• Головна
  • Битва за житло: запоріжці відстоюють свої права на квартири у недобудовах, які фірма екснардепа хоче присвоїти собі
Новини компаній
09:00, 6 серпня

Битва за житло: запоріжці відстоюють свої права на квартири у недобудовах, які фірма екснардепа хоче присвоїти собі

Новини компаній
Битва за житло: запоріжці відстоюють свої права на квартири у недобудовах, які фірма екснардепа хоче присвоїти собі

У Запоріжжі знову розпочалася судова тяганина щодо долі п'яти проблемних недобудов у ЖК «Ветеран» та «Козак Сіті» у Південному мікрорайоні міста. Ці будинки у сумнівний спосіб перейшли до підприємства-банкрута, що пов’язаний з екснардепом, попри існування власників майнових прав.

Історія недобросовісного забудовника, через якого постраждали сотні запоріжців і було завдано  збитків бюджету

Мова йде про 5 багатоповерхових будинків на вулиці Нагнибіди та Новокузнецькій у Південному мікрорайоні міста, що входили до програми пільгового молодіжного кредитування через Запорізьке регіональне управління «Державного фонду сприяння молодіжному будівництву». У програмі взяли участь багатодітні сім'ї, переселенці, учасники бойових дій.

Забудовником виступив ІБК "Розкіт", де уповноваженою особою вказаний вже колишній нардеп Петро Сабашук. Бюджетне фінансування із Запорізької міської ради на "Цільову програму забезпечення молоді міста Запоріжжя житлом на 2018-2020 рік" становило 32,3 мільйона гривень. Контролювати будівництво мало міське комунальне підприємство «Управління капітального будівництва». Також самі запорожці вклали свої власні заощадження в придбання квартир у новобудовах, проте досі ні житла, ні будь-яких гарантій вони так і не отримали. З 2019 року будівництво було призупинено, а обіцяне житло так і не здали в експлуатацію у зазначені терміни.

Мешканці та управління Держмолодьжитло закидало позовами виконком, де просило посадовців вжити заходів та організувати роботу, пов'язану із завершенням будівництва проблемних ЖК,  оскільки в ці недобудови були вкладені та бюджетні кошти. В цей час підприємство-генпідрядник "Запорізький домобудівний комбінат" Сабашука розпочало процедуру банкрутства. Із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство «Запорізького ДБК» звернувся кредитор в особі «Заводу газоочисного обладнання», який, по суті, контролюється родиною Сабашука.

Вкладники неодноразово просили представників місцевої влади втрутитися у ситуацію. Інвестори виходили до стін міськради з плакатами «Виплачую кредит за повітря», «Недобуди руйнують життя», «Досить класти болт на проблеми мешканців», «Бездія влади позбавила мене житла». Люди збирали гроші на купівлю нового житла, брали в борг, залазили в кредити, а в результаті так і залишилися на орендованих квартирах без будь-якої надії вибратися з цієї проблемної ситуації.  Хтось за пільговою програмою сподівався отримати доступне житло, але все це виявилося марним. Пізніше все ж в міськраді були створені робочі групи  з організації роботи, пов’язаної з завершенням будівництва багатоквартирних житлових будинків 76,77,78,79 по вул. Нагнибіди, будинку 76 по вул. Новокузнецькій у Запоріжжі.  Рішеннями Комунарського районного суду за інвесторами були визнані майнові права на квартири у цих недобудованих багатоповерхівках.

Вкладники намагаються відстояти в суді свої права на квадратні метри, які підрядник забрав собі

З 24 лютого 2022 року частина вкладників змушена була покинути місто – хтось виїхав за кордон, хтось вступив до лав ЗСУ, хтось поїхав до іншого міста. Періодом невизначеності у своїх цілях вирішив скористатися Сабашук з Запорізьким ДБК. 26 жовтня 2023 року неочікувано Запорізький ДБКукладає мирову угоду з рядом кредиторів. В переліку є компанії, що належать до близького оточення родини Сабашуків, а також  Запоріжжяобленерго, Управління капітального будівництва,  Управління Служби безпеки України в Запорізькій області та інші кредитори.  Здавалося б, що це стандартна процедура погоджена з кредиторами, якби не одне «але». В угоді прописано, що до інвестора - ТОВ Домобудівний комбінат РОЗКВІТ тепер переходить право власності, майнові права та самі об`єкти нерухомого майна по житловим будинкам № 76,77,78,79 по вул. Нагнибіди та будинку №76 по вул. Новокузнецькій.

Одночасно з цим, згідно з відомостями Державного реєстру речових прав, насправді майнові права зареєстровані за фізичними особами, які укладали договори  купівлі продажу майнових прав. Ці люди не були жодним чином залучені до мирової угоди, а їх інтереси просто нівелювали.

«Мирова угода в межах справи про банкрутство затверджена без урахування інтересів власників майнових прав. Зазначені будинки не є майновими активами Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький ДБК,  який виконував лише певні функції відповідно до договору підряду в житловому комплексі «Ветеран» по вул. Нагнибіди житлового масиву «Південний»», - зазначається в тексті апеляційної скарги, яку подають вкладники.

Відомо, що до цього в Центральний апеляційний судзверталися податкова, пенсійний фонд,  обленерго та управління СБУ, які також просили скасувати цю сумнівну мирову угоду. В обґрунтування апеляційної скарги Управління Служби безпеки України зазначає, що затверджена судом мирова угода стосується не лише прав та обов’язків сторін, а спрямована і на третіх осіб (інвестора ТОВ "Домобудівний комбінат "РОЗКВІТ", який не є стороною у справі про банкрутство).  Рішення про укладення мирової угоди на таких умовах прийнято Головою комітету кредиторів боржника в особі ТОВ "Інвестиційна будівельна компанія "РАССВЕТ", боржником та інвестором. Мирова угода від імені кредиторів підписана лише Головою комітету кредиторів боржника. Окремі кредитори, зокрема, й УСБУ в Запорізькій області, не укладали правочинів про прощення (списання) боргу.

Апеляційний судвиніс постанову про скасування ухвали суду першої інстанції та передачі справи на новий розгляд до Господарського суду Запорізької області.

Що стосується підтримки з боку міськради, то вже майже рік не проводяться засідання робочої групи. Останнє засідання за участі представників Управління капітального будівництва, Держмолодьжитло  та членів ініціативної групи багатоквартирних житлових будинків відбулося у вересні 2023 року, на якому було вирішено звернутися за отриманням проєктної документації, надати робочій групі протягом місяці інформацію про ступінь готовності об’єктів будівництва, але цього так і не було зроблено і надалі ніяких засідань не проводилось. Проєктна документація станом на серпень 2024 року так і не отримана, реєстрація будинків в Єдиній державній системі у сфері будівництва так і не здійснена. У зв’язку з цим існує реальний ризик, що ці будинки, в які інвестували кошти фізичні особи, опиняться у ліквідаційній масі банкрута 

Відкриті кримінальні справи відносно екснардепа Сабашука  щодо ймовірної розтрати коштів інвесторів  та по фіктивному  банкрутству  ДБК так і  не зрушили з місця. Єдиним шляхом довести істину залишається надія на справедливий судовий розгляд справи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#забудовник. Сабашук #ДБК #ІБК Розквіт #інвестори #будівництво #робочі групи
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...