскільки оперативно, висококваліфіковано і при цьому повністю безкоштовно надають допомогу працівники мобільної гінекологічної бригади. При цьому для оглядів, консультацій та призначення лікування використовують техніку, обладнання та розхідники європейського рівня. Кажуть. Кажуть, що про все це під час «відпустки» встигли забути…

Подібні послуги стали можливими на Запоріжжі завдяки спеціальному проєкту, що реалізується у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея. Саме ці донори й створили в регіоні мобільну бригаду сучасного світового рівня.

Запорізький лікар Олена Дениченко про проєкт UNFPA: «Прибульці з-за кордону в захваті від нашого рівня медичної допомоги», фото-1

Завжди бути на позитиві

За словами медиків, і автомобіль, і обладнання, яке вони отримали в рамках проєкту, – на самому високому рівні. Завдяки донорам завжди вистачає пального та витратних матеріалів.

Щомісяця бригада виїжджає 16-17 разів. Крім гінекологів та лікарів з УЗД по черзі працюють терапевт, кардіолог, ендокринолог та невролог – до них на прийом приходять й чоловіки. Координатор проєкту спілкується з лікарями та головами громад та вирішують, в який саме пункт поїде бригада. Графік завжди погоджують. 

«Важливість проєкту у тому, що надається допомога у віддалених районах. Майже 70% області окуповані – багато жінок-переселенок. Їздимо у найвіддаленіші райони біля лінії зіткнення. Тому це їм велика допомога. Люди із задоволенням отримують цю допомогу. Завжди вдячні за те, що їздимо», – розповіла регіональний координатор проєкту Ельміра Ісмаілова.

Запорізький лікар Олена Дениченко про проєкт UNFPA: «Прибульці з-за кордону в захваті від нашого рівня медичної допомоги», фото-2

Вона згадує, як нещодавно були у Тернуватій – це за 14 кілометрів до лінії зіткнення. Були й у Кушугумі та Малокатеринівці, які також часто потрапляє під обстріли.

«Їздимо бригадою вже не перший рік. І на власному досвіді бачимо, що проєкт отримав позитивну оцінку саме від людей, які на нас чекають. З кожним днем таких людей стає все більше. Вони потребують допомоги. Багато, хто з жінок різного віку повернувся з-за кордону. І просять приїжджати ще й ще», – каже лікар акушер-гінеколог Олена Дениченко.

Звертаються із різними питаннями. Хтось зі скаргами, хтось не має доступу до медичної допомоги. Багато приходять на профілактичні огляди, тому що упродовж кількох років не мали змогу цього зробити. Є й ті, хто звертаються по допомогу із різною патологією.

На жаль, патології доводиться виявляти практично кожного виїзду. Але лікарі підкреслюють позитивний бік: виявили на ранній стадії, коли можна лікувати – тому все буде добре.

Був випадок, коли молоду дівчину кінь вдарив в область молочної залози. І завдяки, тому що туди приїхала бригада, вдалося запобігти важким наслідкам – була зафіксована перша стадія онкологічного захворювання. Тобто було врятоване життя.

«Взагалі наше направлення: пояснення, роз’яснення, діагностика і допомога. Тому зазвичай працюємо тільки на позитиві, бо бачимо результати своєї роботи. Деякі жінки приходяться вже по декілька разів просто для профілактичного огляду», – додає лікар.

У своєму розпорядженні бригада має високоточний апарат УЗД з трьома датчиками – на ньому крім гінекологів працює й ендокринолог. Є й електрокардіограф, який дозволяє робити електрокардіографію, глюкометр для визначення рівня глюкозі. Також цитотести – можна навіть на місці зробити тест на ВІЛ-інфекцію.

Запорізький лікар Олена Дениченко про проєкт UNFPA: «Прибульці з-за кордону в захваті від нашого рівня медичної допомоги», фото-3

«До речі, ті, хто повернувся з-за кордону, порівнюють наші послуги та визначають, що у нас все робиться дуже швидко: можна відразу отримати й консультацію, й призначення до лікування. Там від цього вони вже встигли відвикнути. Там ці процеси дуже повільні», – зазначає Олена Дениченко.

Передбачили їх маленьке щастя

Нескінченно вдячні лікарям бригади подружжя Катеринич з Кушугуму. Річ у тому, що Марина з чоловіком давно планували другу дитину. Але через війну все відкладали. Потім побачили, що війна все не закінчується – вирішили повернутися до цього питання. Та сходу не виходило. У лютому минулого року під час приїзду бригади жінка вперше проходила медогляд в Ельміри Яшарівни. І та відразу сказала, що бачить, що цього разу все вийде. А вже влітку на черговому огляді бригади вагітність підтвердили.

«Мені сказали, якщо не хочу ризикувати робити другі пологи природними – зробимо кесареве, візьмемо на облік, «під крило». І коли приїжджала мобільна бригада – я завжди приходила, робила УЗД, перевіряла, чи все добре проходить. Також отримувала направлення на необхідні аналізи», – згадує Марина.

Запорізький лікар Олена Дениченко про проєкт UNFPA: «Прибульці з-за кордону в захваті від нашого рівня медичної допомоги», фото-4

Вона – далеко не єдина, кому допомогли лікарі мобільної бригади. Спілкуючись з односельцями, часто чула, як їм допомогли ці медики.

«А у нас і немає іншої змоги отримати медичні послуги – в селі відсутні гінеколог, УЗД та інше. За цим потрібно їхати до міста, завчасно записуватися. А тут – спеціалісти такого рівня, ще й у твоєму селищі. Тому у нас великі черги до них», – додає жінка.

Її заздалегідь поклали до обласного перинатального центру під нагляд. Там і народила дитину.

Здорові дитина й мати, щаслива родина – мабуть, це й є те, заради чого слід працювати лікарям. І тим благодійникам, які намагаються зробити їх труд більш ефективним – забезпечити сучасними можливостями зберігати здоров’я та рятувати життя. Як це відбувається завдяки проєкту UNFPA.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...