• Головна
  • Petnat: чудове ігристе з «каламутною історією»
Новини компаній
14:17, 6 червня 2024 р.

Petnat: чудове ігристе з «каламутною історією»

Новини компаній

Слово «петнат» (від фрац. скорот. petillant naturel - ігристе натуральне) використовують для позначення ігристих вин з характерним каламутим відтінком, виготовлених виключно з натуральної сировини. Суворих розпоряджень щодо регіону виготовлення, а також технології та рецептури тут немає, тому сьогодні з петнатами експериментують великі та маленькі виноробні по всьому світу. Через велику різноманітність сортів, м'якого ніжного купажу та незвичайної консистенції популярність цього різновиду шампанського з початку минулого десятиліття стала активно зростати. Наша стаття присвячена детальному вивченню цього феномену. У продуктовому онлайн-супермаркеті Маудау можна купити шампанське Petnat від елітних брендів.

Трохи історії

Одні дослідники називають батьківщиною петнатів долину річки Луара, інші — південне містечко Ліму. Таке ігристе вино у 16-17 століттях називали «сільським шампанським». Характерний каламутний відтінок у нього з'явився через те, що працівникам деяких винокурень було ліньки видаляти осад. До того ж, багато шанувальників вважали це привабливою характерною особливістю напою. Оскільки строгих правил щодо сортів винограду також немає, у 18-19 століттях винороби продовжували створювати нові рецептури. Цим пояснюється присутність у сімействі Petnat безлічі червоних та рожевих сортів. До речі, сам термін з'явився зовсім недавно, він був запроваджений спільнотою виноробів міста Вувр лише в останнє десятиліття минулого століття. Image

Технологічні аспекти

Головною особливістю ігристих вин категорії петнат є особливий спосіб виготовлення, названий «ансестраль». Він передбачає дві стадії ферментації напою. Перша відбувається у ємностях на складах винокурні, а друга – безпосередньо у скляних пляшках. Оптимальну температуру для цього процесу визначають майстри-винороби на власний розсуд. Вигляд і матеріал резервуарів, у яких бродить сусло, теж не має значення. Це можуть бути дерев'яні або металеві бочки, глиняні глеки. Сусло розливають по пляшці, коли в ньому залишається не більше 15% цукрового осаду. Вкрай важливо, щоб для «підживлення» винограду не використовувалися пестициди, а врожай було зібрано вручну. Це надає шампанському природну «ігристість» та насичений ароматичний букет. Елітний алкоголь від крафтових торгових марок є в каталозі маркету MAUDAU .

Найкращі сучасні майстри петнатів

Сім'ї Юрчич та Арндорфер (Австрія)

Ці ентузіасти своєї справи створили спільний бренд Fuchs und Hase, який уславився вишуканими ігристими винами сімейства Petnat. Один з найвідоміших їх сортів - Muller Thurgau, що виробляється методом дегоржування. У купажі переважають відтінки соковитої груші, квітучих дерев, пряного імбиру.

Сім'я де Конті (Франція)

Сімейний поспіль займається виготовленням петнатів на батьківщині. Використовують технологію ферментації у сталевих бочках. У колекції винокурні є шампанські вина з яблучно-грушевим, сливовим та навіть мигдальним букетом. Характерною особливістю продукції бренду вважається карамельно-льодяникове післясмак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...