• Головна
  • МАГАТЕ та Росатом дійшли згоди, що поки неможливо перезапустити ЗАЕС: в Greenpeace відреагували на заяву
12:42, 31 травня

МАГАТЕ та Росатом дійшли згоди, що поки неможливо перезапустити ЗАЕС: в Greenpeace відреагували на заяву

МАГАТЕ та Росатом дійшли згоди, що поки неможливо перезапустити ЗАЕС: в Greenpeace відреагували на заяву

Згідно з повідомленнями з російського анклаву Калінінграда, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив директору російської державної ядерної корпорації «Росатом» Олексію Ліхачову, що перезапуск реакторів на Запорізькій атомній електростанції неможливий за нинішніх умов.

Про це повідомляє пресслужба Greenpeace

Повідомляється, що Ліхачов заявив, що він згоден з МАГАТЕ і що «Росія наразі не планує перезапускати Запорізьку атомну електростанцію».Російське інформаційне агентство «РИА Новости» також повідомило 28 травня, що директор «Росатома» Ліхачов, погоджуючись з Генеральним директором МАГАТЕ Гроссі, заявив, що перезапуск «не є темою на сьогодні».

Greenpeace попереджав про російські плани перезапуску з лютого 2024 і про те, що перезапуск реакторів різко збільшить ризик ядерної катастрофи. У квітні Greenpeace звернувся до директора МАГАТЕ Гроссі із закликом «надіслати недвозначний сигнал Росатому, що плани перезапуску реакторів у Запоріжжі є неприйнятними та неможливими». Greenpeace також звернувся до МАГАТЕ з проханням надати детальне пояснення, за яких умов, на їхню думку, перезапуск був би можливим. Менш як два тижні тому Greenpeace попереджав, що в документах російського уряду, поданих до МАГАТЕ, містяться плани перезапуску реактора ЗАЕС, включно із наміром побудувати насосну станцію для перекачування води з річки Дніпро.

“Росія планувала перезапустити реактори на ЗАЕС, можливо, вже в грудні цього року - а тепер голова “Росатома” каже, що наразі таких планів немає. Генеральний директор МАГАТЕ надіслав повідомлення, що це неможливо. Але він також повідомив «Росатому», що для МАГАТЕ існує можливість працювати з Росією над створенням умов для перезапуску. МАГАТЕ не надало жодних пояснень щодо того, якими можуть бути ці умови. Давати сигнал Росії, що існує можливість перезапуску, це безвідповідально. Під час повномасштабної війни та в умовах російської незаконної окупації не існує жодних можливих умов, за яких перезапуск реакторів на ЗАЕС був би прийнятним або законним. Перезапуск реакторів на Запорізькій АЕС, як і будь-які інші управлінські рішення щодо роботи станції, може приймати лише легітимний регулятор, яким є Україна”, - заявив Шон Берні, фахівець з ядерної енергетики Greenpeace Центральної та Східної Європи (CEE).

Запорізька атомна електростанція була окупована та пошкоджена російськими збройними силами 4 березня 2022 року, і вона досі залишається під окупацією «Росатома», російського ядерного регулятора, та російських військових. Робота шести реакторів зупинена, але є високий ризик виведення їх із ладу. Відсутня ліцензійна програма підтримки безпеки, є некваліфікований персонал, численні втрати зовнішньої електроенергії через російські обстріли, а також нестача підживлювальної води через руйнування Росією Каховської ГЕС 6 червня 2023 року і, як наслідок, осушення Каховського водосховища.

“Поки завод залишається під російською військовою окупацією, немає жодного дня, коли мова може йти про перезапуск реактора на ЗАЕС. Загроза з боку Росії для Запорізької атомної електростанції залишається - оскільки вона продовжує свій ядерний шантаж України й всієї Європи. Реактори залишаються на краю прірви з погляду безпеки, навіть без перезапуску - і єдиним рішенням цієї ядерної кризи є припинення Росією окупації станції та всієї української території", - вважає Ян Ванде Путте, фахівець з ядерної енергетики Greenpeace Бельгії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на захопленій росіянами Запорізькій АЕС знаходяться чеченські бойовики

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗАЕС #перезапуск #атомна станція #Расатом #МАГАТЕ #небезпека
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...