• Головна
  • Запорізькі фахівці відреставрували фрагмент саркофага, що належав першому кримському хану: чому про це важливо знати
22:33, Вчора

Запорізькі фахівці відреставрували фрагмент саркофага, що належав першому кримському хану: чому про це важливо знати

Запорізькі фахівці відреставрували фрагмент саркофага, що належав першому кримському хану: чому про це важливо знати

Перше, що знищує ворог - це символи, адже на символах та сенсах будується майбутнє кожної нації. Історію одного з таких надважливих для цілого народу символів розповіли працівники Національного заповідника Хортиця. Мова про фрагмент саркофага, що належав засновнику Кримського ханства та першому кримському хану Хаджі I Гераю.

Артефакт був вивезений з Криму за кілька років до його окупації. Над реставрацією важливої знахідки тривалий час працювали запорізькі фахівці. 22 вересня 2024 року його було передано Державному підприємству “Кримський дім”. 

Далі в матеріалі 061.

Хаджі I Герай є засновником Кримського ханства. Він все життя боровся за незалежність кримських татар, яку остаточно вдалось здобути у 1449 році. Хаджі Герай був похований в мавзолеї «Тюрбе Хаджи Гераю» в Салачику (нині це околиця Бахчисараю).  

Дослідження самого дюрбе (усипальниці) Хаджі Герая почалось ще в 2003 році. За словами завідувача відділу науково-просвітницької роботи національного заповідника "Хортиця" Сергія Дударенка, під час археологічної експедиції Бахчисарайського історико-культурного заповідника було виявлено, що є певна небезпека затікання. Адже поховання знаходилось в такому місці, куди діставали дощові води. В 2007 році його остаточно дослідили і дійшли висновку, що без реставрації не обійтись. Тож, у 2009 році фрагмент саркофага був переданий на реставрацію у заповідник "Хортиця".

“На реставрацію віддали нам, бо ми мали досвід роботи з деревиною. По суті, ми єдині спеціалісти, адже маємо досвід роботи з човнами, які були підняті з дна Дніпра. Хоча, цей артефакт на 200 років давніший ніж наші човни. Складно було працювати. Але вдалось стабілізувати деревину. Він (фрагмент) навіть не в задовільному, а в доброму стані", - говорить Дударенко.

Фрагмент виготовлений з бука, датується XV століттям. 

Запорізькі фахівці відреставрували фрагмент саркофага, що належав першому кримському хану: чому про це важливо знати, фото-1

“Мусульманська традиція не використовує будь-які цінності в поховальному обряді, але саркофаг був прикрашений, ймовірно, це тотемне зображення дракона, яке могло бути тотемом Хаджі Герая чи якимось символічним зображенням, саме пов'язаним з засновником кримського ханства. Цей предмет, як мощі київських святих для українців. Для кримськотатарського народу він є важливою реліквією”, - говорить керівник Національного Заповідника “Києво-Печерська Лавра” Максим Остапенко, який до цього був очільником Національного заповідника Хортиця.

Ідея передати відреставрований фрагмент саркофага "Кримсьму дому" виникла після зустрічі Максима Остапенко з відомим українським і кримськотатарським кіноактором, режисером, військослужбовцем та власне директором Державного підприємства “Кримський дім” Ахтемом Сеітаблаєвим. 

Запорізькі фахівці відреставрували фрагмент саркофага, що належав першому кримському хану: чому про це важливо знати, фото-2

“Ми зустрічались з ним в Лаврі, він активно намагається допомагати розвитку української культури, духовності і ми з ним спілкувались про кримськотатарську проблематику, про те, що це народ, пів покоління якого, через окупацію Криму немає доступу до своєї батьківщини, святинь, реліквій. Тоді я згадав про дослідження дюрбе Хаджі Герай і про те, що на Хортиці на реставрації перебуває один з елементів поховання. Я радий, що реліквія буде належати кримськотатарській громаді, яка намагається відродити кримськотатарську садибу в Національному музеї народної архітектури та побуту України. Наявність такої реліквії, яка пов'язана з засновником кримського ханства, це як для нас меч Святослава, а може і крутіше. Хаджі Герай - це історична особистість. Для кримського народу це важлива національна святиня, яка допоможе їм боротися далі”, - прокоментував 061 Максим Остапенко. 

Передача відреставрованого фрагмента саркофага відбулась на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». 

“Ми зберегли його, реставрували, вклали в нього українську душу та серце... Це важлива подія, по-перше, з точки зору досвіду, який ми отримали по роботі з деревиною. По-друге, це символ. Хортиця – це символічне місце для українського народу, а такі речі, як частина саркофага Хаджі І Герая, це символ, по суті, незалежної держави кримської. Це символічно для кримськотатарського народу. На символах і сенсах будується майбутнє кожної нації", - зазначив Сергій Дударенко.

В свою чергу Ахтем Сеітаблаєв сказав, що передача артефакту “Кримському дому” – це чергове підтвердження братерства з українським народом.

“Сам факт того, що ця передача відбувається тут, на Хортиці, це надзвичайно символічна подія. Це підтвердження того, наскільки ми дійсно по-справжньому ставимося один до одного. І не є таємницею, що зараз на фронті є представники кримськотатарського народу. Переважна більшість їх імен невідома, їх називати не можна, із зрозумілих причин, бо у всіх нас залишаються рідні та близькі в Криму... Важливість цього дару переоцінити неможливо. Це підтвердження того, що коли ми єдині, ми перемагаємо завжди. Ми завжди повертаємося на свою батьківщину. Ми обов'язково повернемось додому і відновимо свої святині”, - відмітив Ахтем Сеітаблаєв і додав, що навіть уявити складно, що відчують його побратими, посестри, а також ті, хто проживає в Туреччині, в інших країнах і, найголовніше, в Криму, дізнавшись про такий факт передачі. 

“Важливість цього дару переоцінити неможливо. Слово честі, що ми будемо зберігати це з високою відповідальністю”, - додав актор. 

Говорячи про війну, Ахтем зазначив, що вона має закінчитись в Криму.

“Сучасна війна там почалася і там має закінчитись”, - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Крим #саркофаг #Сеітаблаєв #окупація #реставрація #Хортиця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...