• Головна
  • «Національний кешбек», блекаути та зростання цін: як під час війни працює запорізька пекарня
08:40, Сьогодні

«Національний кешбек», блекаути та зростання цін: як під час війни працює запорізька пекарня

Запорізька пекарня “Урожай” - одне з понад 30 місцевих підприємств, які долучились до державної програми “Національний кешбек”. Програма передбачає, що громадяни можуть отримати 10% кешбеку від вартості придбаних вітчизняних товарів.

Керівник пекарні Олексій Пучков говорить, що з боку держави це класна реклама вітчизняних виробників та підтримка, якої вони сьогодні потребують.

“Це популяризація локальних брендів. Держава таким чином заохочує покупців звертати увагу саме на українських виробників”, - каже він.

“Урожай” доєднався до програми в вересні.

«Національний кешбек», блекаути та зростання цін: як під час війни працює запорізька пекарня, фото-1

Запорізькі виробники додають, що державна програма стала ніби продовженням місцевих програм "Купуй запорізьке”, “Підтримуй своє”.

Для того аби люди, купуючи продукцію, отримували кешбек, треба щоб не лише виробник, а й торговельна мережа були учасниками програми. Перевірити це можна у застосунку “Дія”.

Пекарня “Урожай” була заснована ще у 1995 році. В листопаді їй виповниться 29 років. З початком повномасштабного вторгнення місцеві хлібороби втратили можливість реалізовувати продукцію в багатьох районах Запорізької області, бо ті опинились в окупації.

Так само в тимчасовій окупації перебувають і деякі постачальники сировини.

“З початком війни ми переформатувалися і почали використовувати сировину, яку нам постачають запорізькі підприємства. Бо у нас були постачальники з Токмаку і Мелітополя”, - пояснює Пучков.

«Національний кешбек», блекаути та зростання цін: як під час війни працює запорізька пекарня, фото-2

Раніше пекарня виготовляла більше 60 видів продукції, але зараз асортимент і обсяги виробництва стали менше.

“Обсяг виробництва 10 000 - 14 000 продукції на день, але виробничі на 70% більше. Ми завантажені десь на половину. Але чесно скажу, ми не можемо працювати на всю потужність, бо немає людей і таких замовлень, як раніше теж нема. Всі працюють за умов нестачі коштів: і виробники, і постачальники. Мережі нам платять через 30-40 діб після відвантаження продукції. Так завжди було, такі правила. Тобто, продали хліб сьогодні, а гроші отримаємо за нього через 30 днів. Тому в нас є брак коштів. Купуємо сировину маленькими партіями”, - додає він.

Через брак коштів та зростання ціни на електроенергію та борошно, пекарі змушені були підвищити ціну на свою продукцію. Перша хвиля зростання - на 7-10% - була в жовтні. Друга - буде, ймовірно, в грудні.

Говорячи про труднощі, з якими стикнулися через ворожі обстріли, варто згадати про блекаути. Пекарні входять в перелік об'єктів критичної інфраструктури, адже виробничий процес неможливо підлаштувати під графік відключень.

“Є півні технології і ми не можемо їх підлаштувати під відключення. Якщо електроенергії не буде кілька годин, то ми матимемо дуже великі збитки. Ми підлаштовуємося під ранкові часи “пік”, поки люди збираються на роботу і в цей час ми абсолютно все вимикаємо. Тобто, ми трошки посунули робочий графік. Зміна починає працювати з 12 години дня і до 4 ранку. В вечірній “пік” ми не можемо вимикати. Якщо відключення будуть більше ніж на 3 години, то ми змушені будемо значно зменшити обсяги виробництва”, - пояснює Олексій Пучков.

Сьогодні на виробництві задіяно близько 40 людей, зокрема є переселенці з Оріхова і Степногірська. Загалом же на підприємстві працює близько 80 робітників.

Власник пекарні каже, що деякі його співробітники, які працюють безпосередньо з тістом, кажуть, що на роботі відволікаються від обстрілів. Мовляв, процес випікання їх заспокоює та знімає стрес.

Випічку, зроблену у запорізькій пекарні, раніше продавали в Нікополі, що в Дніпропетровській області. Але через постійні обстріли, зараз продукцію туди не доставляють.

За словами секретаря Запорізької міської ради Регіни Харченко, сьогодні важливо підтримувати місцеві підприємства, бо це і наповнення бюджету, і робочі місця, і українська економіка вмілому.

З початку повномасштабного вторгнення близько 180 суб'єктів господарювання середнього та малого бізнесу виїхали із Запоріжжя в інші регіони.

“Наше завдання повернути їх. В тому числі і за допомогою кредитування, програми “5-7-9%”, - каже вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Хліб #пекарня #відключення #ціна #національний кешбек #Урожай #Пучков
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
В этой спецтеме мы будем рассказывать о профессиях, то есть ремеслах. Это рубрика для того, чтобы показать сложность, важность, возможно, уникальность профессиий. Среди нас много интересных людей, о них важно и нужно знать.
Оголошення
live comments feed...