• Головна
  • Сергій Гайдай: Чому чиновники коштують більше ніж зброя для країни, яка воює, і як це змінити?
Політична реклама
15:00, Сьогодні

Сергій Гайдай: Чому чиновники коштують більше ніж зброя для країни, яка воює, і як це змінити?

Політична реклама
Сергій Гайдай: Чому чиновники коштують більше ніж зброя для країни, яка воює, і як це змінити?, фото-1

Громадська петиція «Народний референдум: 7 кроків до Перемоги» одним з кроків визначає необхідність суттєвого скорочення державного апарату. Чому ця зміна необхідна і як це сприяє відновленню справедливості — пояснив один з ініціаторів петиції політтехнолог Сергій Гайдай у новому випуску своєї програми на каналі PRO:UA.

«На території України за останні 30 років живуть дві цивілізації. Іноземці інколи не розуміють з якої саме цивілізацією вони стикаються. Перша — це державний апарат. І коли гість країни стикається з ним він жахається від того наскільки він корупційний, брехливий та аморальний. Але інша цивілізація — це наше громадянське суспільство. І тоді іноземець дивується наскільки воно неймовірне. Українці йдуть захищати свою країну, навіть не маючи зброї, перемагають російську армію і доказують що вона зовсім не «друга у світі». Українські підприємці можуть конкурувати та дівувати весь економічний світ. Українці — дивовижний народ, але йому не пощастило з державним апаратом, якій треба просто ліквідувати та створити замість нього інший — справжню еліту, яка пройшла через фронт, яка має фах, яка дійсно буде працювати на розвиток і добробут країни», — вважає Сергій Гайдай.

За його словами, сьогодні в країні шалено роздутий держапарат. За оцінкою експертів, в усіх гілках влади — законодавчій, виконавчій та судовій — працюють 1 млн 800 тисяч людей.

«Причому тенденція в Україні дуже дивна. З початку незалежності в Україні мешкало 52 млн населення. Сьогодні, за оцінками експертів, в країні десь 35 млн, а до війни було десь 42 млн. Але населення скорочувалося й до війни. Тобто населення постійно зменшувалося, але державний апарат завжди збільшувався. Такої кількості чиновників, прокурорів, податківців, інспекторів, працівників міністерств і управлінь немає в жодній європейській країні — співвідношення між населенням та держуправлінцями у нас шалене», — зазначив політтехнолог.

Як вважає Сергій Гайдай, якщо розглядати нашу країну як живий організм, то державний апарат — це паразити, які висмоктують усі соки, забирають наші гроші та зжирають державний бюджет.

«Чи буде ефективною та конкурентоспроможна країна, де настільки роздутий державний апарат, якій нічого не виробляє, а тільки контролює, обмежує, диктує свої правила, втручається в діяльність громадян на всіх рівнях? Звичайно, ні. Чи буде така держава ефективно оборонятися під час війни? Ні», — констатував Сергій Гайдай.

Він зазначив, що коли вже виявилося, що в країні безліч прокурорів-«інвалідів», які отримують шалені пенсії та ніколи не підуть на фронт, його здивувала одна новина.

«Нещодавно, на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради розглядалося питання про збільшення заробітних плат для прокурорів і для суддів. І навіть під час війни на підвищення зарплат для прокурорів в бюджеті знайшлося 2,7 млрд гривень, а на суддів — 1,3 млрд гривень. Адже в країні ще є бюджетники — медики та вчителі. Але їм підвищення зарплат не буде. Тому що… немає грошей в бюджеті! Це при тому, що середня зарплата вчителя — 12 тисяч гривень, а у прокурора — 68 тисяч. Так чи є в країні справедливість?», — задається питанням політтехнолог.

Але, на його думку, є й відповідь, що треба робити суспільству.

«За ініціативи активістів зроблена петиція, яка має назву «Народний референдум: 7 кроків до перемоги!», де є сім вимог до нашої влади. І першою вимогою є скорочення держапарату на 80 відсотків. Сьогодні, під час війни, майже двохмільйонна армія чиновників висмоктує з бюджету понад 900 млрд гривень. Водночас на закупівлю зброї для оборони країни виділяється 260 млрд гривень. І коштів, які витрачаються на чиновників не вистачає на зброю, техніку, обладнання для військових, на побудову фортифікаційних споруд», — підкреслив Сергій Гайдай.

Він впевнений, що презентований на Заході план перемоги від президента показав, що справжнього плану перемоги у нас немає, а є лише вимоги до союзників.

«План перемоги — це те, що ти робиш сам. Нарешті президент заявив, що буде ще один план — для самих українців. Дуже хотілося б щоб президент ознайомився з петицією. А для цього треба зібрати мільйони голосів, щоб Банкова не змогла її ігнорувати. Громадянське суспільство давно знає, що повинна робити влада. І від президента залежить, як втілити ці зміни», — зазначив політтехнолог.

Також Сергій Гайдай впевнений, що вилікувати прокурорів-«інвалідів» можливо та навів простий рецепт, як це зробити.

«Для цього потрібно їм знову пройти медичну комісію. Але не МСЕК, голови яких ховають в диванах мільйони доларів, а ВЛК, де навіть людина без ноги може виявитися придатною для фронту. Це і є головний рецепт, щоб у нас в прокуратурі було менше таких «інвалідів», а справжня інвалідність була після отримання поранення на фронті», — резюмував Сергій Гайдай.

Підтримати громадську петицію «Народний референдум: 7 кроків до Перемоги» можна за посиланням: https://petition.fb.ua/uk

Довідка: Сергій Гайдай – український політтехнолог, генеральний продюсер каналу PRO:UA, Засновник агенції GAIDAYCOM.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...