• Головна
  • Як гени впливають на раннє облисіння та що з цим робити
Новини компаній
09:55, 22 серпня 2023 р.

Як гени впливають на раннє облисіння та що з цим робити

Новини компаній

Випадання волосся – нормальний процес, якщо їх кількість не перевищує 100 штук на день. Коли локони помітно стоншуються і випадають у великих кількостях, можна говорити про наявність проблем зі здоров'ям. Освіта залисин – патогенетичний процес, якщо він проявляється у досить молодому віці, можна говорити про генетичний характер проблеми.

Розберемо, як передається облисіння, від чого залежить обсяги випадання і чи можна вплинути на ситуацію.

Що потрібно знати про випадання волосся

Проблема облисіння знайома представникам обох статей, може виникати у досить ранньому віці. До її розвитку наводять:

  • внутрішні фактори - гормональні розлади, генетична схильність, аутоімунні захворювання;

  • зовнішні причини – стрес, інфекційні захворювання, травми шкіри голови та волосся, неправильний догляд, дефіцити вітамінів.

Додатково підвищують шанси раннього облисіння системні збої – це патології ендокринної системи, нирок, ШКТ та цукровий діабет. Деякі антибіотики, бета-блокатори та антидепресанти також призводять до випадання.

Відмінності в причинах облисіння у чоловіків та жінок

Зазначені вище фактори застосовуються до чоловіків і жінок, можуть викликати випадання волосся. Але у кожної статі є додаткові специфічні фактори, що призводять до втрати волосся. У чоловіків це:

  • високий тестостерон (особливо за підвищеної чутливості фолікулів до чоловічих гормонів);

  • надлишкові фізичні навантаження.

У жінок проблеми з волоссям часто спричиняють гормональні зміни під час вагітності, лактації, на фоні прийому оральних контрацептивів.

Інші фактори, що призводять до облисіння

Не можна виключати генетичне облисіння – спеціальний ген може передаватися по материнській чи батьківській лінії дітям обох статей. Інший провокуючий випадання фактор – андрогенна алопеція. Запускає патологічні процеси гормону ДГТ – похідна тестостерону. Найчастіше андрогенна алопеція розвивається у чоловіків, але на фоні гормонального збою трапляється і у жінок.

Але гормони, ген облисіння та хронічні захворювання – не всі причини випадання. Його може викликати дефіцит вітамінів та мікроелементів. Якщо ви незбалансовано харчуєтеся, дотримуєтеся строгих дієт, автоматично потрапляєте в групу ризику. Помітний вплив на волосся має біотин, вітаміни групи В, С, А, Е та Д, а також мідь, залізо та цинк. Їх прийом показаний для профілактики та лікування випадання, дає помітні покращення.

Так біотин стимулює продукцію власного колагену – компонента, який відповідає за блиск, зростання та молодість локонів, відновлює структуру та запобігає перетину. На тлі дефіциту речовини стан волосся погіршується, може починатись випадання. Щоб визначити його рівень у організмі, здайте лабораторний аналіз. При дефіциті біотину можна почати приймати препарати з ним у складі, наприклад, «Біотебал», в основі якого міститься 5 мг активної речовини – рекомендоване добове дозування. Сьогодні купити Biotebal в Україні можна в більшості онлайн та офлайн аптек.

Як лікувати раннє облисіння

Почніть із комплексного скринінгу здоров'я та аналізу дієти. Якщо в раціоні не вистачає поживних речовин, їх рекомендується приймати додатково. Виявлені під час діагностики захворювання потрібно лікувати.

Інші рекомендації для здорового волосся:

  • мінімізація впливу стресових факторів;

  • масаж шкіри голови;

  • повноцінний сон;

  • відмова від шкідливих звичок;

  • помірна фізична активність;

  • правильний догляд за волоссям.

Не зайвою буде консультація трихолога.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...