• Головна
  • У Запорізькій області окупаційна влада маніпулює на темі відновлення роботи сонячних електростанцій
11:54, 1 травня

У Запорізькій області окупаційна влада маніпулює на темі відновлення роботи сонячних електростанцій

У Запорізькій області окупаційна влада маніпулює на темі відновлення роботи сонячних електростанцій

Представники окупаційної влади через підконтрольні телеграм-канали та медіа вихваляються щодо своїх зусиль з відновлення промислових сонячних електростанцій, які були збудовані українськими власниками та інвесторами та залишилися на тимчасово окупованих територіях.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» 23 квітня опублікував допис про те, що в Якимівці запрацювала «відновлена» ​​сонячнаелектростанція.

«Акимовская станция долгое время находилась в нерабочем состоянии. После модернизации комплекс вновь начал функционировать. Теперь количество вырабатываемой электроэнергии увеличится до 1 млн кВт*ч в месяц. Всего в ведении минэнерго Запорожской области — 12 солнечных электростанций в разном состоянии. Часть из установок нуждаются в ремонте и модернизации», - пише «Запорожский Вестник».

У Запорізькій області окупаційна влада маніпулює на темі відновлення роботи сонячних електростанцій, фото-1

Судячи з опублікованого відео мова йде, ймовірно, проСЕС, що належить ТОВ «Соліс Імперіум» та «Солар Енерджі Матч» з Дніпра. У власності компанії знаходяться наземні сонячні електростанції, одна з яких введена в експлуатацію 16 грудня 2019 року, а інша у листопаді того ж року в смт Якимівка. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила "зелений" тариф на електричну енергію, вироблену на цих об`єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії, до 01 січня 2030 року.

З початку окупації Запорізької області, об’єкти електроенергетики залишилися в руках загарбників. Ми звернулися за коментарем до представників компаній стосовного того, чи мають вони доступ до своїх об’єктів та чи поінформовані про відновлення роботи СЕС, проте на час виходу матеріалу, відповіді ми не отримали.

Водночас керівник Якимівської селищної військової адміністрації Олександр Правосуд пояснює, що українські компанії не можуть працювати в окупації та достеменно невідомо, кому було передано це майно окупаційною владою та на яких підставах.

«Так, СЕС не працювала до повномасштабного вторгнення, але не з технічних чи бюрократичних причин. Тривала прозора та зрозуміла процедура оформлення необхідної документації та паралельно компанія займалася добудовою і мав би відбутися повноцінний запуск, якби не розпочалася війна», - пояснює Олександр Правосуд.

Посадовець зазначає, що загарбники замість піару на сонячних та вітрових електростанціях мали б займатися більш нагальними питаннями, які турбують мешканців.

«Відсутність водопостачання в селах – люди просто сидять без води. Дуже багато не розв'язаних питань. Територія стагнує. Це видно не лише з погляду економіки, але й банально, коли ми дивимося на світлини та  бачимо, як територія застрягла в довоєнному періоді. Ті проблеми й виклики, які були перед нами та вирішувалися поступово, зараз взагалі не вирішуються. А щодо таких високих матерій, на кшталт зеленої енергетики, то для цього має бути державна програма, спеціальний тариф, має бути відрегульований енергоринок, який має забирати цю електроенергію і її потрібно десь продавати. Зараз дуже багато питань і місцеві рекламники, які піарять відновлення цих СЕС, вони самі не розуміють про який складний механізм вони говорять, тим паче, що все це відбувається на території, що воює. На мій погляд, це досить безглузді речі», - зауважив Правосуд.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на окупованих територіях Запорізької області критична ситуація з водопостачанням

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#маніпуляція #зелена енергетика #сонячна електростанція #робота
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Пояснюємо, що не так із заявами окупантів. Що з них є фейком та маніпуляцією. На окупованих територіях Запорізької області так звана "влада" звинувачує українську владу та армію у своїх же провокаціях
Останні новини
Оголошення
live comments feed...