• Головна
  • Готель з укрнацистами, чек за форму загиблого та помста ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області
15:39, 26 квітня

Готель з укрнацистами, чек за форму загиблого та помста ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Готель з укрнацистами, чек за форму загиблого та помста ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Кількість маніпуляцій в телеграм-каналах представників окупаційної влади минулого тижня знову зросла після консульських обмежень для українських чоловіків, що спричинило бум неправдивих публікацій на темі мобілізації та роботи ТЦК, а також через провокації на Запорізькій АЕС та звинуваченню ЗСУ у чергових атаках енергооб'єкта.

Минулого тижня неправдива риторика про ЗСУ склала 28% від усієї кількості фейків. При цьому, в дописах вкрай рідко використовують офіційну назву армії - Збройні Сили України, таким чином, очевидно, цілеспрямовано ігноруючи факт існування як незалежної української держави, так і наявності у неї офіційної армії, яка наразі виконує свою основну функцію: захищає країну від вторгнення російських агресорів. Щодо якісного аналізу, то за тиждень в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями вийшли звинувачення захисників України у обстрілах окупованого міста Токмак та Бердянськ, прагнення застосувати спецслужбами України небезпечну хімічну зброю американського виробництва, масову здачу в полон українських військових та багато іншого. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, українських військовослужбовців називають не інакше як «бойовики Зеленського», «Збройні формування України», «українські терористи», «карателі», «нацисти».

Вже котрий тиждень пропаганда також маніпулює на темі вкрай влучних атак російської армії по військовим базам, скупченню найманців і так далі, заявляючи, що в Чернігові не було постраждалих серед цивільного населення, а був здійснений по готелю, де були розміщені українські військові. Аналогічним чином виправдовували ракетний удар по Синельникову на Дніпропетровщині, де загинули, зокрема, троє дітей.

Окрема велика кількість фейків та маніпуляцій стосувалася життю на окупованих територіях. Так, пропаганда знову вдається до маніпуляцій щодо «виявлення» правовласників житлового фонду. Фактично мова йде про рейдерське захоплення нерухомості та майна, що належать особам, які покинули окуповані території.

За період моніторингу з 15 по 19 квітня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став однойменний телеграм-канал так званого олови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией» та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова з 42% маніпуляцій. На другому місці опинився окупаційний телеграм-канал «Энергодар Сегодня», де було зафіксовано 33% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Третю сходинку з невеличким відривом в 29% маніпуляцій від загальної кількості дописів посів телеграм-канал Запорожский Вестник». Продовжували продукувати маніпуляції в кожному п'ятому матеріалі «Бердянск Актуально», «Токмак Сегодня» і «Администрация города Мелитополь»

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня». Він отримав статус головного розповсюджувача фейків щодо просування ідеології росії та фейки щодо мобілізації – всього трохи більше 13% дописів у нього були фейковими. Телеграм-канал «Бердянск Актуально» опублікував на своєму каналі 12% фейків, а «Владимир Рогов» – 11%. Цього тижня 10% фейків зафіксували на каналі «Запорожский Вестник».

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 129 маніпуляцій (або 20%) і 58 фейків (9%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейк про удар по готелю з укранацистами у Дніпрі

Представники окупаційної влади в намаганні виправдати удари по цивільним об’єктам в Дніпропетровській області вдаються до брехні та розказують про знищення чергової бази розміщення «укранвцистів».

«Еще кадры прилета в Днепропетровске. Удар четко по располаге укронацистов в местной гостинице. Также били по объектам ЖД и энергетики», - зазначається в повідомленні телеграм-каналу «Токмак Сегодння» від 19 квітня.

Готель з укрнацистами, чек за форму загиблого та помста ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області , фото-1

Насправді зранку 19 квітня російські війська атакували Дніпро й область. Через обстріл у місті був зруйнований великий п’ятиповерховий будинок на Вокзальній, який окупанти і видають за готель з «укрнацистами», також пошкоджені ще 5 багатоповерхівок і 2 приватні будинки, 3 навчальні заклади, 7 адміністративних та офісна будівлі, ринок, магазини і торговельні павільйони, СТО.

Також росіяни атакували інфраструктурний обʼєктуКриворізькомурайоні, уПавлоградіпошкодженооднозпідприємств. Армія противника вдарила іпоСинельниківськомурайонутамєзагиблі, середпораненихдіти.

В «Укрзалізниці» повідомили, що внаслідок цілеспрямованого удару росіян по залізничній інфраструктурі регіону поранено 7 залізничників під час виконання службових обов'язків. Також загинула Оксана Стороженко — чергова по будинку локомотивних бригад.

Також окупанти поцілили по автовокзалу Дніпра про що поаідомив керівник профспілки автотранспортників у Дніпропетровській області Михайло Тонконогий. Понівечені понад 50 пасажирських автобусів, а також десятки приватних автівок.

Загалом, за даними ДСНС, в області внаслідок атаки загинуло 7 осіб, серед яких 2 дитини. Ще 34 людини постраждали, у тому числі 1 дитина.

