• Головна
  • Чому тепловізор – незамінний прибор на фронті
Новини компаній
10:05, 16 квітня

Чому тепловізор – незамінний прибор на фронті

Новини компаній
Чому тепловізор – незамінний прибор на фронті, фото-1

Без спеціального обладнання військовому не вдасться проаналізувати місцевість у повній темряві або побачити ціль крізь перешкоду. Для цього потрібен тепловізор. Прибори даної категорії активно використовуються на фронті під час розвідки, стрільби в умовах поганої видимості, тактичних пересувань.

Про те, в чому переваги тепловізійної техніки та якими характеристиками вирізняються моделі для військових – далі у статті.

Принцип роботи та переваги

Головним завданням тепловізора є візуалізація температурних зон. Завдяки термочутливим сенсорам прибор розпізнає хвилі інфрачервоного спектру, а за допомогою блоку-перетворювача передає інформацію на монітор або вихідний окуляр у вигляді картинки. Об’єкти, що випромінюють тепло, наприклад, люди та тварини, у тепловізорі зображені як силуети з кольоровим забарвленням. Таким чином, прибор дозволяє ефективно стежити за цілями крізь туман, хащі, камуфляж, темряву.

Головним конкурентом тепловізора є прибор нічного бачення, який також дозволяє аналізувати місцевість в темну пору доби. Однак, тепловізійні прибори дають більше можливостей. Для ефективної роботи ПНБ потрібне хоча б найменше джерело світла, інфрачервоні камери ж можуть відмінно працювати в абсолютній темряві. До того ж крізь прибор нічного бачення неможливо роздивитися живу ціль, приховану за перешкодами.

Які тепловізори потрібні військовим

Важливими технічними параметрами прибора для військових є температурний діапазон та частота оновлення. Перший свідчить про те, наскільки низькі та високі температури “бачить” сенсор приладу. Від частоти оновлення залежить швидкість зміни кадрів та динаміка передачі відео в реальному часі.

Щоб обрати ефективний тепловізор, варто насамперед визначитися, який форм-фактор найкраще підходить для тих чи інших бойових задач. За конструкцією прилади діляться на дві основні групи:

  • Монокуляри.
  • Бінокуляри (біноклі).

Познайомитися ближче з обома різновидами тепловізійної техніки на прикладі сучасних моделей можна у каталозі - https://expert-pro.com.ua/teplovizor/.

Головною перевагою монокулярів є компактність і транспортабельність. Невеликий прилад за формою нагадує підзорну трубу, яку легко носити із собою у довгі вилазки та використовувати під час тривалих спостережень. До окремої категорії військових приборів належать тепловізійні приціли. Такі моделі вирізняються особливою компактністю та встановлюються на зброю.

Хоча біноклі відрізняються від монокулярів удвічі більшими габаритами, такі прилади також часто використовуються військовими. Перевагою бінокулярних тепловізорів є менше навантаження на зір завдяки задіюванню обох очей. Футляр для транспортування у деяких моделях компенсує недоліки ергономічності.

Військовий тепловізор має вирізнятися високим ступенем захисту від бруду та вологи. Для польових умов найкраще підходять прибори з позначкою ІР67 та вище.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...