• Головна
  • Захоплення нових територій, наглядачі від НАТО та відмова в медицині: про що брехала окупаційна влада
19:00, 2 липня

Захоплення нових територій, наглядачі від НАТО та відмова в медицині: про що брехала окупаційна влада

Захоплення нових територій, наглядачі від НАТО та відмова в медицині: про що брехала окупаційна влада

Кількість маніпуляцій в телеграм-каналах представників окупаційної влади минулого тижня знову зросла після заяв Володимира Путіна щодо так званих «умов миру» та розповсюдження адміністрацією президента РФ повідомлення про те, що «жителі Херсонщини та Запоріжжя висловили свою позицію щодо входження до РФ і це питання назавжди закрите».

Минулого тижня неправдива риторика про ЗСУ склала 26% від усієї кількості фейків. При цьому, в дописах вкрай рідко використовують офіційну назву армії - Збройні Сили України, таким чином, очевидно, цілеспрямовано ігноруючи факт існування як незалежної української держави, так і наявності у неї офіційної армії, яка наразі виконує свою основну функцію: захищає країну від вторгнення російських агресорів. Щодо якісного аналізу, то за тиждень в топі повідомлень з фейками і маніпуляціями вийшли звинувачення захисників України у обстрілах мирного селища Водяне та міста Пологи, прагнення застосувати спецслужбами України небезпечну хімічну зброю американського виробництва, використання українськими військовими шевронів з нацистською символікою та багато іншого. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, українських військовослужбовців називають не інакше як «бойовики Зеленського», «Збройні формування України», «українські терористи», «карателі», «нацисти».

Вже котрий тиждень пропаганда також маніпулює на темі, що західні лідери прагнуть знищити Росію та її народ, зокрема президент Польщі Дуда мріє розділити Росію на 200 маленьких держав.

Окрема велика кількість фейків та маніпуляцій стосувалася відсутністю медичного обладнання та занедбання бібліотечних фондів за часів правління української влади, героїзацію нацизму в Україні, погане ставлення та висміювання президента Зеленського після його турне по Європі

За період моніторингу з 10 по 14 червня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став телеграм-канал «Бердянск Актуально» з 39% маніпуляцій. На другому місці канал колаборанта, так званого голови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией» та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова. На його однойменному каналі було зафіксовано 36% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Третю сходинку з невеличким відривом в 29% маніпуляцій від загальної кількості дописів розділили окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» та «Днепрорудный Сегодня». Продовжували продукувати маніпуляції в кожному п’ятому матеріалі «Токмак Сегодня» и «Администрация города Мелитополь».

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня». Він отримав статус головного розповсюджувача фейків щодо просування ідеології росії та фейки щодо діяльності ЗСУ – всього трохи більше 12% дописів у нього були фейковими. Телеграм-канал «Бердянск Актуально» опублікував на своєму каналі 8% фейків, а «Запорожский Вестник» – 7%. Цього тижня 6% фейків зафіксували на каналі «Владимир Рогов». В телеграм-каналі «Евгений Балицкий» нарахували 3% брехні.

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 117 маніпуляцій (або 24%) і 53 фейки (11%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Фейк про те, що НАТО відправляє в Україну свого наглядача через крадіжку коштів

Представники окупаційної влади стабільно поширюють неправдиві відомості та навмисно створюють враження про Україну як підконтрольну державу та дискредитують українську владу.

Так, телеграм-канал «Запорожский Вестник» опублікував допис про те, що НАТО планує відправити в Україну наглядача через корупцію.

«Коррупционные скандалы вокруг военной помощи от ЕС не прошли даром для Украины. Западные партнеры «хозяева» недовольны повальным воровством их денег. Было принято решение отправить на Украину специального посланника для координации помощи союзников. Если убрать официоз и оставить суть, это означает что «легких денег» для синдиката Зеленского больше не будет», - зазначив телеграм-канал.

Оригінальну публікацію щодо створення нової посади спеціального посланника в Україні від НАТО опублікувало видання Foreign Policy.

В публікації зазначається, що цей посланник від альянсу базуватиметься в Києві та на нього покладена місія - посилити свої довгострокові зобов'язання перед Україною на тлі війни з Росією. Він координуватиме підтримку України з боку НАТО, включно з потоком військової допомоги Києву від різних західних країн.

"Ця посада посланника також надішле політичний сигнал як Україні, так і Росії про прихильність Альянсу до боротьби Києва, оскільки український уряд прагне постійного членства в НАТО, щоб посилити свій захист від російської військової агресії", – стверджують журналісти.

Низка західних чиновників позитивно оційнюють створення нової посади та вважають її, як частину більшого пакета підтримки України з боку НАТО. Зокрема, подібну думку висловила посол США при НАТО Джуліанна Сміт.

"Ми шукаємо способи інституціоналізувати частину двосторонньої підтримки, яка надходить в Україну, і передати її альянсу НАТО, щоб забезпечити більшу узгодженість цієї допомоги і гарантувати адекватний розподіл тягаря по всьому альянсу в нашій колективній підтримці України", - сказала вона.

