• Головна
  • В Запоріжжі показали прапори, привезені з фронту та ті, що пам'ятають події 1991 року, - ФОТОРЕПОРТАЖ
13:30, 23 серпня

В Запоріжжі показали прапори, привезені з фронту та ті, що пам'ятають події 1991 року, - ФОТОРЕПОРТАЖ

В Запоріжжі показали прапори, привезені з фронту та ті, що пам'ятають події 1991 року, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Прапор, який було закріплено над будівлею обласної ради у 1991 році, стяги, які бачили Майдан і бували на різних ділянках фронту російсько-української війни представлені на виставці “Під синьо-жовтим кольором Незалежності”, що відкрилася в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї.

До Дня прапора України кореспонденти 061 підготували репортаж про унікальну колекцію прапорів.

Нині на виставці представлено 36 прапорів, але їхня кількість з кожним днем стає більшою. Як розповіла завідувачка відділу новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею Ірина Коробова, військові частини та різні підрозділи передать свої стяги.

“11 прапорів у нас з'явилися вже після відкриття виставки, ще 5 - зараз в дорозі. Тому точно можу сказати, що на виставці буде більше 40 прапорів. Всі вони різні, унікальні і мають свою історію. Тут є і нові прапори бригад, які тільки-но затвердили. Але є прапори з колекції Запорізького обласного краєзнавчого музею, зокрема, які нам передав Костянтин Лямцев. Він є активістом, співзасновником “Просвіти”. Він передав два прапори: перший - це той, який він підняв особисто і закріпив над нашою Запорізькою обласною радою 27 вересня 1991 року. Це перший синьо-жовтий прапор, який було піднято в Запоріжжі після проголошення Незалежності. Другий прапор - з ним він йшов під час святкування 500-річчя козацтва. Також 1991 рік. З цим прапором він пішки пройшов від Хортиці через ДніпроГЕС до каскаду фонтанів Веселка. Ці прапори передані в фонди музею. Вони є найстаршими на виставці”, - зазначила Ірина.

Вона показала ше один стяг, який так само зберігається у спеціальній вітрині - він вкритий сажею з Майдану. На ньому є напис “Запорізька область. Василівка”. Його музею свого часу передав Ігор Ігнатенко - активіст Майдану. Мав позивний “Цум”. Він був учасником АТО/ООС, старший сержант 93-ої бригади “Холодний яр”. Загинув 12 квітня 2019 року під Авдіївкою. Поруч із ним прапор Запоріжжя, який був вивішений на блокпості у 2014 році.

>

Окреме місце на виставці займає синьо-жовтий прапор, привезений з Гуляйполя 23 серпня 2023 року працівниками ДСНС України у Запорізькій області. Прапор було встановлено поруч із пам'ятником Нестору Махну. Пам'ятник простояв в центрі прифронтового міста до весни 2024 року і був зруйнований під час одного з ворожих обстрілів. Разом із прапором в музей передали імпровізовану вишиванку, яку вдягали на скульптуру рятувальники до Дня вишиванки, а також уламок папахи (головного убору) Нестора, який знайшли вже після влучання снаряду.

Ще одним свідком подій російсько-української війни є прапор, привезений з позицій 1-ої роти механізованого батальйону в м. Мар'їнка 2015 році. “Прапор нам передала мати бійця, який загинув в 2017 році. Позивний бійця “Єгер”. Він служив в добровольчому корпусі ДУК “Правий сектор” . Загинув в селищі Піски під час “зачистки” населеного пункту, підірвався на ворожій розтяжці. Цікавий факт: командиром “Єгеря” був легендарний Дмитро Коцюбайло (“Да Вінчі”), - каже Ірина.

Ще одним експонатом з цікавою історією є прапор, що пов'язаний з українським військовим із Грузії Георгієм Саралідзе, що мав позивний “Гюрза Два”. “31 жовтня 2017 року він загинув (На Донбасі, в районі Донецького аеропорту). Боєць мріяв створити розвідувальний батальйон, який він хотів назвати “Тайпан: (отруйна змія). Вже було навіть надруковано кілька прапорів, але він загинув”, - зазначає співробітниця музею.

Прапор 92-ої окремої механізованої бригади був переданий в 2019 році. Він виконаний в чорно-червоних кольорах, розписаний і несе в собі багато інформації про бригаду та військових. Також представлені прапори бригад, що нині боронять Запорізьку область, зокрема 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада. Є стяг 55-ої артилерійської бригади, штандарт батальйону “Азов”, прапори підрозділів “Кара-Даг”, “Скіф”, “Лють”, “Корд” та інші.

Побачити виставку можна в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#прапор #музей #виставка #День прапора #краєзнавчий музей
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...