• Головна
  • «Сам не вірю, що він вже стоїть»: в Запоріжжі відновили храм, який зруйнувала російська ракета, - ФОТО
08:30, 9 липня

«Сам не вірю, що він вже стоїть»: в Запоріжжі відновили храм, який зруйнувала російська ракета, - ФОТО

«Сам не вірю, що він вже стоїть»: в Запоріжжі відновили храм, який зруйнувала російська ракета, - ФОТО

9 серпня 2023 року російські окупанти завдали ракетний удар по території Шевченківського району Запоріжжя. Внаслідок ворожої атаки загинуло троє людей, зруйновано будівлю храму, пошкоджено торгівельний та освітній заклади, багатоповерхівки. Одразу після ракетного удару в Запорізькій єпархії Православної церкви України оголосили збір коштів на відбудову Храму святих первоверховних апостолів Петра і Павла і менше ніж за рік його вдалось відновити.

Як відбудували Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла 061 розповів його настоятель – отець Василій.

- Я гуляв у Дубовці, пішов до Дніпра подивитись. Мені подзвонили після вибуху, сказали, що в храм влучило. Поки я сюди приїхав, а тут вже все горить, трапезна завалена, храм зруйновано – згадує отець Василій день атаки.

Будівля храму була настільки пошкоджена, що її довелось демонтувати. Але завдяки підтримці прихожан та священнослужителів приміщення для проведення служб заново збудували, встановили купол з хрестом, відновили пошкоджену трапезну і паркан.

- Владика Фотій допомагав, будівельників він знайшов, верх зробили. Ще священник, що на Бабурці – отець Володимир, пожертвував жесть, а ще один священник домовився з прихожанами про пластикові вікна. Ну а решту ми шукали самі, наші прихожани допомагали, - каже настоятель храму.

Деякі ікони вдалось врятувати після ракетної атаки, їх встановили на новий іконостас. Ще необхідно оновити вівтар і після освячення храму в ньому можна проводити служби.

- Зараз я і сам не вірю, що він вже стоїть. Ми ж місяць розбирали, поки все розібрали, поки всю цеглу перечистили, поки вивезли все… На все ласка Божа. Мені не віриться і люди кажуть, що за короткий час все вдалось, то ось, що значить ласка Божа, Божий перст, - говорить отець Василій.

Він додає, що потребує ремонту ще дзвіниця – треба замінити пошкоджений купол, всередині будівля вкрилась тріщинами, а зовні залишились сліди від уламків. Бажаючі допомогти у відновленні храму, можуть долучитись до збору коштів на карту 5167 8032 0088 3945 (Батіг Василь Пвлович).

Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла отець Василій збудував практично власноруч. Заклали фундамент в 2003 році, а вже 17 жовтня 2004 року храм освятили.

- В ті часи було дуже тяжко, бо українська церква тоді тут нічого не значила, все для московської. За людські пожертви я сам заклав фундамент, купив блоки, цемент. Я сам мішав бетон, камінь дробив, щоб виложити підлогу, залив стяжку. Так все починалось – на бетоні. Ми перший рік служили і нічого не було: ні стелі, ні світла. Іконостас я своїми руками потихеньку збив. Спочатку ікони були виготовлені просто на комп’ютері і роздруковані, а потім вже нам художник намалював – розповів настоятель.

Отець Василій каже, що Бог йому посилає людей, які допомагають. Так було 20 років тому, коли розпочалось будівництво храму, так сталось і після ракетної атаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#храм #настоятель #іконостас #дзвіниця #відбудова #Запоріжжя #ракетна атака
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...