Отже, окупаційні телеграм-канали маніпулюють метою та завданнями спеціального посланника НАТО в Україні.

Російська пропаганда вигадала історію про переселенця з Маріуполя, якому відмовили в медичній допомозі через мову

Російська пропаганда через власні медіа та окупаційні ресурси активно поширювала історію про те, що медики швидкої допомоги на Івано-Франківщині відмовили в госпіталізації чоловіку з Маріуполя з нападом епілепсії.

Відповідне повідомлення з’явилося на каналі «Токмак Сегодня» у середині червня.

«В Ивано-Франковске беженцу из Мариуполя медики отказали в помощи во время приступа эпилепсии, аргументируя тем, что москаль. Это сейчас в сети и это видят жители Мариуполя, которые понимают, где на самом деле свои. Кстати, в ДНР в онкодиспансере абсолютно бесплатно лечили сотни жителей временно оккупированных городов Донбасса и не только. Просто сравните», - написали автори телеграм-каналу.

Мова йшла про відео, яке набрало розголос в соцмережах. На ньому нібито медики екстреної швидкої допомоги не забрали в лікарню чоловіка, який лежав на землі на вулиці Тичини в Івано-Франківську. На відеоролику одна з медичних працівниць називає чоловіка на ім'я і каже, що відмовляється його тягнути, називаючи при цьому «москалем».

На сторінці в мережі Facebook “Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради” висловили свою позицію стосовно події, зазначаючи, що чоловік насправді не має діагноз «епілепсія». З початку  2024 року він уже 69 разів викликав бригади ЕМД, переважно перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння. Під час виїздів неодноразово вимагав перевезення до місця його проживання. При цьому щонайменше 12 разів відмовлявся від транспортування до медичних закладів та 16 разів від надання медичної допомоги.

Щодо форми спілкування медичних працівників, в центрі ЕМД та МК, то в установі зазначили, що вона є неприпустимою і буде проведена роз’яснювальна робота

“Таку форму спілкування вважаємо неприпустимою та такою, що суперечить професійній етиці працівників КНП “Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради”. У зв’язку з інцидентом буде проведена роз’яснювальна робота щодо необхідності підвищення якості комунікації з пацієнтами, дотримання принципів стриманості та професійності при спілкуванні  навіть у  найскладніших ситуаціях”, – йдеться повідомленні.

У екстреній допомозі, відповідно до наявних статистичних даних, понад 10% усіх виїздів бригад ЕМД у 2024 році становлять виїзди до пацієнтів з ознаками алкогольного сп’яніння і їх кількість постійно збільшується.

“Це є гострою соціальною проблемою, яка потребує вирішення. Проте не завжди такі пацієнти потребують екстреної медичної допомоги й виклики до них створюють додаткове навантаження на виїзні бригади. Ми цінуємо і цілком підтримуємо прагнення небайдужих мешканців області допомогти ближньому, та завжди готові надати усю необхідну медичну допомогу хворим, однак просимо відповідально ставитись до викликів бригад ЕМД, у схожих ситуаціях звертати увагу на стан хворого, зокрема – завчасно з’ясувати чи справді він потребує екстреної допомоги“, – додали в Обласному клінічному центрі ЕМД та МК.

Жодної інформації про те, що учасник цього інциденту є переселенцем з Маріуполя в офіційних джерелах ми не знайшли. В місцевих пабліках дописувачі зазначають, що цей чоловік називає себе "азовцем", пояснюючи, що сам він з Маріуполя.

У Запорізькій області окупаційний посадовець Рогов збрехав про захоплення населених пунктів

Запорізький колаборант, який називає себе «очільником комісії Громадської палати РФ з питань суверенітету, співголовою координаційної ради з питань інтеграції нових регіонів» Володимир Рогов заявив про те, що російська армія захопила населені пункти Артемівка у Луганській області та Тимківка у Харківській області

В однойменному телеграм-каналі Рогов опублікував допис про те, що «армія РФ звільнила від нацистської окупації населені пункти Артемівка (М'ясожарівка за версією ЗеРейху) у Луганській Народній Республіці та Тимківка у Харківській області».

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин спростував «перемоги» військ РФ.

«Таких населених пунктів в Україні немає. За якими картами воюють російські солдати й генерали? М'ясожарівку у звіті назвали Артемівкою. Цю назву населений пункт носив до 2016 року», - зазначив Волошин та додав, що село Артемівка на Луганщині перейменовали на М'ясожарівку на підставі постанови Верховної Ради від 19.05.2016 №1377-19.

«Зазначимо: М'ясожарівку контролюють українські Сили оборони! Що стосується захоплення населеного пункту Тимківка в Куп'янському районі Харківської області, то це село було ліквідоване ще 1987 року, – додали в ОСУВ «Хортиця».

На карті DeepStateMAP М'ясожарівка знаходиться під контролем Сил безпеки та оборони України, а щодо Тимківки, якої вже немає на карті, то тепер територіально воно входить до Ягодинської сільської ради Харківщини, яка частково знаходиться під окупацією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#фейк #маніпуляція #дезінформація #НАТО #Рогов #населені пункти #швидка допомога
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...