• Головна
  • Завдяки проєкту UNFPA запорізькі медики допомогли майже 6500 пацієнтам
Новини компаній
15:00, 26 червня

Завдяки проєкту UNFPA запорізькі медики допомогли майже 6500 пацієнтам

Новини компаній

За будь-якої погоди, незважаючи на стан доріг та віддаленість, поспішають до жителів Запорізької області медики мобільної гінекологічної бригади. Приймати пацієнтів доводиться в самих різних умовах – інколи у населених пунктах, які знаходяться всього за 13 кілометрів від лінії зіткнення з ворогом.

Все це – про учасників спеціального проєкту, що реалізується у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

AD_4nXeFL0mXTGbOyzt9ueWZnjJPHMExzP_RbgbzpyqF9m-uP8Xad-GCkffMLRUX2Xz5dLKBU3SWQSyJBfXX4rJwPIH7AS04WCtB0VZxO2kdyyMEgQjNl4RHq1Q2FkYbkMyHep4oMvRTka3mHLp9ZSEEsJm90K39?key=ok97pI1GyR9Va_YiVAWugw

На території Запорізької області проєкт діє з грудня 2022 року. За цей час було здійснено 288 виїздів, під час яких прийняли приблизно 6500 людей у Запоріжжі та Запорізькому районі.

Як розповіла регіональний координатор проєкту Ельміра Ісмаілова, серед тих, хто за цей час звернувся до медиків бригади чимало тих, хто зробив це повторно. Одні з них отримували огляд, інші – лікування. Тому можна казати, що ця допомога вже стала регулярною та систематичною. Яку люди чекають і які довіряють.

AD_4nXfDE9jJ3bzPzwLfLWw6g5qdhfj521wOc7511AAhV5ekPifQTCcMe4eWJX4ERthE3S57v2RW5_g23iesUNr2qJJ73RhvFb1lunCUuVCKZMGiYrmgY-CeIX9XqYIgT-ktaAp2upf4aitFg4vNxAUuUusDfeWZ?key=ok97pI1GyR9Va_YiVAWugw

Колеги-лікарі також позитивно оцінюють результати роботи бригади: збільшується кількість пацієнтів, яких бригада приводить на оперативне та амбулаторне лікування, пологову допомогу тощо. Завдяки бригаді значно зросло й виявлення захворювань.

«Досвід показав, що у проєкті був сенс. Та й взагалі, вдається змінювати саме відношення людей до власного здоров’я. Ми виявляємо запущені форми раку та іншу патологію – особливо у віддалених та малодоступних населених пунктах, у досить небагатих мешканців, переселенців. Наприклад, всього за два останні тижні виявили два випадки раку, в тому числі безсимптомний. Людей направили на лікування до онкодиспансеру», – наводить координатор проєкту. 

AD_4nXdBEgsqLs2T2YLeST-Qe8n2Oix4uEJ08XGRtXHf8CWSZfdgq_AOLlYz-sBeW00-IyEykSkd61jTgXM-flFguWGtHKFDQl0BaZ9or6BHE868BYIz7DBLByqccTg04xbg09-qmf3kCUOo1b8jhPY2XvSLUO6d?key=ok97pI1GyR9Va_YiVAWugw

За цей час змінювався колектив бригади. Одні пішли в декрет. Інші виїжджали з області, дехто звільнився – у цьому специфіка прифронтового регіону. В той же час специфіку та механізм роботи вдалося зберегти.

«Працюємо в тому самому руслі – так, як було сплановано із самого спочатку. До складу бригади  входять кардіолог, ендокринолог, невропатолог та терапевт. Враховуючи той дефіцит кадрів, який існує в Запорізькій області, крім гінекологічного огляду медики бригади здійснюють також і терапевтичний, профільного спеціаліста», – каже Ельміра Ісмаілова.

Лікарі задоволені якістю, функціональністю та надійністю обладнання, яке вони з самого початку отримали в повному обсязі від ініціаторів проєкту. Все працює нормально.

«Але найбільше я пишаюся нашими співробітниками, які виїжджають у воєнний час у прифронтову область. Інколи буваємо за 13 кілометрів від лінії зіткнення. І у цьому мужність всього персоналу бригади», – вважає координатор проєкту».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...