• Головна
  • «Ми будуємо одне з найбезпечніших місць»: як у Запоріжжі триває будівництво підземних шкіл, - ФОТОРЕПОРТАЖ
08:38, 4 липня

«Ми будуємо одне з найбезпечніших місць»: як у Запоріжжі триває будівництво підземних шкіл, - ФОТОРЕПОРТАЖ

«Ми будуємо одне з найбезпечніших місць»: як у Запоріжжі триває будівництво підземних шкіл, - ФОТОРЕПОРТАЖ

У Запоріжжі в активну фазу вийшло будівництво 4 підземних шкіл. Всього в області планують до кінця цього року охопити 10 закладів освіти протирадіаційними укриттями. Журналісти 061 побували на будівництві однієї з таких підземних шкіл.

«На цьому місці раніше був стадіон. Тут навчалася я, а тепер і моя дитина. Вона зараз закінчила четвертий клас і переходить до п’ятого. І я сподіваюся, що новий навчальний рік донька проведе в офлайн форматі. Для нас повідомлення про будівництво підземної школи стало великим святом. Ми навіть спочатку не повірили, коли в ЗМІ почали з’являтися про це новини. А потім побачили огородження, спецтехніку, робочих. Дітям не вистачає нормального навчання та живого спілкування», - розповідає мати учениці школи №88 Любов Пашина.

Підготовчі роботи на будівельному майданчику в Комунарському районі міста розпочалися з 7 червня. Загальна площа підземної школи 1309 квадратних метрів. Глибина котловану - 6,6 метра.

За цей час підрядна організація «Компанія Позитив» викопала котлован, зробила ущільнення ґрунту. Тепер робочі проводять гідроізоляцію та утеплення і готуються до проведення бетонної підготовки. Наступний крок - залити першу плиту, яка буде приблизно 80 см, після одразу розпочнуть обв’язувати арматуру та гнати стіни. Після чого підрядник планує робити конусоподібну плиту перекриття розмірами, а тоді розпочнуть внутрішні роботи. На місці працює понад 20 спеціалістів.

Фінансування проєкту складає – 109,5 млн гривень. Роботи проводяться на умовах співфінансування, де 70% - з державного бюджету, 30% - з місцевого бюджету. В цю суму окрім будівельних робіт входить також шкільне обладнання, меблі та техніка.

В планах завершити будівництво підземної школи в жовтні-листопаді 2024 року. Розпочнуть діти навчальний процес у вересні дистанційно, а очно зможуть сісти за парти за кілька місяців.

«Наша школа в такому великому мікрорайоні єдина. І більше альтернативи куди дітям ходити немає. Тому нашу школу обрали для реалізації проєкту з будівництва підземних шкіл. У нас потужний педагогічний колектив. Педагогів у нас 64, а загалом нараховується 92 працівники школи. У 2023-2024 навчальному році у нас нараховувалося близько 800 дітей. З них у Запоріжжі було 650 та десь близько 150 були за кордоном. Ми працюємо зараз над тим, щоб визначитися скільки дітей готові будуть навчатися в змішаному форматі. Деякі батьки вагаються, чи побудуємо ми все, я впевнена, що як тільки роботи будуть завершені, то ми зможемо повернутися до навчання», - пояснює директорка навчального закладу Людмила Златова.

«Ми будуємо одне з найбезпечніших місць»: як у Запоріжжі триває будівництво підземних шкіл, - ФОТОРЕПОРТАЖ, фото-13

Сам навчальний процес буде поділений на дві зміни. І вже зараз відомо, що підземна школа зможе приймати дітей з двох шкіл – з ЗОШ №88 та найближчої школи № 80, де немає повноцінного укриття.

«Сьогодні роботи виконуються на п'яти об'єктах в Запорізькій області. Найближчими днями відбудеться тендер ще на одну школу на території міста Запоріжжя та буде оголошена тендерна процедура на закупівлю в Біленьківській громаді, де ми також сподіваємося в цьому році встигнути побудувати школу. Також днями ми проводили нараду з Міністерством освіти, яке пообіцяло, що під час перегляду бюджету на 2024 рік, буде закладено додаткові кошти на будівництво підземних укриттів, в яких може відбуватися навчальний освітній процес. Запорізька область до цього готується. У нас є ще дві школи на території міста Запоріжжя і ще три проєкти на території Запорізького району, де ми також можемо будувати підземні школи за підтримки Європейського інвестиційного банку. Безпосередньо в пріоритеті укриття ще на три школи. Днями у нас запланована нарада з міжнародними нашими партнерами, де ми також будемо обговорювати ці питання. Тож ми намагаємося зібрати абсолютно з усіх джерел можливі додаткові ресурси, щоб це були не бюджетні кошти, а інвестиційні кошти, якими ми закриємо потребу, - розповів голова ЗОВА Іван Федоров.

Відомо, що у Запоріжжі для виходу в офлайн навчання готові 43 заклади освіти, а загалом по Запорізькій області ця цифра складає 79. На початок освітнього процесу планують завершити інспекцію та доєднати ще 15-20 закладів освіти. Обласна влада ставить перед собою завдання – надати безпечні умови для навчання 48 тисячам дітей шкільного віку, включно з релокованими школами з тимчасово окупованих громад. Очільник Запорізької ОВА Іван Федоров пояснює, що як показує статистика цього року з виводом дітей у квітні на змішане навчання, на першому етапі лише 30% дітей з загальної кількості, батьки готові були відпускати до школи, але з часом цей показник збільшився в два рази.

«В департаменті освіти Запорізької обласної державної адміністрації є карта, на якій ми зробили діаграму, де бачимо щільність учнів, кількість укриттів і кількість шкіл, в яких не існує укриттів взагалі. Тож ми спочатку враховували райони і також близькість до лінії фронту безпосередньо. Наприклад, Правий берег в нас не був настільки в пріоритеті, як Лівий берег із зрозумілих причин. Також ми дивилися, що в цьому районі, в якому ми знаходимося, не існує шкіл, в яких можна запустити взагалі офлайн процес повноцінно. Саме тому ми обирали такі школи. Важливо зазначити, що це не найпростіше укриття, ми будуємо протирадиційне укриття, яке здатне витримати величезне навантаження. Тому я розумію, що потенційно небезпечні об'єкти можуть бути поруч, але ми будуємо одне з найбезпечніших місць в місті Запоріжжя, яке буде», - повідомив Іван Федоров.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#підземна школа #ПРУ #підрядник #будівництво #навчальний процес
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...