• Головна
  • У Запоріжжі вже три роки не надається фінансування на обслуговування пересувної мобільної лабораторії
11:18, Сьогодні

У Запоріжжі вже три роки не надається фінансування на обслуговування пересувної мобільної лабораторії

У Запоріжжі вже три роки не надається фінансування на обслуговування пересувної мобільної лабораторії

Мобільна лабораторія моніторингу довкілля, яка працює на базі Запорізького обласного Центру контролю та профілактики хвороб, вже три роки не має фінансування від органів влади на обслуговування.

Про це під час брифінгу повідомив лікар відділу моніторингу та реагування на небезпеки Запорізького обласного ЦКПХ МОЗ Євген Тулушев, передає 061.

Пересувна лабораторія була придбана у 2019 році за співфінансування обласного та місцевого бюджету на загальну суму близько 12 мільйонів гривень. Річне обслуговування цієї лабораторії тоді складало близько 800 тисяч гривень. В перші два роки після закупки спеціалістам виділяли лише половину від необхідної суми коштів, а пізніше і зовсім перестали.

«Фінансування з 2022 року відсутнє повністю. І, на жаль, якщо так і буде далі, то лабораторія вся вийде з ладу. І сама лабораторія, і прилади лабораторії дуже коштовні й потребують суттєвого обслуговування. Якщо у 2019 році на рік нам необхідно було 800 тисяч гривень, то тепер через те, що витрати накопичуються, сума зростає. За нашими попередніми підрахунками для обслуговування лабораторії необхідно зараз близько 3 мільйонів гривень. Ми шукаємо фінансування, де тільки можемо.  До прикладу, навіть американський актор Шон Пен взяв участь у частковому фінансуванні нашої лабораторії за що йому ми дуже вдячні», - прокоментував Євген Тулушев.

Попри складну ситуацію з лабораторією, спеціалісти відділу моніторингу продовжують свою щоденну роботу за станом атмосферного повітря у Запоріжжі. Лабораторні дослідження у місті стабільно показують перевищення забруднюючих речовин, таких як пил, сірководень, формальдегід, фенол і багато інших у кожному п’ятому дослідженні.

«Влітку відбувається найбільше забруднення повітря. Якщо казати за місяцями, то найбільші показники фіксували у серпні та вересні. По районах найбільш забруднені – це традиційно Дніпровський, Вознесенівський, Заводський та Шевченківський райони міста. Хортицький район міста найбільш чистий. Бойові дії також впливають безпосередньо на забруднення, а особливо пожежі, що виникають внаслідок «прильотів», - пояснює лікар.

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб також зазначають, що окрім традиційних промислових забруднювачів, погіршують ситуацію в місті під час відключення електроенергії генератори.

«Коли в центрі міста через кожні декілька метрів працюють генератори, то це для атмосферного повітря не дуже сприятливо. Один середній генератор, викидає в рази більше звичайного легкового автомобіля і це досить специфічні забруднюючі речовини: акролеїн, бутадієн, бензопірен, мілко-дисперсний пил. Це все тому, що в генераторах не має спеціальних очисних та захисних приладів, як в авто. Взимку ми прогнозуємо, за досвідом минулого року активне використання мінікотелень, які теж працюють на твердому паливі й, можна сказати, що не відповідають ніяким гігієнічним нормативам», - пояснює Євген Тулушев.

Пилова буря, яка накрила всю Україну, також спричинила додаткове негативне навантаження на місто та його мешканців. Спеціалісти зазначають, що буря поки не закінчилася, хоча вже йде на спад.

«27 серпня ми відчули перше перевищення пилу до 2 разів, а максимум прийшовся на 1 жовтня до 5 разів вище гранично допустимої концентрації пилу було перевищення, вчора вже трошки менше – 2,5 раза перевищення концентрації пилу. Сьогодні зранку проби були відібрані, а результат у нас буде десь по обіді», - зазначив наостанок лікар з загальної гігієни Євген Тулушев.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#забруднення повітря #мобільна лабораторія #дослідження #проби #перевищення концентрації
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...