• Головна
  • Програми з реабілітації, працевлаштування та гранти: що обіцяють ветеранам війни у Запоріжжі
Новини компаній
17:00, Сьогодні

Програми з реабілітації, працевлаштування та гранти: що обіцяють ветеранам війни у Запоріжжі

Новини компаній

Круглий стіл «Взаємодія Запорізької обласної служби зайнятості, роботодавців та громадського сектору з комплексного вирішення актуальних питань ветеранів та ветеранок» відбувся в одному з незламних хабів Запоріжжя. Представники обласної влади, громадськості та бізнесу розповіли про можливості реабілітації, працевлаштування та отримання грантів.

Програми з реабілітації, працевлаштування та гранти: що обіцяють ветеранам війни у Запоріжжі, фото-1

«Служба зайнятості сьогодні допомагає не тільки зареєструватися і отримати допомогу по безробіттю. Якщо у вас є бажання відкрити власну справу або ви вже є підприємцем і бажаєте розширити свій бізнес, теж можна звернутися до служби зайнятості. Зокрема, в Запоріжжі діє офіс «Зроблено в Україні», фахівці якого проконсультують, як отримати грант чи пройти навчання. Починаючи з липня 2022 року, 21 тисяча підприємців в Україні вже отримала гранти та мікрогранти на загальну суму понад 5 млрд грн», – зазначила директорка Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк.

Запорізька служба зайнятості надає близько 15 послуг громадянам та реалізує 12 програм для безробітних та роботодавців.

Програми з реабілітації, працевлаштування та гранти: що обіцяють ветеранам війни у Запоріжжі, фото-2

«Це консультації щодо працевлаштування, організація професійного навчання та підвищення кваліфікації, щоб кожен міг здобути сучасні навички, затребувані на ринку праці. Також є можливість отримати ваучер на навчання та грант «Для ветеранів та членів їх сімей» до 1 млн грн. Скористатися цими та іншими послугами можуть всі ветерани та ветеранки», – наголосила директорка Запорізького обласного центру зайнятості Зінаїда Бойко.

Про проєкти, які реалізує обласна влада, представникам ветеранської спільноти розповів заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін.

«Ми працюємо над створенням в області ветеранського простору VETERAN PRO, де можна буде отримати весь спектр послуг. Маємо надію, що він стане найбільшим хабом для ветеранів в Україні. У листопаді 2024 стартує реалізація проєкту з грантової підтримки для ветеранів на відкриття та розвиток власної справи з обсягом фінансування з обласного бюджету 3 млн грн. Ветерани зможуть отримати грант до 500 тис. грн за умови створення робочих місць», – підсумував Михайло Семікін.

Програми з реабілітації, працевлаштування та гранти: що обіцяють ветеранам війни у Запоріжжі, фото-3

Суттєву підтримку ветеранам надають вже зараз у межах програм, що фінансуються великим бізнесом. У Запоріжжі за підтримки Метінвесту та Запоріжсталі вже четвертий місяць поспіль працює проєкт «Вільні хвилі» - реабілітація воїнів та ветеранів за програмою з плавання Дениса Силантьєва.

Отримати безкоштовну допомогу, зокрема юридичну, ветерани у Запоріжжі можуть завдяки ініціативі «Спілкуй ветеран», яка теж запроваджена в місті за підтримки Метінвест та громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій».

«У роботі з ветеранами ми орієнтуємося на їхній запит, тому проводимо дослідження, опитування про те, що саме їх турбує, чого їм не вистачає в процесії повернення до цивільного життя. Також ми запрошуємо ветеранів до співпраці з профільними службами, які можуть бути для них корисними. Разом у діалозі шукаємо рішення на існуючі виклики та разом їх долаємо», - говорить керівниця напрямку Департаменту регіонального розвитку Групи Метінвест Ірайсат Магомедалієва.

Зазначимо, від початку повномасштабного вторгнення в компанії Метінвест мобілізовано більше 8 тисяч співробітників. Компанія не полишає їх під час служби: надає засоби захисту та обладнання, матеріальну допомогу при пораненнях та підтримує на шляху повернення з фронту до цивільного життя завдяки проєкту «Шлях героя». Проєкт є комплексною програмою з низкою дієвих рішень, які сприяють виявленню та вирішенню відкритих питань демобілізованих співробітників. Ним скористалися вже біля півтори тисячі ветеранів.

Програми з реабілітації, працевлаштування та гранти: що обіцяють ветеранам війни у Запоріжжі, фото-4

«Компанія робить акцент на двох основних напрямах — соціальній адаптації ветеранів, зокрема, психологічній і медичній допомозі, та професійній адаптації, зокрема навчанні та перекваліфікації. Також наразі триває розробка спеціалізованого страхового полісу з акцентом на важливі для ветеранів напрямки. Ще одним інструментом в опануванні професії для наших ветеранів є можливість отримати безкоштовну фахову освіту у Метінвест Політехніці – цією опцією скористалися вже 26 ветеранів. В колективах триває навчання за спеціально розробленою програмою «Герої поруч», де кваліфіковані психологи допомагають налагодити спілкування та взаємодію між колегами та ветеранами, які повертаються в команди», - говорить начальник управління підбору, комплектування та розвитку персоналу комбінату «Запоріжсталь» Сергій Койпиш.

Учасники обговорення дійшли згоди, що повернення ветеранів до цивільного життя – складний процес, що вимагає підтримки як держави, так і суспільства. Їх успішна реабілітація можлива лише за умови тісної співпраці між державними органами, громадськими організаціями, бізнесом та самими ветеранами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Група Метінвест #Запоріжсталь #Програми з реабілітації #працевлаштування
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...