Брехня про побиття співробітника ТЦК цеглою

Представники окупаційної влади через підконтрольні телеграм-канали та медіа поширили новину, що двоє мешканців столиці України нібито помстилися співробітнику військкомату за вручені ним повістки. Повідомляється, що чоловіка вистежили увечері, напали на нього та відібрали цінні речі. Ми перевірили достовірність цієї історії.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожсий вестник» 18 квітня 2024 року опублікував допис наступного змісту:

«В центре Киева два украинца избили ТЦКашника кирпичом. Двое потенциальных водителей леопардов решили взять судьбу, а точнее кирпич, в свои руки. Не желая умирать за интересы Запада, они избили украинского военкома кирпичом. Одного участника нападения поймали, второй успел скрыться. Мужчинам грозят сроки», - зазначає телеграм-канал.

Готель з укрнацистами, чек за форму загиблого та помста ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області , фото-2

На підтвердження цієї історії автори докладають відео, що має у правому нижньому куту логотип Національної поліції України.

Аналогічні за змістом публікації з'явилися у інших Telegram-каналах. Найперша згадка з цим відео з`явилася в телеграм-каналі «Всевидящее око», проте там говорилося, що напад був скоєний на військовослужбовця. Згадок про те, що потерпілий працював у ТЦК, не було. Подробиці того, що сталося, перераховані практично ті ж, що й у російських каналах: злочин стався в столиці, невідомі — жителі Харкова та Києва — вкрали телефон, гаманець і золоте кільце потерпілого, незабаром їх затримали.

На відміну від російських ресурсів, український Telegram-канал привів посилання на офіційний Facebook-аккаунт поліції Києва, де пост про розбійний напад опублікували 23 лютого о 19:32. Там наводився той самий відеозапис того, що сталося, і ті самі фотографії затриманих, що розповсюджують автори російських публікацій.

Таке ж кримінальне зведення опубліковано на сайті Національної поліції Києва. Без згадки про ТЦК та мотиви затриманих цю новину подавали як відомі українські ЗМІ, так і деякі провладні російські видання. Наприклад, у «Ленте.ru» та «Общественной службе новостей» жертвою нападу назвали просто військовослужбовця ЗСУ.

Раніше у каналах «Укропский фреш» та «Александр Семченко» з різницею в кілька хвилин розповіли про інший напад на військкома в Києві — його нібито хотіли вбити цеглою. поки той їхав у трамваї. «У якийсь момент [з боку станції] до нього прилетіла цегла, яка розбила вікно і потрапила йому точно в голову. У результаті у військкома серйозна травма черепа його екстрено госпіталізували до лікарні», — йдеться в постах. До того ж уточнюється, що «у київських пабликах люди схвалюють цей вчинок». Серед інших великих каналів про передбачувану подію зі співробітником ТЦК написав лише ресурс телеведучого Руслана Осташко.

Таким чином, поліція Києва не повідомляла про затримання грабіжників, що напали на співробітника ТЦК, з цеглою. Зважаючи на все, хтось переказав офіційний прес-реліз, додавши туди вигадані подробиці про мотив злочинців і про місце роботи їхньої жертви.

Фейк про чек рідним на сплату екіпірування загиблого воїна ЗСУ

Окупаційні телеграм-канали поширюють відео, на якому нібито за кадром дружина загиблого воїна ЗСУ показує рахунок за екіпірування на суму 227 тисяч гривень, який від неї вимагають сплатити.

Відповідний допис з’явився в телеграм-каналі «Токмак Сегодня» 19 квітня 2024 року.

«Жене погибшего всушника выставили счет за форму мужа на 227 тысяч гривен. Очередное пробитие дна в самой демократичной европейской стране», - підписали відео автори допису.

Готель з укрнацистами, чек за форму загиблого та помста ТЦК: про що брехали окупанти у Запорізькій області , фото-3

На самому відеоролику показано, як жінка тримає в руках якийсь папірець з підписом, зміст якого не чіткий. При наближенні поруч з підписом можна побачити прізвище військового комісара Канівського об'єднаного міського військового комісаріату В. М. Орла.

«Подивись, що мені принесли ці тварюки. Це квитанція за Антона форму, в якій він загинув три тижні тому, а они ось що… Я не розумію, а ще й сума – 227 тисяч гривень. Я не розумію, де мені брати ці гроші. Справжні суки», - промовляє жінка з ледве помітним акцентом.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Так званий «рахунок за екіпірування» є підробкою російських пропагандистів.

«По-перше, «документ» містить граматичні помилки, притаманні ворогу під час створення своїх фейків. По-друге, наразі в Україні замість військових комісаріатів діють Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Подібні фейки поширюються з метою дискредитації військового керівництва та створення негативного образу українських захисників», - зазначають в Центрі протидії дезінформації.

Нагадаємо, раніше ми писали про представники окупаційної влади продовжують маніпулювати на темі мобілізації та вигадують все нові і нові фейки про роботу ТЦК. До цього поширили відео ролик про те, що матері загиблого військового прийшла повістка.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#дайджест #фейк #дезінформація #ЗАЕС #ТЦК #Дніпро #ракетні атаки #укрнацисти #чек #форма
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Оголошення
live comments feed...